Újabb édesítőszerről derült ki, hogy káros az egészségre

A szóban forgó, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerrel többek között a rágógumikban és fogkrémekben találkozhatunk.

Korábban az egyik legnépszerűbb édesítőszerről, az aszpartámról derült ki, hogy káros hatással van a szervezetünkre, mivel rákkeltő. Ezúttal pedig a xilit nevű alacsony kalóriatartalmú édesítőszerről (melyet például rágókban és fogkrémekben használnak) állapították meg a kutatók, hogy összefüggésbe hozható a szívinfarktus és a szélütés kockázatával.

Egy tanulmány megállapította, hogy a népszerű nulla kalóriatartalmú édesítőszer szívrohamhoz és szélütéshez köthető

A xilit fogyasztása közel kétszeresére növelheti a szívroham és a stroke kockázatát

2023-ban hasonló megállapításokat tettek a kutatók egy másik, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerrel, az eritrittel kapcsolatban is. A kutatások során végzett laboratóriumi és állatkísérletek kimutatták, hogy az eritrit és a xilit fokozzák a vérlemezkék gyorsabb alvadását, illetve a vérrögképződést. A kialakult vérrögök a szívhez jutva szívrohamot, az agyban pedig szélütést okozhatnak.

A kutatásban résztvevők xilitet tartalmazó italt kaptak, hogy a tudósok megvizsgálhassák, milyen magasra emelkedik a szervezetükben az anyag szintje. Az eredményekből az derült ki, hogy 1000-szeresére nőtt.

Ez azért meglepő eredmény, mert ha például cukrot fogyasztunk, akkor a glükózszintünk 10-20%-kal lesz csak magasabb

– nyilatkozta Stanley Hazen, a Cleveland Clinic Lerner Kutatóintézet Kardiovaszkuláris Diagnosztikai és Megelőzési Központjának igazgatója.

Bár az említett eredmények elgondolkodtatóak, további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, milyen hatással van a xilit fogyasztása a szervezetünkre, sőt, fontos megjegyezni azt is, hogy a mostani tanulmány eredményei ellentmondanak a korábbi tudományos bizonyítékoknak, amelyek szerint az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek biztonságosak.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...