Zöldségkrémek a hummusz árnyékában – Íme 3 olcsó alternatíva

A hummusz egyértelműen uralja a hüvelyes zöldségekből készített krémek birodalmát, persze rajta kívül megannyi más alternatívát is kipróbálhatunk, némelyik még olcsóbb is lesz.

Talán kevés olyan, a nemzetközi gasztronómia világából származó étel van, ami akkora népszerűségre tett szert az elmúlt években, mint a hummusz. A csicserikrémmel már sokan szoros viszonyt alakítottak ki, ott van a legtöbb bolt hűtőpultjában, és megannyi receptvariáció elérhető, ami az otthoni elkészítést is megkönnyíti. Talán épp ezért érezhetjük néha azt, hogy szükségünk van egy kis szünetre, hogy a hummusz helyett mást is tunkolnánk a kenyerünkkel. Jöjjön ezért most 3 olyan recept, ami jellegben nagyon hasonlít a csicserikrémre, de ízben, árban és izgalmi faktorban újat hoz.

Borsóhummusz

A borsóhummusz receptjéért kattints a képre!

Mind a mirelit, mind a konzerv verzió egészen megfizethető a kis zöld bogyókból, és így ezek egy fokkal olcsóbb alternatívát jelentenek a csicserivel szemben. Ráadásul, ha megfőzzük, a zöldségnek egészen puha lesz a belseje, ami a belőle készített krémet is lágyabbá teszi.

Amitől olcsó lesz: nem kell bele tahini, és olívaolaj helyett akár egyszerű napraforgóolajjal is készíthetjük, mivel kevés is elég hozzá (ebben az esetben ízesítsük erőteljesebben).

Amitől izgalmas lesz: szórjuk meg alaposan borssal, szárított chilipelyhet is tehetünk bele, csorgassuk meg citrom- vagy limelével, esetleg bolondítsuk mentával.

Krémes zöldborsóhummusz

Nagy húsimádó vagyok, bár a zöldségek az abszolút favoritjaim, így ha választanom kellene, rájuk szavaznék – az egészséges és változatos étkezéshez elengedhetetlen a friss ...

Lencsekrém

Ha odavagyunk a lencselevesért- vagy főzelékért, akkor egészen biztosan a hasonló ízvilágot felvonultató krémmel is jó barátságot fogunk kötni. Úgy képzeljük el, mint egy jó sűrű, krémes állagú, kenhető főzeléket. Készíthetjük egyszerű zöld, karakteres vörös és izgalmas fekete lencséből is.

Amitől olcsó lesz: tahini helyett tegyünk bele mustárt, ez is sokat hozzáad a krémes állaghoz, illetve, ha elég puhára főzzük, akkor olaj is alig kell majd bele.

Amitől izgalmas lesz: ízesítsük dinsztelt lilahagymával, füstölt paprikával, babérlevéllel (a zöld lencsés verziót), kurkumával, chilivel és curryvel (a vöröslencsés verziót).

Babkrém

A babhummusz receptjéért kattints a képre!

A babkonzervek továbbra is kitartanak: egész kevés pénzt kell értük otthagynunk a boltban. Konyhai technika szempontjából pedig ugyanúgy kezelhetjük őket, mint a csicseriborsót: főzés nélkül, gyorsan krémmé változnak egy aprítógép tálkájában. A legjobb választás a semleges ízű fehérbab, amit aztán kényünk-kedvünk szerint tovább alakíthatunk.

Amitől olcsó lesz: a bab az egyik legolcsóbb hüvelyes, ráadásul önmagában is lágy krémet ad, ami egy kevés vízzel vagy alaplével tovább lazítható.

Amitől izgalmas lesz: fűszerezzük rozmaringgal, kakukkfűvel, mustárral a fehérbabot, chilivel, kevés sűrített paradicsommal és dinsztelt hagymával a vörösbabot.

Céklahummusz fehérbabbal

Minden hummusz alapja a csicseriborsó, itt mégsem ezt használtam. Helyette ultra krémes fehérbabbal habosítottam a sütőben, héjában sült, majd hámozott céklát. Innentől minden a ...

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai ötletet találhatsz itt:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...