Ha ki kéne választani, a tizenkettő közül melyik a leggyászosabb hónap (mármint konyhai-gasztronómiai szempontból), szerintem a legtöbben a februárra tennék le a voksukat. Ezekben a hetekben ugyan irtóztatóan közel a tavasz, ezt azonban mégsem érezzük: ilyenkor már azok az alapanyagok is fogyóban vannak, amelyeket eddig a kamrákban, pincékben őrizgettünk, és hol vannak még a szezon első, zsenge zöldjei? Az sem csoda, ha ezen a ponton beleununk már a sok burgonyába, répába és egyéb gyökérzöldségbe, káposztába, hagymába – adjunk még egy utolsó löketnyi lendületet a télvégi főzésnek, söpörjük össze a motivációnk, inspirációnk maradék morzsáit egy kis kupacba, rázzuk fel kissé a főztünket az alábbi zöldségcserék segítségével!
Nézd meg galériánkban az izgalmat hozó zöldségcseréket!
4 zöldségcsere, ami izgalmat hoz a télvégi főzésbe
Kelkáposzta – fodros kel
Már a legtöbb piac, nagyobb élelmiszerbolt és zöldséges kínálatában megtalálhatjuk a sötétzöld fodros kel redős leveleit. Vigyük haza, váltsuk ki vele a megszokott, talán meg is unt kelkáposztát levesekben, ragukban, rakottasokban. Karakteresebb ízt kapunk, és a textúrákkal is könnyebben játszhatunk (a fodros kell könnyebben pirítható ropogósra, és krémesre turmixolása is egyszerűbb, nem annyira szálas).
Burgonya – csicsóka
A furcsán göcsörtös csicsókát nem használjuk elégszer, a burgonyát ezzel szemben viszont túl sokszor is: ha ezt a kettőt fejben összerakjuk, az egyenletből bizony az jön majd ki, hogy néhanapján bátran lecserélhetnénk az egyik gumót a másikra. A csicsóka jellemzően édesebb, kicsit talán nehezebben puhul, de biztosan boldogulni fogunk vele – kezdjük kicsiben (püré, krémleves, leves), majd innen kísérletezzünk tovább a komolyabb fogások (rakottas, egytál) felé.
Fehérrépa – pasztinák
Ha már úgyis mindig összetévesztjük őket kinézet alapján, akkor egyszer tényleg vigyünk haza pasztinákot fehérgyökér helyett, kivételesen nem véletlenségből. Az édeskés, karakteres váltás nem fogja túlságosan szétszedni a megszokott ételeink rendjét, épp csak egy leheletnyi újdonságot ad nekik – próbáljuk ki, tetszeni fog!
Színes céklák, répák
Az utolsó csere tulajdonképpen nem is teljesen az, hiszen zöldséget nem váltunk, csak színárnyalatot. A cékláknak és répáknak megannyi gyönyörű változata kapható (céklából van aranysárga és rózsaszín-fehér csíkos, répából pedig feketés-lilás valamint halványsárga), amelyek meglepő módon ízben is eltérnek kicsit. Használjuk őket a megszokott, „alapzöldségek” helyett, ha szó szerint több színt szeretnénk az ételeinkbe varázsolni.
Receptek a fent említett zöldségekkel:
Caldo Verde - a portugál kolbászos kelkáposztaleves
A Caldo Verde Portugália hivatalos nem hivatalos levese. Ez azt jelenti, hogy nemcsak Portugáliában, hanem az egész régióban, például az Azori-szigeteken is főzik. Egy igazi megnyugtató, a ...
Gyömbéres pasztinákleves friss joghurttal
Az elmúlt egy évben újból főszerepet kapott a zeller családjába tartozó gyökérfélénk! Megjelenésében nagyon hasonlít a fehér répához, azonban ízében teljesen különböző ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Segítünk még több színt, izgalmat vinni a konyhádba: