Íme a legselymesebb, legnyáriasabb zöldbabfőzelék, 30 perc alatt

Nyáron valahogy még jobban esik egy tál főzelék a hőségben, főleg ha frissen, a piacról, boltból beszerzett zsenge zöldbabból készül. Gerzsenyi Flóra receptjében az a csodás, hogy pikk-pakk elkészül, ráadásul mentesen is fantasztikusan ízletes.

Vérbeli klasszikussal van dolgunk, ami nélkül nincsen nyári gyors ebéd, könnyű vacsora. Kitaláljátok, mi az? Friss, zsenge zöldbab, krémesen lágy íz, hűsítő tejföllel a tetején...bizony, ez a zöldbabfőzelék, a kánikula koronázatlan királya, a "csak fél órám van" típusú emberek 30 perc alatt elkészülő mentőöve.

A legegyszerűbb zöldbabfőzelékért kattints a képre! / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ez egy csodálatos nyári étel (hús-, liszt- és tejmentesen is elkészíthető!) frissen szedett zöldbabból, jó adag tejföllel, fokhagymával és egy leheletnyi füstös pirospaprikával. Tükörtojással vagy fasírttal szuperlaktató, de önmagában is remek és könnyed fogás.

A legegyszerűbb zöldbabfőzelékért kattints a képre! / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

A zöldbabfőzelék egyike a magyar konyha különleges és utánozhatatlan zöldségpörköltjeinek.

Hozzávalók:

500 g zöldbab, 800 ml víz, 1 közepes fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 3 púpózott ek étkezési keményítő, 2 ek füstölt pirospaprika, 300 ml tejföl, só és bors ízlés szerint, 2 db babérlevél, 2 g napraforgó olaj és 2 ek ecet

Elkészítés:

Egy lábosba tesszük a finomra vágott vöröshagymát, és kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a reszelt fokhagymát. Megszórjuk a pirospaprikával, és ráhalmozzuk a zöldbabot.

Jól átforgatjuk, majd felöntjük vízzel vagy zöldségalaplével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, babérozzuk, és félpuhára főzzük.

Egy tálban kikeverjük a tejfölt és a keményítőt/lisztet. A tejfölös keverékhez adunk egy kanállal a bab főzőlevéből, és simára keverjük. (A tejfölös keveréket ne adjuk közvetlenül a forró folyadékhoz, mert kicsapódik. A tejfölt először temperálni kell.) Hogy ne csomósodjon, folyamatos kevergetés mellett a babhoz adjuk.

A legegyszerűbb zöldbabfőzelékért kattints a képre! / Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

Enyhén forraljuk, amíg a keményítő kifő és besűrűsödik, végül belekeverjük az ecetet (ízlés szerint). Tálaláskor csorgassunk a tetejére egy kis tejfölt és tojással vagy fasírttal kínáljuk.

Ha további nyárias ízvilágú főzelékekre vágysz:

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.

Az egyszerű zöldbabfőzelék teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotó és recept: Gerzsenyi Flóra

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több kirobbanó recept itt vár:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...