5 dolog, amivel számolj, ha minden nap eszel zabkását

A zabkása remek alapanyag, hiszen sokféleképpen elkészíthető, és nagyon olcsó. Nézzük, milyen pozitív hatásokat tapasztalhatsz, ha minden nap fogyasztasz ebből az élelmiszerből.

A zabkásának számos előnyös tulajdonsága van: magas a rosttartalma, rengeteg elkészítési módja létezik, hiszen sósan és édesen is fogyaszthatjuk, még mindig olcsónak számít, támogatja az egészségedet, és az ideális testsúly megőrzésében is segít. Ezen kívül azonban még számos egészségügyi előnnyel is bír az orvosok és a dietetikusok szerint.

5 jó dolog, amivel számolj, ha eszel az olcsó és finom zabkásából

Teltségérzetet biztosít

Mivel a zabkásának nagyon magas a rosttartalma, ezért hosszú órákra teltségérzetet biztosít, és a vércukorszintet is egyenletesen tartja. A zab ráadásul olyan szénhidrát, amit a szervezeted nem tud könnyen megemészteni, ezáltal tovább marad az emésztőrendszerben, így nem éhezel meg olyan gyorsan.

Jót tesz a beleknek

A zabkásában megtalálható a béta-glükán nevű speciális vízben oldódó rosttípus. A béta-glükán zselészerűvé válik a belekben, így segítve a béltraktus mozgását és a széklet rendszerességét

– mondta Maggie Michalczyk dietetikus.

Átalakítja a „rossz” koleszterint

A zabpehely egyrészt a fent említett magas élelmirost-tartalmának, másrészt a benne található ún. béta-glükán poliszacharidnak köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy a táplálékkal elfogyasztott „rossz” koleszterin egy része ne szívódjon fel. Ezen kívül pedig stabilizálja a vércukorszintet, ezáltal csökkenti a vérnyomást.

Segíti a jó bélbaktériumokat

A zabkása úgynevezett prebiotikus étel. Ez annyit jelent, hogy remek táptalaj a jó bélbaktériumoknak, ezzel hozzájárul az immunrendszer egészségéhez, a jó közérzetünkhöz és a betegségekkel való megküzdésünket is támogatja.

Segít megelőzni az elhízást

Egy tanulmány szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak zabkását, nehezebben híznak el, és könnyebben elérik az ideális testsúlyt. Ez szintén a rosttartalomnak köszönhető.

Forrásunk volt.


Még több egészséges alapanyag:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...