Új pavilonokkal bővült a Chinatown Terasz és a pár száz méterre található Eastwin Square is. Wang Mester, kilépvén a klasszikus éttermi és bisztrós területről, speciális street foodot hozott a kőbányai Monori Centerbe. A megúszás és a félmegoldások egyébként sem jellemzők a humorérzékkel jócskán megáldott Wang Qiangra, így a kedvelt tésztákon felül olyan kínai ínyencségeket is hozott a piacra, mint a sült selyemhernyóbáb, a ropogós sertésbél vagy a szamárhúsos wrap.
Ha már jól ismered a hun-tun levest, a jiao zi-t, a gái dzsiao-t, a pekingi kacsát, akkor bizonyára tapasztalt vagy a tradicionális és maira hangolt kínai ételek területén. A kőbányai Chinatown Teraszról is hallottál már, esetleg próbáltad is a rendhagyó esti ételudvart. 12 éve számít ázsiai gasztrocentrumnak, és a Monori Centerben dolgozó és zömében kőbányai ázsiai diaszpóra mellett azoknak szól, akik nem bánják, hogy hiányzik a fehér abroszos felterítés. Helyette viszont van változatos ételkínálat, ázsiai ételutcás-piacos hangulat és időnként rendezvények, felvonulások.
Minden évben van valami meglepetés, újdonság: hol a buborékwaffelek és a bubuteák szólnak nagyot, máskor új likőrök érkeznek aperitifnek, a 2024-es innováció pedig Wang Mester gasztronómiája. Persze eddig sem volt szokványos a kínálat, és tobzódhattunk a fűszeres disznófülsaláta - büdös tofu - csirkeláb snack vonalon, de most még ennél is közelebb kerülhetünk Kínához. Persze, hogy gyomron keresztül… de nemcsak a sajátunk, hanem a disznók gyomra is hozzátesz a képlethez.
Mikor elsőként csak annyit kérdeztünk a mindig jókedvű Wangtól, hogy minek köszönhetjük az extrémebb ételek felhozatalát, csak elmosolyodott és annyit tett hozzá: “Street foodot kértek, hát street foodot hoztam!” Tiszta sor.
Mind a Chinatown Teraszon, mind az Eastwin Square-n megtalálható a Wang Street, rövidebb, de lényegre törő étlappal. Lássuk is, miket lehet kóstolni, mi az, amiért megéri várakozni egy esetlegesen pörgősebb estén:
Szamárwrap
Kínában sokan úgy tartják, hogy az egyik legfinomabb hús a szamáré. Omlós, és van egy olyan édessége, ami miatt nagyon jól passzol például fűszeres kolbászokba vagy eleve csípős egytálételekbe. Wang egy szamárhússal gazdagon rakott wrapet álmodott meg street foodként, de akár a szecsuáni hideg tésztához is kérhetünk extra feltétként ebből a rendhagyó húsból. A wrap laktató és izgalmas, sok zöldség és egy pikáns szósz extrázza.
Ropogós sertésbél
Kóstolónk kedvence lett. Van némi pacalos ízélménye, mellette belül puha és omlós, míg kint ropog, és remekül van fűszerezve, sós-édes balanszot hoz. Friss uborkára ültették, és nettó két perc alatt elfogyott. Erősen ajánljuk!
Sült-ropogós selyemhernyó báb
Pálcikára húzzák fel a kis orsóknak tűnő selyemhernyóbábokat, amik aztán forró olajban sülnek készre. Nem mondjuk, hogy könnyű elvonatkoztatni a bábok látványtól. Forgattuk a pálcát, rajta a sötétre és csillogóra sült hernyóbábok várták a harapást. És láss csodát: tetszett a fűszerezés, és egy idő után a koi pontyok jutalomfalatkázása sem merült fel bennünk. Pláne, hogy meglepően burgonyás ízt hozott. 100% fehérje, 100% Észak-Kína.
Szecsuáni hideg tészta szójaszósszal párolt húsokkal
Itt aztán megszaladhat a fantázia, és azzal kérhetjük a remek tésztát, amivel csak szeretnénk. Disznófüllel, sertésfejhússal, szamárral, disznógyomrával. Vagy kevésbé “belsőségesen”: ropogós kacsával, csirkecombbal. Az előző sortól sem kell megijedni: telis tele vannak jótékony kollagénnel, és ha jobban belegondolunk, egy disznósajt vagy kocsonya sem vonultat fel extrémebb sertésrészeket. Csak éppen a só-bors-hagymák fűszerezésén túl itt a csillagánizs, a szecsuáni bors és egyéb izgalmas ázsiai fűszerek is játszanak, és hozzáadnak az élményhez.
Szezámmagos sült golyócskák/sült banán
Aranylóra sütik mind a banánt, mind az édes feketeszezám-pasztával töltött lágy golyókat. Néhány kocka sárkánygyümölcs érkezik melléjük lazításként. Ez a golyóbis szinte abbahagyhatatlan, kár volna felezni a vacsoratárssal…
Oké, igazából itt mindent jó megosztani! Jópofa ez a vonal, azok is beleáshatják magukat a (számunkra) szokatlanabb fogásokba, akik már nem elsőbá(b)lozók. A hét minden napján, 17:00-23:00-ig, egészen augusztus legvégéig.
Címlapkép: Ropogós sertésbél / Pákozdi Nóra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több izgalmas hely, ahol jártunk: