5 jótékony hatás, ha annyi zöldséget/gyümölcsöt eszünk, amennyit kell

A veganuár egyik célja, hogy több növényi táplálékot fogyasszunk akkor is, ha egyébként nem növényi étrendet folytatunk. Azonban nemcsak az elfogyasztott növények mennyisége, de azok sokszínűsége is kimondottan fontos, ha az egészségünkről van szó.

A növényi étrend számos előnnyel jár: pozitívan hat a szív- és érrendszerre, az emésztőrendszerre, legtöbbször változatos és tápanyagdús étkezésekkel jár. Emellett a környezetünket is kevésbé terheli, mint a húson és állati eredetű élelmiszereken alapuló étrendek. A Veganuár kihívás kiváló alkalom arra, hogy néhány héten keresztül kipróbáljuk, milyen növényi étrenden élni. De nemcsak arra érdemes odafigyelni, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, hanem arra is, hogy minél többféle növényi eredetű táplálékot vigyünk be a szervezetünkbe. 

30 növény!

A brit NHS (Nemzeti Egészségügyi Szolgálat) szakembere, Catherine Rabess és munkatársai szerint az egészségünk megőrzése érdekében minden héten legalább 30 különböző féle növényt: zöldséget, gyümölcsöt és magvakat kellene elfogyasztanunk. A szakértők szerint ez a mennyiség elegendő rostot és tápanyagot biztosít a szervezet számára, ami egy egészséges és erős immunrendszer és szervezet alapja. 

Elsőre talán soknak tűnhet a 30 különböző növény, de szerencsére ebbe a kategóriába tényleg minden nem feldolgozott, növényi eredetű táplálék beletartozik. A különböző zöldségek és gyümölcsök természetesen számítanak, de az olajos magvak, a teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek fogyasztását is “elszámolhatjuk” magunknak. 

Azt, hogy milyen egészségügyi előnyökkel jár a heti 30 növény elfogyasztása, galériánkban mutatjuk, katt a képre!

Forrásunk volt.


Még több érdekesség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...