Íme a legselymesebb, legnyáriasabb zöldbabfőzelék, 30 perc alatt

Nyáron valahogy még jobban esik egy tál főzelék a hőségben, főleg ha frissen, a piacról, boltból beszerzett zsenge zöldbabból készül. Gerzsenyi Flóra receptjében az a csodás, hogy pikk-pakk elkészül, ráadásul mentesen is fantasztikusan ízletes.

Vérbeli klasszikussal van dolgunk, ami nélkül nincsen nyári gyors ebéd, könnyű vacsora. Kitaláljátok, mi az? Friss, zsenge zöldbab, krémesen lágy íz, hűsítő tejföllel a tetején...bizony, ez a zöldbabfőzelék, a kánikula koronázatlan királya, a "csak fél órám van" típusú emberek 30 perc alatt elkészülő mentőöve.

A legegyszerűbb zöldbabfőzelékért kattints a képre! / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ez egy csodálatos nyári étel (hús-, liszt- és tejmentesen is elkészíthető!) frissen szedett zöldbabból, jó adag tejföllel, fokhagymával és egy leheletnyi füstös pirospaprikával. Tükörtojással vagy fasírttal szuperlaktató, de önmagában is remek és könnyed fogás.

A legegyszerűbb zöldbabfőzelékért kattints a képre! / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

A zöldbabfőzelék egyike a magyar konyha különleges és utánozhatatlan zöldségpörköltjeinek.

Hozzávalók:

500 g zöldbab, 800 ml víz, 1 közepes fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 3 púpózott ek étkezési keményítő, 2 ek füstölt pirospaprika, 300 ml tejföl, só és bors ízlés szerint, 2 db babérlevél, 2 g napraforgó olaj és 2 ek ecet

Elkészítés:

Egy lábosba tesszük a finomra vágott vöröshagymát, és kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát. Megszórjuk a pirospaprikával, és ráhalmozzuk a zöldbabot.

Jól átforgatjuk, majd felöntjük vízzel vagy zöldségalaplével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, babérozzuk, és félpuhára főzzük.

Egy tálban kikeverjük a tejfölt és a keményítőt/lisztet. A tejfölös keverékhez adunk egy kanállal a bab főzőlevéből, és simára keverjük. (A tejfölös keveréket ne adjuk közvetlenül a forró folyadékhoz, mert kicsapódik. A tejfölt először temperálni kell.) Hogy ne csomósodjon, folyamatos kevergetés mellett a babhoz adjuk.

A legegyszerűbb zöldbabfőzelékért kattints a képre! / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

Enyhén forraljuk, amíg a keményítő kifő és besűrűsödik, végül belekeverjük az ecetet (ízlés szerint). Tálaláskor csorgassunk a tetejére egy kis tejfölt és tojással vagy fasírttal kínáljuk.

Ha további nyárias ízvilágú főzelékekre vágysz:

Az egyszerű zöldbabfőzelék teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kirobbanó recept itt vár:

Címlapról ajánljuk