A Wellington-bélszín a legnépszerűbb teória szerint még a napóleoni háborúk idejéből ered, nevét pedig elvileg Waterloo hőséről, Wellington hercegéről kapta. Mások szerint viszont ez egy tradicionális francia fogás, mely „boeuf en croute" névre hallgat, ami annyit tesz: „bélszín tésztában". A legtöbb ehhez hasonló ételnél nem könnyű kideríteni, mi az igazság, de a lényeg, hogy bárki is legyen, aki kitalálta, nem aprózta el a hozzávalókat sem minőségben, sem mennyiségben.
Mi most mutatunk nektek 4 olyan Wellington-alternatívát, ahol nem a bélszíné lesz a főszerep, viszont láthatjátok majd, hogy abszolút méltó helyük van (nem csak) az ünnepi asztalon. Készültünk egy sajtos, egy halas egy vega és egy vegán változattal is. Fogadjátok őket szeretettel!
Wellington-camembert
A Wellington-bélszín kedvelt karácsonyi fogás világszerte. Nemcsak látványos, de igazi ízorgiát ígér: sonka, spenót, gomba és bélszín leveles tésztába csavarva. Egy fényűző, királyi lakomát idéző étel, melynek elkészítése kifejezetten egyszerű, csak némi odafigyelést és türelmet igényel, viszont minden ráfordított időt és energiát megér. Mi most a kissé borsos árú bélszín helyett camembert sajtot bugyoláltunk a leveles tésztába, az eljárás viszont ugyanaz maradt, mint az eredetinél.
Sokzöldséges vegán Wellington
A vegánokra és a nem feltétlen vegán zöldségrajongókra is gondolva kolléganőnk alkotta meg ezt a csodás Wellingtont, amihez rengeteg változatos zöldet használt – ez egy állati eredetű hozzávalók nélkül is tökéletes, teljes értékű fogás. Egyszerűen ki kell próbálnotok, hogy elhiggyétek: van élet a húson túl is, még akkor is, ha épp karácsony van! Nálunk a legnagyobb húsevők is jöttek volna repetáért.
Cékla Wellington
Szintén kolléganőnk zöldségimádó, vega receptje ez a Wellington-módra készített sült cékla. Petra hatalmas tésztarajongóként már régóta ki akarta próbálni, és sok utánjárás és receptkeresgélés után járt sikerrel, és lelt rá a tökéletes variációra.
A végeredmény egészen egyedülálló lett, a hús egyáltalán nem hiányzott belőle, és ízekben is igazán gazdag lett. Sőt, beindította a fantáziánkat, hogy még több ehhez hasonló wellingtont süssünk!
Lazac Wellington-módra
Igazi utolsó pillanatos ünnepi fogás ez a mennyei lazacos recept, amit bő fél óra alatt elkészíthetünk, és ami a halimádok körében nagy népszerűsége tehet szert. Ha nem kapunk friss lazacot, mirelit filéből is elkészíthetjük, de más hallal is finom lesz. Kívül ropogós, belül szaftos és krémes.
Fotók és receptek: Gerzsenyi Flóra, Rosanics Petra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!
Ezeket is olvasd el!