A modern hűtők már képesek igen hosszú ideig frissen tartani alapanyagainkat – elismerhetjük, hogy végtelenszer könnyebb dolgunk van, mint nagyanyáinknak. A modernitás vívmányait azonban továbbra is arcon nevetik egyes zöldségek: ezek az alapanyagok ugyanis még a hűtő kellemes hűsében is meglepően hamar enyészetnek indulnak. Vegyük sorra a makacs delikvenseket, nézzük, melyek azok a zöldségek, amiket rögvest vásárlás után a legjobb felhasználni!
Nézd meg galériánkban a zöldségeket, a tippekért kattints a képre!
6 zöldség, amit mindig frissen, rögtön a vásárlás után főzz meg
Gomba
A kis kalaposok igencsak rosszul viselik mind a hideget, mind a meleget, mind a túl száraz, mind a túl nedves környezetet – láthatólag semmi nem jó nekik, a hűtő polcaitól kezdve, a tárolásra használt csomagolás anyagáig. Ha tehetjük, időzítsük a gomba vásárlását ugyanarra a napra, amikor meg akarjuk főzni.
Zöld levelesek
Talán még a gombánál is kényesebbek ezek a zöld levelesek: a spenót, a sóska, a rukkola, az össze fajta és féle saláta mind kisasszonyként viselkedik, ha tárolásról van szó. Érdemes őket egy kifejezett célra (pl. kevert saláta készítése) venni, így rögvest fel tudjuk majd őket használni, és tárolásra nem lesz szükség.
Uborka
Ugyan egy fokkal jobban viseli a hűtőben tartást, mint a fent említettek, egy pár napon belül azért már a sötétzöld uborka is a fonnyadás útjára lép. Magas nedvességtartalma miatt ráadásul könnyedén átveszi még a gyengébb szagokat is, ami a belőle készített saláta/köret ízén is érezhető lesz. Amennyiben mégis hosszabb időre tervezünk vele, zárjuk fagyasztózacskóba.
Újhagyma
A hagymákkal általában nincs túl sok probléma tárolási téren – legalábbis az „öreg” fajtákkal. Bezzeg a zsenge, zöldből-fehérbe hajló újahgymaszárakkal meggyűlhet a gondunk. Szobahőmérsékleten elfonnyadnak, a hűtőben 1-2 napig jól tartják magukat, de utána külső héjuk száradni, keményedni kezd.
Friss hüvelyesek
Nyáron, ha hozzájutunk a zsenge hüvelyes borsóhoz, friss zöldbabhoz vagy fejtett tarkababhoz, jobban tesszük, ha gyorsan cselekszünk. Ezek a zöldségek ugyani – szárított megfelelőikkel ellentétben – nagy mennyiségű nedvességet tárolnak, ami miatt jóval romlandóbbnak számítanak. Már 1-2 nap múlva penészedni, punnyadni kezdenek.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Konyhai tippek, amelyeket bizony érdemes megfogadni: