Egészségügyi problémákat okozhatnak a mesterséges édesítőszerek

A mesterséges édesítőszerek nem segítenek a fogyásban, és hosszú távon egészségügyi kockázatot jelenthetnek, jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A WHO hétfői közleményében azt írta: a rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a cukorpótlók használata “nem jár hosszú távú előnyökkel a testzsír csökkentése terén sem felnőttek, sem gyermekek esetében”.

A szervezet hozzátette: a mesterséges édesítőszerek felnőtteknél hosszú távon fokozzák a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás kockázatát.

A cukorpótlók használata nem jár hosszú távú előnyökkel

Nem segít a hosszú távú súlykontrollban

Francesco Branca, a WHO táplálkozásért és élelmezésbiztonságért felelős igazgatója elmondta: a cukrok helyettesítése mesterséges édesítőszerekkel nem segít a hosszú távú súlykontrollban. A szakértő azt javasolta, hogy az emberek fontolják meg az egyéb lehetőségeket a cukorbevitel csökkentésére, például a cukrozatlan, vagy természetes cukrokat tartalmazó élelmiszerek és italok fogyasztását.

A cukormentes édesítőszerek nem alapvető tápanyagok, és nincs tápértékük

 – mutatott rá Branca, aki szerint érdemes már egészen fiatalon elkezdeni az étrend édességének csökkentését az egészség javítása érdekében.

A leggyakrabban használt édesítőszerek az aceszulfám-kálium, az aszpartám, az advantám, a ciklamátok, a neotám, a szacharin, a szukralóz, a sztevia és származékaik – emlékeztetett a WHO.

Az Egészségügyi Világszervezet hozzátette: ajánlásai mindenkire érvényesek, kivéve a cukorbetegségben szenvedőket, ugyanakkor feltételesek, mivel a következtetések alapjául szolgáló vizsgálatok résztvevői sokfélék voltak, és a cukormentes édesítőszerek fogyasztási szokásai is nagyon sokszínűek.

Forrásunk volt: MTI

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...