Tulajdonképpen minden más évszakról bátran elmondhatjuk, hogy alapanyagügyileg jóval gazdagabb, mint a tél. Főleg, ha már a február végét járjuk, és tényleg minden lehetséges gyökérzöldséges és hüvelyes ragut, levest, egytálételt megfőztünk: na, ilyenkor zuhanhat be teljesen a kreativitás és a motiváció. Sebaj, javítsunk ezen a tendenciánk, ötvözzük azt a kevés téli zöldséget és gyümölcsöt, amink van – például az alábbi módokon és receptekben.
Nézd meg galériánkban, mely téli zöldség és gyümölcs passzol egymáshoz!
4 télvégi zöldség-gyümölcspáros, aminek közös ételben a helye
Gránátalma és cékla
A céklát (legalábbis a lila verziót) hajlamosak vagyunk reflexből mindig naranccsal összepárosítani, még akkor is, ha akadnak olyan gyümölcsök, amelyek ugyanolyan jól, sőt akár jobban is passzolnak a színes gumóhoz. Használjuk például a hasonló ujjbefestő tulajdonságokkal rendelkező gránátalmát: keverjük össze sült céklával salátákban, vagy használjuk a gyümölcs ékkőszerű magjait céklás fogások díszítésére.
Póréhagyma és alma
A hosszúkás, zöldesfehér színben játszó hagymát kevésszer használjuk „rendes” zöldségként, tehát raguk, levesek főszereplőjeként, pedig igazán megadhatnánk neki a figyelmet, amit megérdemel. Ezt megtehetjük például úgy, hogy párosítjuk az almával: jó házasság ez, mindkét alapanyag szépen lassan édesre párolható vagy süthető, krémes állagot adhatunk így nekik. Készítsünk belőlük levest, krémlevest, pürét, süssük őket köret gyanánt vagy húsok mellett.
Fodros kel és grapefruit
Talán a legfurcsább párosítás ebben a listában a kesernyés kellevél és a szintén keserű (mégis valahogy más vonalon) grapefruit – mégsem szabad megijednünk ettől az elsőre erőteljesnek tűnő kombinációtól. Egyrészt sokat szelídít az ízagresszión a citrus savassága és enyhe édes aromája, másrészt texturálisan is izgalmas összefogás ez, hiszen a fodros kel nyersen rostos, sütve ropogós, míg a grapefruit lédús, puha állagot képvisel.
Sárgacékla és vérnarancs
Ugyan szó volt arról, hogy unalmas már a sok narancsos-céklás ételpárosítás, de ez az állítás inkább a klasszikus lila céklára és a „sima” narancsra vonatkozik. Használhatjuk izgalmasabban is ezt a két alapanyagot, pontosabban a cékla sárga és édesebb, valamint a narancs „véres”, márványosan bordó és kesernyésebb, karakteresebb verzióját. Használjuk őket salátákban, köretekben, előételekben…akár desszertekben is.
Próbáld ki a párosításokat ezekben a receptekben:
Marinált céklasaláta dióval, kecskesajttal, radicchioval
Íme egy kiadós sültcékla-saláta, amelynek elkészítése nem igényel túl sok figyelmet, de különösebb szakértői tudást sem, cserébe baromi látványosan néz ki, és elképesztően ...
Almás-póréhagymás rakott burgonya
Egyszerű és nagyon csinos fogás, amihez nem kell előfőzni semmit. Olvasd el, mert leírva se hosszú az előkészítés, sütni pedig maximum 40 percig kell, úgyhogy akár hétköznap is ...
Vérnarancsos céklasaláta kecskesajttal
A vérnarancs a céklával, a cékla pedig a kecskesajttal nagyon harmonizál. Együtt pedig ez a három hozzávaló hihetetlenül finom ízkombinációt hoz létre! Próbáljátok ki Ti is, mert ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Színesítsd a főztöd, ezek a cikkek segítenek: