Ezt ne hagyd ki, mielőtt kidobod a zellerszár levelét

Napi tippünkben olyan ötleteket találsz, amikkel akár a szárzeller leveleit is felhasználhatod, ahelyett, hogy kidobnád.

A szerény szárzellerben több van, mint gondolnád. Bár az utóbbi években óriási népszerűségre tett szert, különösen a belőle készült préselt lének köszönhetően, van egy olyan része, amit továbbra is mellőznek, és leggyakrabban a komposztban (rosszabb esetben a kukában) végzi: a levele. Miközben egy igazi titkos fegyver. Magas C-vitamin-, kalcium- és magnéziumtartalommal rendelkezik, így tápláló adalék a házi készítésű levesekhez és főzelékekhez, enyhén kesernyés köret lehet, de a reteklevélhez hasonlóan még pestóként is megállja a helyét.

Ezt a lépést ne hagyd ki, mielőtt kidobod a zeller levelét

Amit érdemes tudnod, hogy nem minden zellerlevél egyforma!

A fürt közepén világos levelek helyezkednek el, a tetején pedig sötétebb, nagyobb levelek. Nem meglepő, hogy a kétféle levél eltérő ízprofillal rendelkezik, így az ajánlott felhasználási módjuk is eltér:

a világosabb levelek finomabb ízűek, míg a sötétebbek erőteljesebbek és fanyarabbak.

Ha szárzeller levelével szeretnél főzni, mindenképpen egy teljes csokor zellert válassz, amelynek a sötétzöld külső szára ép (a levágott zellerszívek csak a világosabb belső leveleket tartalmazzák). Olyan leveleket keress, amelyek vonzó sötétzöld színűek, és nincsenek rajtuk hibák. Szedd le őket a csokorról, és tárold őket hűtve, egy nedves papírtörlővel bélelt kis műanyag zacskóban.

Póréhagymás zellerkrémleves

Ez a zellerkrémleves annyira jó lett, hogy azonnal fel kellett töltenem a receptjét, mert ezt mindenkinek meg kell kóstolnia! Olyan volt, mintha telenyomtam volna ételízesítővel, pedig csak ...

Kínai ropogós zellersaláta

Nálam mindig az van a zellerszárral, hogy megveszem, mert valamibe kell, viszont csak egy-két szárat használok belőle, a többi pedig megmaradt, és nem tudom, mit kezdjek vele. Most már ...

A legegyszerűbb, ha a világos vagy sötét zellerleveleket a többi zöldséggel együtt a levesesfazékba dobod, vagy a szárakkal együtt felaprítod, amikor olyan levest vagy pörköltet készítesz, amelyhez zellerre van szükség. Ezáltal intenzívebb zellerízzel ruházod fel ezeket az ételeket.

Ha ezeken túl is kísérleteznél a zellerlevéllel, a sötét színű leveleket, amelyek csípősebb ízűek, tehát erőteljesebbek, szárítsd meg sütőben, és készíts belőlük zellersót, vagy aprítsd őket, és használd a tonhalas csicseriborsó-salátához. Pestóban a bazsalikomot is helyettesítheted ezzel a zölddel. Ha a belső levelek enyhébb ízét részesíted előnyben, akkor a buggyantott tojást, sőt, akár az újkrumplit is díszítheted ezekkel.

Ahelyett tehát, hogy a komposztra dobnád a leveleket, legközelebb kísérletezz velük!

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...