Nyáron, amikor beérik az első adag zsenge zöldbab, megindul a végtelen főzelék- és levesfőzés: a hüvelyesből készített klasszikus ételek íze egyet jelent a nyárral, talán ezért is készítjük őket olyan gyakran. Persze, ha idén valami mást is kipróbálnánk, ha új ízekre és textúrákra is nyitottak vagyunk, akkor fogadjuk meg az alábbi tanácsokat. Engedjük, hadd legyen a zöldbab egy sokkal izgalmasabb alapanyag ezen a nyáron!
Nézd meg galériánkban a zöldbab izgalmasabb felhasználási módjait, kattints a képre!
Így használd a zöldbabot sokkal izgalmasabban idén nyáron
Ne főzd agyon
Az egyik legszomorúbb dolog, ami a zöldbabbal (de tulajdonképpen bármelyik hüvelyessel) történhet, az nem más, mint a túlfőzés. A sárga és zöld száraknak ugyanis van egy utánozhatatlan ress roppanása, amit csak akkor tudunk megőrizni, ha kellő odafigyeléssel készítjük el a babot. Levesben és főzelékben ne főzzük szét, párolásnál inkább magasabb, hirtelenebb hőhatásnak tegyük ki rövidebb ideig. Amennyiben hidegen, salátában vagy előételben használnánk, blansírozzuk, így megőrizve tökéletes állagát.
Tálald hidegen
Valamiért mindannyian ódzkodunk a főételek hidegen történő fogyasztásától, még akkor is, ha ez egy igen izgalmas világ kapuit nyithatja meg előttünk. Azért is logikus hideg zöldbabos fogásokat készíteni, mert nyáron, a kánikulában jobban esik majd egy jegesre hűtött leves vagy saláta.
Savanyítsd meg
Egy egyszerű ecetes-vizes, fűszerezett felöntőlével könnyedén megsavanyíthatunk bármilyen zöldséget (és gyümölcsöt), ami az éppen aktuális szezonban elérhető. A zöldbabnak amúgy is jól áll a fanyarság (gondoljunk csak a citromos zöldbablevesre vagy a joghurtos főzelékre), így a belőle készített savanyúság biztosan egy nyári telitalálat lesz. Kísérjünk vele grillezett húsokat vagy halakat, keverjük salátákba vagy pakoljuk szendvicsekbe.
Pirítsd oda
Talán úgy tűnhet, hogy az utolsó javaslat ellentmond a legelsőnek, azonban nem kell feltétlenül túlfőznünk ahhoz, a zöldbabot, hogy oda tudjuk pirítani. Tegyük serpenyőbe némi olajjal és sóval – ha van wokunk, az még jobb – , majd a lehető legmagasabb lángon hagyjuk párolódni és pirulni egyszerre. A belseje az extrém hőtől rövid idő alatt is megpuhul, míg a külseje kellemesen karamellizálódik – jól áll majd a hüvelyesnek ez az édesen kesernyés ízvilág.
Ezeket az izgalmas zöldbabos recepteket feltétlen próbáld ki nyáron:
Zöldbabos kocka
Gluténmentes, sajtos, zöldséges, zöldfűszeres, mi kell még más? A nap bármely szakában könnyed fogás lehet ez a nagyszerű zöldbabos kocka.
Hűsítő zöldbableves kapros joghurttal
A zöldbableves klasszikus nyári fogás, imádjuk sok tejföllel, enyhén savanykásan. A forró verzió mellett (és az egyre forróbb nyarakat tekintve) érdemes hűsítően vagy akár jéghidegen ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Hasonló trükköket olvashatsz az alábbi cikkekben is: