Puffadsz, elnehezülsz a hüvelyesektől? Nem vagy egyedül, sőt! Nem mindenki lehet akkora mázlista, hogy ezeket a csodás, növényi fehérjében dúskáló alapanyagokat rendszeresen fogyaszthassa. Ha a húst most hanyagolnád, és a zöldségek felé orientálódnál, a lent felsoroltakat ajánljuk meleg szívvel - az emésztésednek biztosan jót teszel velük, és magadnak is. A gyomorkímélő gyökérzöldségek most is barátaink, de a cukkiniről, krumplikról, sütőtökről se felejtkezzünk meg!
Hogy miért puffasztanak a hüvelyesek?
...héjuk az ember számára emészthetetlen keményítőt és cukrot tartalmaz, ez okozza a fokozott gázképződést az emésztés során.
Lássuk azt az 5 gyomorkímélő zöldséget, amit azoknak ajánlunk, akik nem bírják a hüvelyeseket (és mindenki másnak is)...katt a galériára!
5 gyomorkönnyű zöldségünk azoknak, akik nem bírják a hüvelyeseket
SÁRGARÉPA (répafélék)
Igen gazdag tápanyagokban, B1-, B2- és B6-, valamint C-vitamint tartalmaz, a kalcium és foszfor mellett vas is van benne, és sok-sok béta-karotin! Hő (azaz főzés vagy sütés) hatására nyílik meg a zöldség sejtfala, és hozzáférhetővé válik a hasznos anyagok jelentős része! A gyomrot nem nehezíti, párolva, grillezve, sütve kifejezetten könnyed.
Püré is lehet belőle, de ázsiai krémleves is!
CUKKINI
Az örök jollyjoker tökféle, mely szinte senkinek sem okoz emésztési gondot. 95%-a víz, alig található benne szénhidrát, protein és zsír, és teljesen koleszterinmentes is. Nagyon gazdag rostokban, és energiaszegény. Univerzális, semleges ízű, elérhető árú, és mindenhol, mindig kapható. Lehet belőle krémleves, rakottas, de mondjuk főzelék is!
SÜTŐTÖK
Nagyjából húsz dekagramm sült vagy főtt sütőtök a napi A-vitamin-szükségletünk több mint dupláját tartalmazza. Az A-vitamin nagyon fontos a látás és a szemek egészségéhez. A karotinoidok adják a tök élénk narancsszínét, ezek közül a béta-karotint a szervezet A-vitaminná alakítja át. Süsd meg natúr vagy kis mézzel/zöldfűszerrel, legyen belőle krémleves vagy tészta!
BURGONYA/ÉDESBURGONYA
Sokaknak mumusa a sima krumpli, pedig nem bő olajban elkészítve szuper alapanyag, főleg, ha újkrumplihoz jutunk, amely lassabb felszívódású, alacsonyabb keményítőtartalmú. Narancsszínű társa, az édesburgonya, azaz batáta káliumban és béta-karotinban gazdag, édeskés zöldség, mely sütve a legfinomabb csemege, és szintén gyomorkímélő!
CÉKLA
A gyönyörű. földízű bordó gumók alacsony energia-, magas élelmi-rosttartalommal, illetve kiemelkedő folsav- és káliumtartalommal bírnak. Kemény zöldség, de roppant egészséges, süsd meg fóliában a sütőben, de legyél türelmes, míg megpuhul! Lehet belőle krémleves, olasz tészta, de sütemény is!
További ajánlott receptjeink:
Az alábbi konyhai tippek is segíthetnek a konyhában: