- Közel-Kelet, ahogyan még nem kóstoltad: Osama és Mohamad Kutaini
A Kutaini-fivérek konyháját imádja Budapest. Mi sem jelzi ezt jobban, minthogy a Byblos sikere után tavaly ősszel megnyitották a „saját konkurenciájukat” – szintén nagy sikerrel. A libanoni és levantei konyhákra specializálódott Byblos után itt a Jouri, Budapest első marokkói étterme, amit a Byblosszal átellenben találunk. A street food stílusánál kifinomultabb közel-keleti konyhák világszerte óriási népszerűségnek örvendenek, és ennek köszönhetően több zöldség és fűszer kerül az asztalokra, mint valaha.
Byblos Budapest, Budapest V. kerület, Semmelweis u. 1-3.
Jouri Budapest, V. kerület, Semmelweis u. 4.
- Sajben Csaba és az izgalmas Hétköznapok.
Sajben Csaba a fine dining szcénát hátrahagyva immár évek óta a saját útját járja. Láthattuk sütni nyaranta a DP BBQ-ban a budafoki Duna-parton, egész éves működéssel pedig a Hétköznapok.-ban vár. A bákáscsabai születésű séf korábbi pályafutását meghatározták a jó húsok, kolbászok, aztán a dél-amerikai szabadtéri sütés, az asadorok világa, az utóbbi években azonban egyre inkább a húsmentes ételekben találta meg önmagát. Kiváló vegetariánus ételeit kóstolhatjuk is a Hétköznapok.-ban, a gourmet levesektől az egytálételeken át a pizzaválasztékig. Ízekben és ötletekben nála sosincs hiány!
Budapest XXII. kerület, Jókai Mór u. 38.
- Ádám Csaba új élete
Az Olimpia Vendéglő ma már az újkori magyar gasztrotörténelem része, a VII. kerületi ínyencétterem 2021 végén sajnos bezárt. A különutas gasztroműhely szíve és lelke, Ádám Csaba séf azonban nem akasztotta szögre a szakácskötényt, sőt, új terepen tűnt fel. Anno mesterien bánt a húsokkal-halakkal, de egy 180 fokos fordulatot véve mára a húsmentes főzés és táplálkozás mellett teszi le a voksát. Egy pop up éttermi projekt, a vegán Leba Restaurant háza táján bukkant fel, elképesztően tetszetős fogásokkal.
Budapest V. kerület, Deák Ferenc tér
- Bestiális zöldségételek: Krizmanics Norbert
Krizmanics Norbert láthatóan megtalálta magát a BESTIA háza táján, és immár ő felel a cégcsoporthoz tartozó Tom George Osteria konyhájáért is. A belváros legsűrűjében két biztos választás ez a két étterem, ha nyüzsgő bárhangulatra és “jól odatett” ízekre vágyunk. Krizmanics Norbert azon séfek egyike, akik legalább olyan nagy lelkesedéssel viseltetnek a friss tenger gyümölcsei és minőségi steakek, mint a zöldséges fogások iránt. Ez meg is látszik a BESTIA étlapján, amin évek óta kiemelt szerepet kapnak a vega ételek. Ha ránk hallgattok: a labneh és zhoug kíséretében érkező padron paprika és a szarvasgombás tejföllel nyakon öntött sült édesburgonyára leadtok egy szavazatot a rendelésnél!
Budapest V. kerület, Szent István tér 9.
- Csupa mosoly, csupa íz: Yoav Abid, a Meshuga konyhafőnöke
Ha valaki kevesebb elnehezítő ételre, és ízekben tobzódó zöldségfogásra vágyik, az izraeli konyhával bátran barátkozzon. A Gozsdu Udvarban nyílt Meshuga nem vegetáriánus és nem is kóser, de minden ízében Tel-Avivba repít. A megnyitáskor még nem Yoav Abid állt a konyha élén, őt tavaly igazolta le az étterem – és milyen jól tette. A Meshugában egy “szimpla” saláta így hangzik: sült padlizsán tojássalátával, friss salátával, tahinihabbal, amba mártással és házi za'atarral keksszel tálalva; de a kecskesajtos sült céklasaláta zellerrel, almával és kandírozott pekándióval is felér egy ízrobbanással – húsmentesen.
Budapest VII. kerület, Holló u. 12-14.
- Soóky Gábor: a Felvidékről Budapestre, gazdától az asztalra
A TATI jött, látott és a Michelin-kalauz ítészeit azonnal meggyőzte: kevesebb mint egy évvel a megnyitásuk után Michelin-ajánlást kaptak. A TATI nem egy vidéki kert és gazdálkodás mellett nyitott meg, hanem a Dohány utcába hozza el a hazai termelők munkájának gyümölcsét. Na és a zöldségeit is: bár kiváló húsos ételeket is kínál az étlap, a TATI egy igazi vega-mennyország. Egy egyszerű bundás kenyér is padlizsánnal, baracskai sajttal és kápiapaprika-emulzióval érkezik, a növényi alapú töltött káposzta pedig a vegánok mentsvára lehetett karácsony táján. Kreatív vega és vegán ételekkel vár a TATI, Soóky Gábor konyhájára pedig érdemes odafigyelni!
Budapest VII. kerület, Dohány u. 58-62.
Szerző: Haranghy Orsi
Címlapkép: Hétköznapok. / Facebook
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: