Újabb édesítőszerről derült ki, hogy káros az egészségre

A szóban forgó, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerrel többek között a rágógumikban és fogkrémekben találkozhatunk.

Korábban az egyik legnépszerűbb édesítőszerről, az aszpartámról derült ki, hogy káros hatással van a szervezetünkre, mivel rákkeltő. Ezúttal pedig a xilit nevű alacsony kalóriatartalmú édesítőszerről (melyet például rágókban és fogkrémekben használnak) állapították meg a kutatók, hogy összefüggésbe hozható a szívinfarktus és a szélütés kockázatával.

Egy tanulmány megállapította, hogy a népszerű nulla kalóriatartalmú édesítőszer szívrohamhoz és szélütéshez köthető

A xilit fogyasztása közel kétszeresére növelheti a szívroham és a stroke kockázatát

2023-ban hasonló megállapításokat tettek a kutatók egy másik, alacsony kalóriatartalmú édesítőszerrel, az eritrittel kapcsolatban is. A kutatások során végzett laboratóriumi és állatkísérletek kimutatták, hogy az eritrit és a xilit fokozzák a vérlemezkék gyorsabb alvadását, illetve a vérrögképződést. A kialakult vérrögök a szívhez jutva szívrohamot, az agyban pedig szélütést okozhatnak.

A kutatásban résztvevők xilitet tartalmazó italt kaptak, hogy a tudósok megvizsgálhassák, milyen magasra emelkedik a szervezetükben az anyag szintje. Az eredményekből az derült ki, hogy 1000-szeresére nőtt.

Ez azért meglepő eredmény, mert ha például cukrot fogyasztunk, akkor a glükózszintünk 10-20%-kal lesz csak magasabb

– nyilatkozta Stanley Hazen, a Cleveland Clinic Lerner Kutatóintézet Kardiovaszkuláris Diagnosztikai és Megelőzési Központjának igazgatója.

Bár az említett eredmények elgondolkodtatóak, további vizsgálatokra van szükség, hogy kiderüljön, milyen hatással van a xilit fogyasztása a szervezetünkre, sőt, fontos megjegyezni azt is, hogy a mostani tanulmány eredményei ellentmondanak a korábbi tudományos bizonyítékoknak, amelyek szerint az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek biztonságosak.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Borsos tokány

Hentes, zöldborsós vagy éppen borsos tokány, mindegyiket szeretjük. A lényeg, hogy a húst itt is ott is vékony csíkokra vágjuk, és mindenhol valami mással egészül ki az étel. Ennél ...

Tejbegrízkeksz

Ízükben a retró menzák tejbegrízeit idézik ezek a kakaóba és fahéjba forgatott, roppanós-omlós kekszek. Elkészítésük lehengerlően egyszerű, elfogyasztásuk pedig még ...

Vaníliás grízpuding

A házi vaníliapuding grízzel kiegészített verziója ez, a búzadara pedig valahogyan sokkal otthonosabbá, szinte nosztalgikussá teszi a desszertet. Elkészíteni nem olyan bonyolult, ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!