Így használj zabpelyhet sós ételekben is

Sokunk számára a mindennapok egyik alappillérje, a reggeli rutin része, sőt édességekben is gyakran használjuk – a zabpehely ugyanis az egyik legegészségesebb gabonaféleség, ami táplál, és rosttal lát el minket. Sós ételekben viszont kevésbé érvényesül, pedig ott is remek alapként használható.

A zab ősi kultúrnövény, elsősorban takarmányozási céllal termesztik, de gabonaként is sokoldalúan használható. Rendkívül egészséges, mert rostokban, fehérjében, ásványi anyagokban, B- és E-vitaminokban gazdag, s a gabona feldolgozása után a zabpehelyben mindez megtalálható. Remek reggeli-alapanyag, főzhetünk belőle kását, süthetünk vele süteményeket, kekszeket, tehetjük a reggeli turmixba és smoothie-ba is, íze kellemesen édeskés, lágy, viszonylag könnyen átfő, de mégsem lesz csirizes állagú.

Így használj zabpelyhet sós ételekben is

Míg az édes ételekben szinte már megszokott a használata, sőt darálva lisztként is gyakran kerül a süteményekbe, sós ételekben kevesebbszer kerül elő. Pedig beltartalmi értékei ugyanúgy érvényesülnek, sok ételben kiváltható vele a fehér liszt, úgyhogy érdemes így tekintenünk rá.

Sűrítsünk vele!

Egyrészt használhatjuk sűrítésre, ekkor darálva adjuk az ételekhez: használhatjuk bármihez, amit alapból fehér liszttel sűrítenénk be, kerülhet levesbe, főzelékbe, mártásokba, ha a habarást liszt helyett habarással végezzük, sokkal egészségesebb, rostdúsabb lesz az étel.

Sokzöldséges vegán Wellington

A Wellington az egyik legnépszerűbb fogás az ünnepek környékén, akár bélszínt, akár csirkét, akár lazacot csomagolunk bele. Most a vegánokra (és a nemvegán zöldségrajongókra) is ...

Rusztikus ír barna kenyér

Ez az édeskés, rusztikus kenyér a hagyományos kísérője az ír reggeliknek, az ír marhagulyásnak és a főzeléknek is beillő chowdereknek, például a fish chowdernek, az aznapi fogásból, ...

Sós sütikbe

A pogácsákat, sós rágcsálnivalókat előszeretettel gazdagítjuk magokkal és sajtokkal, de az kevesebbszer fordul elő, hogy a zabpehelynek is ugyanúgy helye van a sós finomságokban, péksüteményekben is.

Ahogy a magos, rozsos kenyerek tetejét gyakran megszórják zabpehellyel, úgy tehetünk a pogácsába és a tetejére is belőle, nagyon izgalmas ízélményt ad ahogy a ropogós zabpehelyre ráharapunk a puha péksüteményben.

Mindenféle fasírthoz

Ha a keksznek jót tesz a zabpehely, miért nem kerül a különféle sós lepényekbe, fasírtokba belőle? Hiszen a zabpehely remek „kötőanyag”, a zöldségfasírtba, tócsniba nyugodtan szórjunk belőle, de a húsos fasírtokba is kerülhet, extra rostot adhatunk így az ételhez. Egyes zöldségek egyenesen várják, hogy zabbal házasítsuk őket, a cukkini, cékla nedvességét remekül felszívja a gabona, mégsem válik pépessé a fasírt, hanem jól formázható, kellemes ízű lesz.

És attól se féljünk, hogy a zab édeskés íze majd mindent kellemetlenül édessé fog tenni, mert a fokhagyma, a karakteres fűszerek nagyon jól illenek hozzá, még csak túl sok sót se kell használnunk hozzá.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több gasztrocikk itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...