Eltűnhet a 2 legnépszerűbb magyar zöldség a boltokból

Csúnya világ jön: év végére eltűnhetnek a magyar zöldségek a boltokból. A termesztők nem bírnak lépést tartani a válság áraival.

Rájár a rúd a magyar zöldégtermesztőkre: nem elég, hogy az éves átlagnál kevesebb a termés az időjárási viszontagságok miatt, most a növekvő energiaárak hatására válik gyakorlatilag lehetetlenné a zöldségek tárolása – írja a Napi.hu.

Eltűnhet a 2 legnépszerűbb magyar zöldség a boltokból

Télen mindig drágábbak a zöldségek, ekkor ugyanis már a tárolás költségét is bele kell kalkulálniuk a kertészeknek az átadási árakba

– nyilatkozta Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara zöldségtermesztési alosztályának vezetője.

A súlyosan növekvő energiaárak miatt a termelők között felmerült, hogy a betakarítást követően közvetlenül a földek környékén árusítanák a terményeiket, hogy megússzák a tárolási költségeket.

Sajnos két igen fontos és nélkülözhetetlen gyökérzöldséget érint leginkább a probléma: a hagymát és a burgonyát, melyekből eleve igen kevés termett idén.

A termelők félnek tőle, hogy a tárolási költségeket nem tudják majd belekalkulálni kiadásaikba, a vásárlók pedig ezzel párhuzamosan eleve egyre kevesebbet költenek az infláció miatt. Sakk-matt.

Sajnos attól függetlenül, hogy rengeteg termény érkezik majd külföldről, árcsökkenés nem valószínű, hiszen ott sem termett több a zöldségekből. Tavasszal például 100 forint volt egy kiló spanyol paprika szállítási költsége, ma ez már 200-300 forint.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...