Az isteni dödölle, a magyaros konyha sztárja videóra kívánkozott

A Nosalty TikTok-csatornánk mai receptje egy vérbeli klasszikus, annak zalai változata. Ki ne ismerné a dödöllét, és a hozzá kapcsolódó kedves mondókát? Nos, nézzük, miért érdemes nemcsak egy, de akár két tállal is ennünk belőle!

Télen-nyáron laktató finomság, amit természetesen ahány ház, annyi szokás szerint készítenek. Mi most a Nosalty TikTok-csatornáján Flóra szakácsunk változatát hoztuk el nektek, ami a zalai hagyományokra támaszkodik.

A dödölle a magyaros konyha egyik igen kiadós és laktató, tájjellegű étele. A zalai régióból származik, és míg régen a szegények eledeleként tartották számon, ma már nívós éttermek is kínálják, házias kuriózumként. A dödölle szinte az egész országban elterjedt, csak máshogy nevezik, vagy kicsit másképp készítik. A liszt, a krumpli, a pirított hagyma és a zsír viszont egyikből sem hiányozhat!

Mutatjuk, mennyire egyszerű lesz reprodukálni a házi dödöllét!

Hozzávalók:

  • 400 g burgonya
  • 300 g finomliszt
  • 200 g mangalica zsír
  • 100 g mangalicaszalonna (kockára vágva)
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 500 g tejföl
  • 30 g vegyes savanyúság
  • 50 ml tökmagolaj
  • só ízlés szerint
  • 1 ízlés szerint bors

Elkészítés:

A burgonyakockákat bő vízben puhára főzzük, a krumplinyomóval adunk neki, majd miután kihűlt, a liszttel együtt visszatesszük a tűzre, és puhára keverjük, míg egységes nem lesz a masszánk. Előkapunk egy serpenyőt, ropogósra pirítjuk a saját zsírjában a szalonnakockákat, majd a hagymát is lepirítjuk.

A masszánkból szépen galuskákat szaggatunk, ezt követően mindkét oldalukat lepirítjuk.

Jöhet az elmaradhatatlan tejföl és sült hagyma a tálaláshoz!

Nézzük, Flóra miként készíti el nektek a mennyei dödöllét a Nosalty TikTok-csatornáján:

Ne késlekedjetek, készítsétek el ezt a remek, laktató ételt, garantáltan rajongani fogtok érte!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp és trükk:

Legújabb receptek

Medvehagymapesztós tészta

Aki egyszer kipróbálja a sajátkészítésű medvehagymapesztót, garantáltan minden évben várni fogja a medvehagymaszezont. Egy ösztönös, természetközeli ízélmény, amely a ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!