6 magyar séf, aki parádés vega/vegán zöldségételeket készít

Hol van már az az időszak, amikor egy luxussteak vagy Szent Jakab-kagyló jelezte, hogy egy topséf keze van a dologban? Az elmúlt évek egyik legizgalmasabb (és legkörnyezetbarátabb) gasztrotrendje, hogy a zöldségalapú ételek divatosabbak, mint valaha. 6 hazai séf következik, akinél bátran kérjünk vega vagy vegán ételeket, nem fogunk csalódni!

  • Közel-Kelet, ahogyan még nem kóstoltad: Osama és Mohamad Kutaini

A Kutaini-fivérek konyháját imádja Budapest. Mi sem jelzi ezt jobban, minthogy a Byblos sikere után tavaly ősszel megnyitották a „saját konkurenciájukat” – szintén nagy sikerrel. A libanoni és levantei konyhákra specializálódott Byblos után itt a Jouri, Budapest első marokkói étterme, amit a Byblosszal átellenben találunk. A street food stílusánál kifinomultabb közel-keleti konyhák világszerte óriási népszerűségnek örvendenek, és ennek köszönhetően több zöldség és fűszer kerül az asztalokra, mint valaha.

Byblos / forrás

Byblos Budapest, Budapest V. kerület, Semmelweis u. 1-3.

Jouri Budapest, V. kerület, Semmelweis u. 4.

  • Sajben Csaba és az izgalmas Hétköznapok.

Sajben Csaba a fine dining szcénát hátrahagyva immár évek óta a saját útját járja. Láthattuk sütni nyaranta a DP BBQ-ban a budafoki Duna-parton, egész éves működéssel pedig a Hétköznapok.-ban vár. A bákáscsabai születésű séf korábbi pályafutását meghatározták a jó húsok, kolbászok, aztán a dél-amerikai szabadtéri sütés, az asadorok világa, az utóbbi években azonban egyre inkább a húsmentes ételekben találta meg önmagát. Kiváló vegetariánus ételeit kóstolhatjuk is a Hétköznapok.-ban, a gourmet levesektől az egytálételeken át a pizzaválasztékig. Ízekben és ötletekben nála sosincs hiány!

Hétköznapok. / forrás

Hétköznapok.

Budapest XXII. kerület, Jókai Mór u. 38.

  • Ádám Csaba új élete

Az Olimpia Vendéglő ma már az újkori magyar gasztrotörténelem része, a VII. kerületi ínyencétterem 2021 végén sajnos bezárt. A különutas gasztroműhely szíve és lelke, Ádám Csaba séf azonban nem akasztotta szögre a szakácskötényt, sőt, új terepen tűnt fel. Anno mesterien bánt a húsokkal-halakkal, de egy 180 fokos fordulatot véve mára a húsmentes főzés és táplálkozás mellett teszi le a voksát. Egy pop up éttermi projekt, a vegán Leba Restaurant háza táján bukkant fel, elképesztően tetszetős fogásokkal.

Leba / forrás

Leba Restaurant

Budapest V. kerület, Deák Ferenc tér

  • Bestiális zöldségételek: Krizmanics Norbert

Krizmanics Norbert láthatóan megtalálta magát a BESTIA háza táján, és immár ő felel a cégcsoporthoz tartozó Tom George Osteria konyhájáért is. A belváros legsűrűjében két biztos választás ez a két étterem, ha nyüzsgő bárhangulatra és “jól odatett” ízekre vágyunk. Krizmanics Norbert azon séfek egyike, akik legalább olyan nagy lelkesedéssel viseltetnek a friss tenger gyümölcsei és minőségi steakek, mint a zöldséges fogások iránt. Ez meg is látszik a BESTIA étlapján, amin évek óta kiemelt szerepet kapnak a vega ételek. Ha ránk hallgattok: a labneh és zhoug kíséretében érkező padron paprika és a szarvasgombás tejföllel nyakon öntött sült édesburgonyára leadtok egy szavazatot a rendelésnél!

BESTIA / forrás

BESTIA

Budapest V. kerület, Szent István tér 9.

  • Csupa mosoly, csupa íz: Yoav Abid, a Meshuga konyhafőnöke

Ha valaki kevesebb elnehezítő ételre, és ízekben tobzódó zöldségfogásra vágyik, az izraeli konyhával bátran barátkozzon. A Gozsdu Udvarban nyílt Meshuga nem vegetáriánus és nem is kóser, de minden ízében Tel-Avivba repít. A megnyitáskor még nem Yoav Abid állt a konyha élén, őt tavaly igazolta le az étterem – és milyen jól tette. A Meshugában egy “szimpla” saláta így hangzik: sült padlizsán tojássalátával, friss salátával, tahinihabbal, amba mártással és házi za'atarral keksszel tálalva; de a kecskesajtos sült céklasaláta zellerrel, almával és kandírozott pekándióval is felér egy ízrobbanással – húsmentesen.

Meshuga / forrás

Meshuga

Budapest VII. kerület, Holló u. 12-14.

  • Soóky Gábor: a Felvidékről Budapestre, gazdától az asztalra

A TATI jött, látott és a Michelin-kalauz ítészeit azonnal meggyőzte: kevesebb mint egy évvel a megnyitásuk után Michelin-ajánlást kaptak. A TATI nem egy vidéki kert és gazdálkodás mellett nyitott meg, hanem a Dohány utcába hozza el a hazai termelők munkájának gyümölcsét. Na és a zöldségeit is: bár kiváló húsos ételeket is kínál az étlap, a TATI egy igazi vega-mennyország. Egy egyszerű bundás kenyér is padlizsánnal, baracskai sajttal és kápiapaprika-emulzióval érkezik, a növényi alapú töltött káposzta pedig a vegánok mentsvára lehetett karácsony táján. Kreatív vega és vegán ételekkel vár a TATI, Soóky Gábor konyhájára pedig érdemes odafigyelni!

TATI / forrás

TATI Farm to Table

Budapest VII. kerület, Dohány u. 58-62.

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép: Hétköznapok. / Facebook

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...