5 dolog, amivel számolj, ha minden nap eszel zabkását

A zabkása remek alapanyag, hiszen sokféleképpen elkészíthető, és nagyon olcsó. Nézzük, milyen pozitív hatásokat tapasztalhatsz, ha minden nap fogyasztasz ebből az élelmiszerből.

A zabkásának számos előnyös tulajdonsága van: magas a rosttartalma, rengeteg elkészítési módja létezik, hiszen sósan és édesen is fogyaszthatjuk, még mindig olcsónak számít, támogatja az egészségedet, és az ideális testsúly megőrzésében is segít. Ezen kívül azonban még számos egészségügyi előnnyel is bír az orvosok és a dietetikusok szerint.

5 jó dolog, amivel számolj, ha eszel az olcsó és finom zabkásából

Teltségérzetet biztosít

Mivel a zabkásának nagyon magas a rosttartalma, ezért hosszú órákra teltségérzetet biztosít, és a vércukorszintet is egyenletesen tartja. A zab ráadásul olyan szénhidrát, amit a szervezeted nem tud könnyen megemészteni, ezáltal tovább marad az emésztőrendszerben, így nem éhezel meg olyan gyorsan.

Egyéjszakás zabkása szőlővel

Este összedobjuk, hűtőbe tesszük és reggel megesszük. Indítsd a napot Te is egészségesen ezzel az egyéjszakás zabkásával, sok-sok szőlővel, cottage cheese-zel és pekándióval.

Zabkása-variációk

A zabpehely szuper dolog - gyors, egészséges, és garantáltan jó pár órára telít, anélkül, hogy nagyon kiütne. Még rohanós hétköznapokra is az egyik legjobb reggeli, és úgy lehet ...

Másnapos zabkása

Ha unod már a sima zabkását, akkor koronázd meg az egészet egy csokitetővel, és máris izgalmasabb lesz az egész.

Jót tesz a beleknek

A zabkásában megtalálható a béta-glükán nevű speciális vízben oldódó rosttípus. A béta-glükán zselészerűvé válik a belekben, így segítve a béltraktus mozgását és a széklet rendszerességét

– mondta Maggie Michalczyk dietetikus.

Átalakítja a „rossz” koleszterint

A zabpehely egyrészt a fent említett magas élelmirost-tartalmának, másrészt a benne található ún. béta-glükán poliszacharidnak köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy a táplálékkal elfogyasztott „rossz” koleszterin egy része ne szívódjon fel. Ezen kívül pedig stabilizálja a vércukorszintet, ezáltal csökkenti a vérnyomást.

Kókuszos főtt zabkása maracujával

A reggeli étkezés a legfontosabb része a napnak, és egy energiadús főtt zabkásával nem igazán lőhetünk mellé. Sok-sok kókusszal meghintve és vitaminokban gazdag maracujával ...

Zabkása skyrrel és chia maggal

A skyr egy jó választás azoknak, akik egészségesebben szeretnének étkezni. Zsírtartalma nincs, fehérje viszont sok van benne. Ebben a receptben ez csupa egészséges hozzávalóval egészül ...

Segíti a jó bélbaktériumokat

A zabkása úgynevezett prebiotikus étel. Ez annyit jelent, hogy remek táptalaj a jó bélbaktériumoknak, ezzel hozzájárul az immunrendszer egészségéhez, a jó közérzetünkhöz és a betegségekkel való megküzdésünket is támogatja.

Segít megelőzni az elhízást

Egy tanulmány szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak zabkását, nehezebben híznak el, és könnyebben elérik az ideális testsúlyt. Ez szintén a rosttartalomnak köszönhető.

Forrásunk volt.


Még több egészséges alapanyag:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...