Gondoltunk már valaha arra, hogy milyen jó lenne két különböző ételt ötvözni? Ha egy tálban találkoznának a fogások legjobb tulajdonságai? Amennyiben a válasz igen, feltétlenül olvassunk tovább, ugyanis az alábbi vöröslencseragu elhozza az indiai dahl mélyen aromás szószát és laktató jellegét, valamint a Közel-keleti shakshukából jól ismert, lágyan hömpölygő sárgájú buggyantott tojásokat. Aki készen áll ennyi élvezetre, mindenképpen készítse el a receptet!
A dahlt gyakran készítik vöröslencséből: az apró hüvelyesszemek gyorsan megpuhulnak, mégis marad bennük annyi „harapni való”, hogy texturálisan izgalmassá tegyék a ragut. Íztérképét leginkább a currypor és a kókusztej dominálja.
Ez a sűrű, szaftos egytál kiváló helyet jelenthet néhány tojás számára „fészkelésre”: a még rotyogó raguba ütve épp elérik a folyós, tunkolós, buggyantott állagot.
A kész ragut öntsük nyakon kevés kókusztejjel, szórjuk meg bőven korianderrel, majd tálaljuk minél előbb, azon melegében, nehogy a tojások megszilárduljanak. Kenyérrel, tortillával vagy pitával is tunkolható, könnyű, gyors és laktató ebéd válik belőle.
Főzzünk vöröslencseragut buggyantott tojással!
Hozzávalók:
3 ek olívaolaj, 1 nagy fej fehér hagyma (apróra vágva), 4 gerezd fokhagyma (apróra vágva), 2 ek sűrített paradicsom, 2 ek currypor, 300 g vöröslencse, 1 l zöldség alaplé, 200 ml kókusztej (1 konzerv), 150 g bébispenót, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 citromból nyert citromlé, 4 db tojás (L-es), koriander szál, 4 db tortilla lap (tálaláshoz)
Melegítsük fel az olajat egy nagy, mély serpenyőben. Borítsuk rá a hagymát, a fokhagymát és egy jó csipet sót. Pároljuk gyakran kevergetve 2-3 percig, majd adjuk hozzá a paradicsompürét, a curryport, a száraz lencsét, és keverjük át alaposan.
Pirítsuk még 1-2 percig. Öntsük fel az alaplével, és gyakran kevergetve 20-25 percig főzzük, amíg a lencse krémes lesz, és megpuhul.
Keverjük hozzá a kókusztejet és a spenótot. Utóbbit épp csak addig főzzük, hogy megfonnyadjon. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, citromlével, majd üssük a ragu négy pontjába a tojásokat, ne túl közel egymáshoz.
Fedjük le, és lassú tűzön főzzük 6-7 percig, hogy a tojások közepe lágy maradjon. Befejezésül csorgassuk a dhalra a maradék kókusztejet, majd szórjuk meg durvára vágott korianderrel és őrölt borssal. Lepénykenyérrel tálaljuk.
A vöröslencseragu receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Fotók és recept: Gerzsenyi Flóra
Még több recept Flórától: