Télen-nyáron laktató finomság, amit természetesen ahány ház, annyi szokás szerint készítenek. Mi most a Nosalty TikTok-csatornáján Flóra szakácsunk változatát hoztuk el nektek, ami a zalai hagyományokra támaszkodik.
A dödölle a magyaros konyha egyik igen kiadós és laktató, tájjellegű étele. A zalai régióból származik, és míg régen a szegények eledeleként tartották számon, ma már nívós éttermek is kínálják, házias kuriózumként. A dödölle szinte az egész országban elterjedt, csak máshogy nevezik, vagy kicsit másképp készítik. A liszt, a krumpli, a pirított hagyma és a zsír viszont egyikből sem hiányozhat!
Mutatjuk, mennyire egyszerű lesz reprodukálni a házi dödöllét!
Hozzávalók:
- 400 g burgonya
- 300 g finomliszt
- 200 g mangalica zsír
- 100 g mangalicaszalonna (kockára vágva)
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 500 g tejföl
- 30 g vegyes savanyúság
- 50 ml tökmagolaj
- só ízlés szerint
- 1 ízlés szerint bors
Elkészítés:
A burgonyakockákat bő vízben puhára főzzük, a krumplinyomóval adunk neki, majd miután kihűlt, a liszttel együtt visszatesszük a tűzre, és puhára keverjük, míg egységes nem lesz a masszánk. Előkapunk egy serpenyőt, ropogósra pirítjuk a saját zsírjában a szalonnakockákat, majd a hagymát is lepirítjuk.
A masszánkból szépen galuskákat szaggatunk, ezt követően mindkét oldalukat lepirítjuk.
Jöhet az elmaradhatatlan tejföl és sült hagyma a tálaláshoz!
Nézzük, Flóra miként készíti el nektek a mennyei dödöllét a Nosalty TikTok-csatornáján:
@nosalty.hu Ti hány dödöllét tudtok megenni? 🤤 #nosalty #tiktokhungary #cooking ##hungarianfood @gerzsenyiflora ♬ Hungarian Dances composed by Brahms - Kazukicki KAWAI
Ne késlekedjetek, készítsétek el ezt a remek, laktató ételt, garantáltan rajongani fogtok érte!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több konyhai tipp és trükk: