Az isteni dödölle, a magyaros konyha sztárja videóra kívánkozott

A Nosalty TikTok-csatornánk mai receptje egy vérbeli klasszikus, annak zalai változata. Ki ne ismerné a dödöllét, és a hozzá kapcsolódó kedves mondókát? Nos, nézzük, miért érdemes nemcsak egy, de akár két tállal is ennünk belőle!

Télen-nyáron laktató finomság, amit természetesen ahány ház, annyi szokás szerint készítenek. Mi most a Nosalty TikTok-csatornáján Flóra szakácsunk változatát hoztuk el nektek, ami a zalai hagyományokra támaszkodik.

A dödölle a magyaros konyha egyik igen kiadós és laktató, tájjellegű étele. A zalai régióból származik, és míg régen a szegények eledeleként tartották számon, ma már nívós éttermek is kínálják, házias kuriózumként. A dödölle szinte az egész országban elterjedt, csak máshogy nevezik, vagy kicsit másképp készítik. A liszt, a krumpli, a pirított hagyma és a zsír viszont egyikből sem hiányozhat!

Mutatjuk, mennyire egyszerű lesz reprodukálni a házi dödöllét!

Hozzávalók:

  • 400 g burgonya
  • 300 g finomliszt
  • 200 g mangalica zsír
  • 100 g mangalicaszalonna (kockára vágva)
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 500 g tejföl
  • 30 g vegyes savanyúság
  • 50 ml tökmagolaj
  • só ízlés szerint
  • 1 ízlés szerint bors

Elkészítés:

A burgonyakockákat bő vízben puhára főzzük, a krumplinyomóval adunk neki, majd miután kihűlt, a liszttel együtt visszatesszük a tűzre, és puhára keverjük, míg egységes nem lesz a masszánk. Előkapunk egy serpenyőt, ropogósra pirítjuk a saját zsírjában a szalonnakockákat, majd a hagymát is lepirítjuk.

A masszánkból szépen galuskákat szaggatunk, ezt követően mindkét oldalukat lepirítjuk.

Jöhet az elmaradhatatlan tejföl és sült hagyma a tálaláshoz!

Nézzük, Flóra miként készíti el nektek a mennyei dödöllét a Nosalty TikTok-csatornáján:

@nosalty.hu Ti hány dödöllét tudtok megenni? 🤤 #nosalty #tiktokhungary #cooking ##hungarianfood @gerzsenyiflora ♬ Hungarian Dances composed by Brahms - Kazukicki KAWAI

Ne késlekedjetek, készítsétek el ezt a remek, laktató ételt, garantáltan rajongani fogtok érte!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai tipp és trükk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...