Vodka a paradicsomos tésztában? – Íme a csavaros recept, ami az új kedvenced lesz

Ugyan hány fogás van a világon, amely egy kis vörös- vagy éppen fehérbortól lesz igazán ízletes? Nos, nemcsak a bor (és a sör) az egyetlen alkohol, ami jól mutat a receptekben, bizony a vodka is csodákra képes, ezt a következő paradicsomos penne is bizonyítja.

Valljuk be, első hallásra csakugyan meghökkentőnek tűnik, hogy vodka kerüljön egy főételbe, az oroszok kedvenc alkoholos itala azonban meglepő, mennyivel teljesebbé, selymesebbé, krémesebbé és ízletesebbé tud tenni például egy egyszerű tésztaszószt.

A penne alla vodka teljes receptjét itt találod! (fotó: Hering András)

A penne alla vodka sok más recepthez hasonlóan először az interneten aratott osztatlan sikert, marketingje pedig már eleve jól kezdődött, hiszen ez a világhírű szupermodell, Gigi Hadid egyik kedvenc fogása is.

Az eredeti recept ugyan paradicsomszószt ír, nálunk azonban sűrített paradicsom került a szószba, így ugyanis még koncentráltabb lett a tejszínes-paradicsomos-vodkás szósz íze és állaga is. Ne féljünk a vodkától az ételekben sem, íme az egyszerű, de eget rengetően finom recept!

A penne alla vodka teljes receptjét itt találod! (fotó: Hering András)

Amire szükséged lesz a penne alla vodkahoz: 3 evőkanál vaj, 1 db főzőhagyma (nagyon apróra vágva vagy darálva), 2 gerezd fokhagyma (darálva), 69 dkg paradicsomszósz, 0.5 teáskanál fűszerpaprika (pirospaprika-pehely), 60 ml vodka, só és bors ízlés szerint, 500 g penne (vagy rigatoni), 1.5 dl főzőtejszín (min. 20- vagy 30%-os), 1 bögre parmezán (plusz még a tálaláshoz), 1 marék bazsalikom (tálaláshoz)

Egy nagy serpenyőben közepes lángon olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a finomra darált hagymát és fokhagymát, és főzzük gyakran kevergetve, amíg meg nem puhul (nagyjából 4-5 percig).

Adjuk hozzá a paradicsompürét és a pirospaprika-pelyhet, majd gyakran kevergetve addig főzzük, amíg a krém, a hagyma és a fokhagyma egynemű lesz, és elkezd sötétedni (nagyjából 5 perc). Adjunk hozzá 4 evőkanál vodkát, keverjük össze, hogy szépen elvegyüljenek. Vegyük le a serpenyőt a hőforrásunkról.

Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet, és főzzük a tésztát al dente -re. A tészta leszűrése előtt tartsunk meg 1 csésze főzőlevet.

Tegyük vissza a mártást közepes lángra, adjuk hozzá a csésze főzőlevünk felét és a 1,5 dl tejszínt, keverjük össze. Hozzáadjuk a parmezán felét, és addig keverjük, amíg fel nem olvad. Vegyük le a tűzről, és keverjük hozzá a krémhez a főtt tésztát. Ha a mártás túl sűrűnek tűnik, dobjuk bele a maradék parmezánt, és adjuk hozzá a maradék főzőlevet is (egyszerre egy evőkanálnyit). Sóval, borssal ízesítsük. Tálaláskor több parmezánnal és tépett bazsalikomlevéllel tálaljuk.

A penne alla vodka teljes receptjét itt találod! (fotó: Hering András)

Annak érdekében, hogy a tésztánk igazán szaftos legyen, ne fukarkodjunk a mártás mennyiségével, és a tésztát közvetlenül a mártásba forgassuk bele, még az utolsó adag parmezán hozzáadása előtt. Bár eredetileg pennéről szól a recept, a következő alkalommal próbáljuk ki rigatonival is, izgalmas eredményt kapunk ezzel az olasz tésztafajtával is.

Recept és fotók: Hering András

A penne alla vodka teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezeket a finomságokat is próbáld ki:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek