Ezt ne hagyd ki, mielőtt kidobod a zellerszár levelét

Napi tippünkben olyan ötleteket találsz, amikkel akár a szárzeller leveleit is felhasználhatod, ahelyett, hogy kidobnád.

A szerény szárzellerben több van, mint gondolnád. Bár az utóbbi években óriási népszerűségre tett szert, különösen a belőle készült préselt lének köszönhetően, van egy olyan része, amit továbbra is mellőznek, és leggyakrabban a komposztban (rosszabb esetben a kukában) végzi: a levele. Miközben egy igazi titkos fegyver. Magas C-vitamin-, kalcium- és magnéziumtartalommal rendelkezik, így tápláló adalék a házi készítésű levesekhez és főzelékekhez, enyhén kesernyés köret lehet, de a reteklevélhez hasonlóan még pestóként is megállja a helyét.

Ezt a lépést ne hagyd ki, mielőtt kidobod a zeller levelét

Amit érdemes tudnod, hogy nem minden zellerlevél egyforma!

A fürt közepén világos levelek helyezkednek el, a tetején pedig sötétebb, nagyobb levelek. Nem meglepő, hogy a kétféle levél eltérő ízprofillal rendelkezik, így az ajánlott felhasználási módjuk is eltér:

a világosabb levelek finomabb ízűek, míg a sötétebbek erőteljesebbek és fanyarabbak.

Ha szárzeller levelével szeretnél főzni, mindenképpen egy teljes csokor zellert válassz, amelynek a sötétzöld külső szára ép (a levágott zellerszívek csak a világosabb belső leveleket tartalmazzák). Olyan leveleket keress, amelyek vonzó sötétzöld színűek, és nincsenek rajtuk hibák. Szedd le őket a csokorról, és tárold őket hűtve, egy nedves papírtörlővel bélelt kis műanyag zacskóban.

Póréhagymás zellerkrémleves

Ez a zellerkrémleves annyira jó lett, hogy azonnal fel kellett töltenem a receptjét, mert ezt mindenkinek meg kell kóstolnia! Olyan volt, mintha telenyomtam volna ételízesítővel, pedig csak ...

Kínai ropogós zellersaláta

Nálam mindig az van a zellerszárral, hogy megveszem, mert valamibe kell, viszont csak egy-két szárat használok belőle, a többi pedig megmaradt, és nem tudom, mit kezdjek vele. Most már ...

A legegyszerűbb, ha a világos vagy sötét zellerleveleket a többi zöldséggel együtt a levesesfazékba dobod, vagy a szárakkal együtt felaprítod, amikor olyan levest vagy pörköltet készítesz, amelyhez zellerre van szükség. Ezáltal intenzívebb zellerízzel ruházod fel ezeket az ételeket.

Ha ezeken túl is kísérleteznél a zellerlevéllel, a sötét színű leveleket, amelyek csípősebb ízűek, tehát erőteljesebbek, szárítsd meg sütőben, és készíts belőlük zellersót, vagy aprítsd őket, és használd a tonhalas csicseriborsó-salátához. Pestóban a bazsalikomot is helyettesítheted ezzel a zölddel. Ha a belső levelek enyhébb ízét részesíted előnyben, akkor a buggyantott tojást, sőt, akár az újkrumplit is díszítheted ezekkel.

Ahelyett tehát, hogy a komposztra dobnád a leveleket, legközelebb kísérletezz velük!

Forrásunk volt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...