Talán kevés olyan, a nemzetközi gasztronómia világából származó étel van, ami akkora népszerűségre tett szert az elmúlt években, mint a hummusz. A csicserikrémmel már sokan szoros viszonyt alakítottak ki, ott van a legtöbb bolt hűtőpultjában, és megannyi receptvariáció elérhető, ami az otthoni elkészítést is megkönnyíti. Talán épp ezért érezhetjük néha azt, hogy szükségünk van egy kis szünetre, hogy a hummusz helyett mást is tunkolnánk a kenyerünkkel. Jöjjön ezért most 3 olyan recept, ami jellegben nagyon hasonlít a csicserikrémre, de ízben, árban és izgalmi faktorban újat hoz.
Borsóhummusz
Mind a mirelit, mind a konzerv verzió egészen megfizethető a kis zöld bogyókból, és így ezek egy fokkal olcsóbb alternatívát jelentenek a csicserivel szemben. Ráadásul, ha megfőzzük, a zöldségnek egészen puha lesz a belseje, ami a belőle készített krémet is lágyabbá teszi.
Amitől olcsó lesz: nem kell bele tahini, és olívaolaj helyett akár egyszerű napraforgóolajjal is készíthetjük, mivel kevés is elég hozzá (ebben az esetben ízesítsük erőteljesebben).
Amitől izgalmas lesz: szórjuk meg alaposan borssal, szárított chilipelyhet is tehetünk bele, csorgassuk meg citrom- vagy limelével, esetleg bolondítsuk mentával.
Lencsekrém
Ha odavagyunk a lencselevesért- vagy főzelékért, akkor egészen biztosan a hasonló ízvilágot felvonultató krémmel is jó barátságot fogunk kötni. Úgy képzeljük el, mint egy jó sűrű, krémes állagú, kenhető főzeléket. Készíthetjük egyszerű zöld, karakteres vörös és izgalmas fekete lencséből is.
Amitől olcsó lesz: tahini helyett tegyünk bele mustárt, ez is sokat hozzáad a krémes állaghoz, illetve, ha elég puhára főzzük, akkor olaj is alig kell majd bele.
Amitől izgalmas lesz: ízesítsük dinsztelt lilahagymával, füstölt paprikával, babérlevéllel (a zöld lencsés verziót), kurkumával, chilivel és curryvel (a vöröslencsés verziót).
Babkrém
A babkonzervek továbbra is kitartanak: egész kevés pénzt kell értük otthagynunk a boltban. Konyhai technika szempontjából pedig ugyanúgy kezelhetjük őket, mint a csicseriborsót: főzés nélkül, gyorsan krémmé változnak egy aprítógép tálkájában. A legjobb választás a semleges ízű fehérbab, amit aztán kényünk-kedvünk szerint tovább alakíthatunk.
Amitől olcsó lesz: a bab az egyik legolcsóbb hüvelyes, ráadásul önmagában is lágy krémet ad, ami egy kevés vízzel vagy alaplével tovább lazítható.
Amitől izgalmas lesz: fűszerezzük rozmaringgal, kakukkfűvel, mustárral a fehérbabot, chilivel, kevés sűrített paradicsommal és dinsztelt hagymával a vörösbabot.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai ötletet találhatsz itt: