Zac Efron kipróbálta az izlandiak föld alatt sütött lávakenyerét

Ha eddig azt hitted, a kovász különlegesség, nézd meg Zac Efron új sorozatát, amiben geotermikus energiával a föld alatt sütik 24 órán át az izlandiak vulkanikus kenyerét.

Eredetileg Down to Earth, magyarul pedig Zac Efronnal a Föld körül címmel debütált nemrég új sorozat a Netflix-en, amelyben a színész a bolygó izgalmas tájait fedezi fel. A sorozat a környezettudatosság szempontjából foglalkozik olyan helyszínekkel, mint Puerto Rico, Franciaország vagy Lima, miközben az adott ország vagy régió jellegzetes helyi fogásait és nevezetességeit is feltérképezi a két főhős:Zac Efron és Darin Olien wellnessguru.

Az első részben Izlandra látogatnak el, a háromnegyed órás műsorban pedig sorra veszik, miként működik az ország teljes egészében megújuló energiával. A szakállas és kockás inges Efron elkalauzolja a nézőket egy vízerőműbe, de búgó hangján a geotermikus energia működését is elmagyarázza, és egy rövid időre úgy érezzük, valóban értünk belőle valamit. A lélegzetelállító Gullfoss vízesés és a sziget végtelen pusztáinak képei mellett a gasztronómia is terítékre kerül, hiszen a hidegben gyorsan megéhezik az ember. Így ellátogatnak a Michelin-csillagos Dill Restaurant-ba, ahol kipróbálják a trágyában füstölt (a szigeten nem látni sok fát, így azt használják, ami kéznél van), bárányszalonnába forgatott RÉPÁT!

Gullfoss vízesés, Izland

A geotermikus energia azonban nemcsak arra jó, hogy elássa árammal a lakosokat. A zord körülmények között az izlandiak már hosszú évtizedekkel ezelőtt rájöttek, miként hasznosíthatják a forró talajt: kenyeret sütnek benne. Legalább 100 éve ismert ez a fajta kenyérsütési eljárás, amivel az izlandiak által egyszerűen csak hverabrauð-ként, azaz rozskenyérként, a világ többi részén pedig lávakenyér vagy vulkanikus kenyér néven ismert cipót készítik. A procedúrához először összekeverik a rozst és teljes kiőrlésű lisztet, írót, nádcukorszirupot, sütőport, szódabikarbónát és egy kis sót, majd a keveréket egy nagy fémedénybe töltik, lezárják, végül egy forrás közelében elássák a föld alá 24 órára.

A víz és hő végzi a dolgát, és egy nap leforgása alatt elkészül az első pillantásra csokoládétortára emlékeztető kenyér. Állagra szivacsos, ruganyos, de sűrű, az íze pedig karamellás jegyeket hordoz a szirup miatt. Efronék beszámolója alapján nagyon jó, és ahogy Siggi bemutatta, vajjal, helyi füstölt pisztránggal és tojással az igazi.

A hverabrauð az utóbbi években felkerült a kötelező izlandi látnivalók listájára, a helyiek is örömmel fogyasztják, bár ők inkább a sütőben sütik. Azonban ilyenkor sem egy gyors fogásról van szó, ugyanis 90 fok körüli hőmérsékleten 12 órán keresztül készül ez a sötét rozskenyér.

Ha épp nincs Netflix-előfizetésed, Siggi Rafn a CNN riportjában is megmutatja a lávakenyér készítésének metódusát. Azért nekünk a Zac Efronos változat a kedvencünk.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

via

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...