Ez a selymesen finom, tökéletesen simára dolgozott vodkavaj kevesebb mint 5 perc alatt elkészül, és tökéletes előétel ünnepi alkalmakra (szilveszterre, Valentin-napra, szülinapokra vagy más baráti összejövetelekre). Kedvenc párosításom hozzá a hal: a vodkavajhoz nagyon jól passzol a sós szardella.
Kenjük sütőben melegített friss bagettre vagy kovászos kenyérre, és tálaljuk frissen reszelt citromhéjjal és fekete borssal.
Bár ennek a pirítósnak az elfogyasztása nem olyan, mint egy kupica vodka lehörpintése, de végeredményben minden bizonnyal így is nagyon kellemesen fogod érezni magad. Ha az édesebb ízeket kedveled, párosítsd kedvenc lekvároddal vagy dzsemeddel.
Hogy miért ajánljuk a kapribogyót?
Viszonylag megosztó alapanyag, sokan visszariadnak erőteljes ízétől, pedig...! A kapribogyó tulajdonképpen egy ki nem virágzott bimbó, amit azelőtt leszednek, hogy kinyílna. Így minél kisebb a termés, annál ízletesebb, finomabb lesz a kapribogyó. Több különböző kiszerelésben is megtalálhatjuk a boltban, ezek közül pedig a legelterjedtebb a pácolt. Az eljárás annyit jelent, hogy a bogyókat sós vízben teszik el. Gyakran kerül ecet is a lébe, ettől savanykásabb lesz a végeredmény. Isteni lesz a krémes, habos vajjal!
Hozzávalók:
- 200 g vaj
- 0.4 dl vodka (4 centiliter)
- 1 kg kenyér (vagy rozskenyér, bagett)
- 4 teáskanál kapribogyó (opcionális)
- 1 db szardella (konzerv) (opcionális)
- 1 teáskanál citromhéj (frissen reszelve)
- fekete bors ízlés szerint (frissen őrölt)
A vodkavaj elkészítése:
Aprítógépben vagy turmixgépben dolgozzuk össze a lágy, szobahőmérsékletű vajat és a vodkát. Addig keverjük, amíg a vodka és vaj tökéletesen krémes elegyet képez, és selymes textúrájú lesz. Menetközben ügyeljünk arra, hogy a keverőgép oldaláról is lekaparjuk a vajat a tökéletes fúzióhoz.
Pirítsuk meg a kenyérszeleteket, bontsuk ki a szardellát, savanyúságot (kapribogyót vagy bármilyen más savanyúságot), amivel szívesen fogyasztjuk a vodkavajas pirítóst. Rendezzük deszkára vagy tálalótálra.
Kenyérajánlónk:
Kenjük a pirított kenyérre a vodkavajat, és halmozzuk rá a választott sós feltéteket. A tetejére reszelt citromhéjat és frissen őrölt fekete borsot szórjunk.
A "vodkavaj pirítóson' receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené!
Recept és fotók: Hering András
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több recept Hering Andrástól: