5 perces vodkavaj, ami pirítósra kenve kényeztet szanaszét

Villámgyorsaságú recept, ha szereted az extrát (és a vodkát): vajat habosítottunk vodkával (!), pirítósra kentük vastagon, és mellé karakteres szardellát és fanyar kapribogyót csipegettünk. Pár perc meló, de sokkal tovább elhúzódó elégedettségérzés lett a jutalmunk. 18 pluszos!

Ez a selymesen finom, tökéletesen simára dolgozott vodkavaj kevesebb mint 5 perc alatt elkészül, és tökéletes előétel ünnepi alkalmakra (szilveszterre, Valentin-napra, szülinapokra vagy más baráti összejövetelekre). Kedvenc párosításom hozzá a hal: a vodkavajhoz nagyon jól passzol a sós szardella.

A vodkavajas pirítós receptjét a fotóra kattintva éred el! (recept és fotó: Hering András)

Kenjük sütőben melegített friss bagettre vagy kovászos kenyérre, és tálaljuk frissen reszelt citromhéjjal és fekete borssal.

Bár ennek a pirítósnak az elfogyasztása nem olyan, mint egy kupica vodka lehörpintése, de végeredményben minden bizonnyal így is nagyon kellemesen fogod érezni magad. Ha az édesebb ízeket kedveled, párosítsd kedvenc lekvároddal vagy dzsemeddel.

Hogy miért ajánljuk a kapribogyót?

Viszonylag megosztó alapanyag, sokan visszariadnak erőteljes ízétől, pedig...! A kapribogyó tulajdonképpen egy ki nem virágzott bimbó, amit azelőtt leszednek, hogy kinyílna. Így minél kisebb a termés, annál ízletesebb, finomabb lesz a kapribogyó. Több különböző kiszerelésben is megtalálhatjuk a boltban, ezek közül pedig a legelterjedtebb a pácolt. Az eljárás annyit jelent, hogy a bogyókat sós vízben teszik el. Gyakran kerül ecet is a lébe, ettől savanykásabb lesz a végeredmény. Isteni lesz a krémes, habos vajjal!

A vodkavajas pirítós receptjét a fotóra kattintva éred el! (recept és fotó: Hering András)

Hozzávalók:

  • 200 g vaj
  • 0.4 dl vodka (4 centiliter)
  • 1 kg kenyér (vagy rozskenyér, bagett)
  • 4 teáskanál kapribogyó (opcionális)
  • 1 db szardella (konzerv) (opcionális)
  • 1 teáskanál citromhéj (frissen reszelve)
  • fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)

A vodkavaj elkészítése:

Aprítógépben vagy turmixgépben dolgozzuk össze a lágy, szobahőmérsékletű vajat és a vodkát. Addig keverjük, amíg a vodka és vaj tökéletesen krémes elegyet képez, és selymes textúrájú lesz. Menetközben ügyeljünk arra, hogy a keverőgép oldaláról is lekaparjuk a vajat a tökéletes fúzióhoz.

Pirítsuk meg a kenyérszeleteket, bontsuk ki a szardellát, savanyúságot (kapribogyót vagy bármilyen más savanyúságot), amivel szívesen fogyasztjuk a vodkavajas pirítóst. Rendezzük deszkára vagy tálalótálra.

Kenyérajánlónk:

Rusztikus kovászos kenyér

A kovászos kenyér a mai világban különleges, szinte luxuscikknek számít, de valójában ez a házi kenyerek egyik legősibb és legtermészetesebb módszerrel készülő válfaja. ...

Ropogós kenyér kovász nélkül

A kenyérkészítésnek megvan a maga varázsa, és aki egyszer rákap az ízére, az biztosan nem fog tudni betelni vele. A jó ropogós kenyér készítése bizony időigényes művelet, ...

Rusztikus ír barna kenyér

Ez az édeskés, rusztikus kenyér a hagyományos kísérője az ír reggeliknek, az ír marhagulyásnak és a főzeléknek is beillő chowdereknek, például a fish chowdernek, az aznapi fogásból, ...

Kenjük a pirított kenyérre a vodkavajat, és halmozzuk rá a választott sós feltéteket. A tetejére reszelt citromhéjat és frissen őrölt fekete borsot szórjunk.

A vodkavajas pirítós receptjét a fotóra kattintva éred el! (recept és fotó: Hering András)

A "vodkavaj pirítóson' receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!

A vodkavajas pirítós receptjét a fotóra kattintva éred el! (recept és fotó: Hering András)
A vodkavajas pirítós receptjét a fotóra kattintva éred el! (recept és fotó: Hering András)

Recept és fotók: Hering András

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több recept Hering Andrástól:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Vegán hamburgerzsemle

Ha a hamburgert egy új szintre szeretnénk emelni, akkor ideje házilag készíteni a bucit. Illetve most az érzékenyeknek is kedvezünk, ugyanis egy tej- és tojásmentes buci receptet hoztunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...