Egy zacskó zabpehely felhasználásának 4 izgalmas módja

A zabpehely sokak fejében úgy él, mint unalmasan egészséges alapanyag, amiből csak kása és keksz készülhet. Pedig ez abszolút nem így van, az apró szemek rengeteg más dologra is képesek: lássuk, mire!

Zabpehelyből készül sok gyerek rémálma: a zabkeksz. Akik nem kedvelik, úgy tartják, hogy ez nem is egy igazi édesség, csupán a egy átverés, amelynek keretében az ember rá van kényszerítve, hogy egészséges süteményeket egyen. Ebből a rossz helyzetből elég nehéz kihúzni a zabpelyhet, persze azért megpróbálni mindig érdemes. Következzen most egy rakás olyan izgalmas konyhai megoldás a pehellyel, aminek köze sincs a kekszhez vagy a kásához.

Egy zacskó zabpehely felhasználásának 4 izgalmas módja

Morzsasüti

A zab szemcsés állaga lehetővé teszi, hogy felhasználjuk egy fenséges, gyümölcsös morzsasütihez. Ennek ugye fő lényege, hogy a szaftos, szinte lekvárszerű gyümölcsréteg tetején egy porhanyós, ropogós morzsaréteg pihen.

Nos, ennek a morzsarétegnek sokat segíthetünk a ropogósság válásban, ha a keverékébe egy kis zabpelyhet is teszünk.

A kisebb-nagyobb zabszemek ugyanis kiállnak majd a tésztából, ettől egyenetlenebb lesz a sütemény felülete, ami pedig több barnulást és több ropogósságot jelent. Egyszerűen csak keverjünk egy marék zabot a lisztes-vajas keverékbe, és tetszés szerint hagyjuk olyan rusztikusra, ami nekünk szimpatikus.

Energiagolyó

A zabpelyhet eldolgozhatjuk valamilyen aszalt gyümölccsel, hogy pár hozzávalós, majdnem „zselés”, ragacsos golyókat kapjunk belőle. Mivel mind a zabban, mind az aszalt gyümölcsökben sok az energia, ezek az apró bonbonok viszonylag egészséges nassolnivalónak számítanak.

Kiváló erre a célra például a datolya, aszalt szilva, aszalt sárgabarack, de a szerény mazsola is. Szükségünk lesz még a golyókhoz valamilyen folyadékra (gyümölcslé vagy víz) és ízesítőkre (kakaópor, fahéj, egyéb fűszerek). Ezeket kell egy késes aprítóban összedolgoznunk, amíg gyúrható masszát nem kapunk. Ezek után pedig már csak a formázás van hátra. És persze a nassolás.

Almás-chai fűszeres energiabombák

A kis golyó formájú nassolni valókat mindig is nagyon szerettem, így találtam rá ezekre a különleges, egzotikus, indiai ("chai") ízvilágú egészséges golyókra. Ahogy a neve is mutatja, ...

Panírbunda

A különböző rántott ételek bundájába is tehetünk zabot, nagyjából hasonló okból, mint a morzsasütik tetejére. Itt érdemes lesz viszont aprószemű zabot használni, vagy a nagyszeműt egy kicsit durvábbra darálni.

Így jobban ragad majd a panírozni kívánt ételre, és nem esik le majd olyan könnyen. Elvegyíthetjük a zsemlemorzsával, vagy teljesen ki is válthatjuk a zabbal, így egy nagyon érdekes, izgalmas panírt kapunk, ami meglepi majd még a zabutálókat is.

Rántott csirke csipsz-tuninggal

Hallod?! Öcsém, vettem egy olyan erőgépet, ’azze’, ilyen izé, ilyen banki hogyishívjákkal, ’azze’, ilyen okosba, hogy anyám így kezeskedik. Vágod?! Hallod, naggggyon megy, egyet ...

Fasírt

Szintén a zsemlemorzsa helyett kerülhet a zabpehely különböző fasírtokba. És persze nemcsak húsos, de zöldséges verziókba is, hiszen ezekbe amúgy is kell általában valamilyen gabona.

Ahogy a panírnál, itt is érdemes enyhén aprítani a zabot egy aprítógépben, hogy a készülő fasírt ne legyen olyan darabos, és a pelyhek ne veszélyeztessék a fasírt épségét.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több alapanyag és izgalmas recept:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...