5 dolog, amivel számolj, ha minden nap eszel zabkását

A zabkása remek alapanyag, hiszen sokféleképpen elkészíthető, és nagyon olcsó. Nézzük, milyen pozitív hatásokat tapasztalhatsz, ha minden nap fogyasztasz ebből az élelmiszerből.

A zabkásának számos előnyös tulajdonsága van: magas a rosttartalma, rengeteg elkészítési módja létezik, hiszen sósan és édesen is fogyaszthatjuk, még mindig olcsónak számít, támogatja az egészségedet, és az ideális testsúly megőrzésében is segít. Ezen kívül azonban még számos egészségügyi előnnyel is bír az orvosok és a dietetikusok szerint.

5 jó dolog, amivel számolj, ha eszel az olcsó és finom zabkásából

Teltségérzetet biztosít

Mivel a zabkásának nagyon magas a rosttartalma, ezért hosszú órákra teltségérzetet biztosít, és a vércukorszintet is egyenletesen tartja. A zab ráadásul olyan szénhidrát, amit a szervezeted nem tud könnyen megemészteni, ezáltal tovább marad az emésztőrendszerben, így nem éhezel meg olyan gyorsan.

Egyéjszakás zabkása szőlővel

Este összedobjuk, hűtőbe tesszük és reggel megesszük. Indítsd a napot Te is egészségesen ezzel az egyéjszakás zabkásával, sok-sok szőlővel, cottage cheese-zel és pekándióval.

Zabkása-variációk

A zabpehely szuper dolog - gyors, egészséges, és garantáltan jó pár órára telít, anélkül, hogy nagyon kiütne. Még rohanós hétköznapokra is az egyik legjobb reggeli, és úgy lehet ...

Másnapos zabkása

Ha unod már a sima zabkását, akkor koronázd meg az egészet egy csokitetővel, és máris izgalmasabb lesz az egész.

Jót tesz a beleknek

A zabkásában megtalálható a béta-glükán nevű speciális vízben oldódó rosttípus. A béta-glükán zselészerűvé válik a belekben, így segítve a béltraktus mozgását és a széklet rendszerességét

– mondta Maggie Michalczyk dietetikus.

Átalakítja a „rossz” koleszterint

A zabpehely egyrészt a fent említett magas élelmirost-tartalmának, másrészt a benne található ún. béta-glükán poliszacharidnak köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy a táplálékkal elfogyasztott „rossz” koleszterin egy része ne szívódjon fel. Ezen kívül pedig stabilizálja a vércukorszintet, ezáltal csökkenti a vérnyomást.

Kókuszos főtt zabkása maracujával

A reggeli étkezés a legfontosabb része a napnak, és egy energiadús főtt zabkásával nem igazán lőhetünk mellé. Sok-sok kókusszal meghintve és vitaminokban gazdag maracujával ...

Zabkása skyrrel és chia maggal

A skyr egy jó választás azoknak, akik egészségesebben szeretnének étkezni. Zsírtartalma nincs, fehérje viszont sok van benne. Ebben a receptben ez csupa egészséges hozzávalóval egészül ...

Segíti a jó bélbaktériumokat

A zabkása úgynevezett prebiotikus étel. Ez annyit jelent, hogy remek táptalaj a jó bélbaktériumoknak, ezzel hozzájárul az immunrendszer egészségéhez, a jó közérzetünkhöz és a betegségekkel való megküzdésünket is támogatja.

Segít megelőzni az elhízást

Egy tanulmány szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak zabkását, nehezebben híznak el, és könnyebben elérik az ideális testsúlyt. Ez szintén a rosttartalomnak köszönhető.

Forrásunk volt.


Még több egészséges alapanyag:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...