Egy év alatt majdnem 50 százalékkal lett drágább ez a zöldség

Több problémával is küzdenek a termesztők Európában, ezért jelentős dráguláson ment keresztül az egyik kedvenc zöldségünk.

43 százalékot drágult a hagyma egy év alatt – számolt be a jelentős változásról az Agroinform oldala.

Egekben a vöröshagyma ára

Kevesebb az import is

Az AKI PÁIR friss adatai szerint a következőképpen alakult a barna és a lila héjú vöröshagyma ára a Budapesti Nagybani Piacon a 40. héten:

  • barna héjú vöröshagyma: 325 Ft/kg, 42,9 százalékkal drágább, mint egy évvel ezelőtt, de 2,5 százalékkal olcsóbb, mint az előző héten,
  • lila héjú vöröshagyma: 400 Ft/kg, 33,3 százalékkal drágább, mint 2022-ben, de az előző héthez képest nem mutat árváltozást.

A legfrissebb KSH adatokból az is kiderült, hogy Magyarország vöröshagymaimportja 24 százalékkal (9,73 ezer tonnára) csökkent 2023 első hét hónapjában az egy évvel korábbihoz képest, írja a cikk.

Bajban a termelők

A drágulás hátterében természetesen több ok is áll. Az egyik ilyen probléma, hogy az EU egyik legfontosabb hagymatermesztő országa, Hollandia minőségi problémákat jelzett az idén. De Spanyolországban is igen alacsony a hagymakészlet szintje. Andalúziában továbbá csökkent a termőterület, valamint több térségben viharkárok nehezítették a betakarítást. Ezenfelül Franciaországban, Németország és Olaszországban is nehézségekbe ütköztek a termesztők. A kedvezőtlen időjárás például 50 százalékos visszaesést eredményezhet Olaszországban.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...