Vizsgálat indult a Haribo-gyár ellen - kiderült, hogy döbbenetes körülmények közt készülnek a gumicukrok

Elképesztő negatív "reklám" a HARIBO háza táján - kiderült, hogy a vidám színes gumimacik és békák rettenetes utat járnak be, míg a szánkba kerülnek.  

Nagy vihart kavart a német ARD TV-csatorna Haribo-s riportja, amely a világhírű gumicukormárka munkásainak kizsákmányolásáról és az alapanyagbeszerzőknél uralkodó megdöbbentő körülményekről tanúskodik - írja a 24.hu.

Egy 45 perces videóról van szó, ami a brazil munkások - gyakorlatilag rabszolgák - életét mutatja be, amit látunk, az pedig enyhén szólva is megdöbbentő.

Hozzávetőlegesen 400 Ft-os órabérért dolgoznak igencsak embertelen körülmények közt, és általában nem csak 8 órát. A napi 3200 forintnyi pénzt egy mosdóval, ivóvízzel alig rendelkező, kiépített infrastruktúra nélküli területen végzik - a helyszín azért Brazília, mert itt terem a gumicukrokhoz szükséges őshonos faféle, amiből a karnuabaviaszt kinyerik.

A munkavégzés a fák között, esőerdőben történik, és nem veszélytelen - hatalmas késekkel, szerszámokkal nyerik ki a fákból a viaszt. Sokuk vállal éjszakai műszakot - az alvást pedig jobb híján a teherautókon oldják meg.

Ezt láttad?

Melyik lett a legjobb trappista sajt? Kiderült! 26 terméket vizsgált meg tüzetesen a NÉBIH

A videó második fele is tartogat meglepetést - ez már az észak-német, Gelatin nevezetű gazdaságot mutatja be, ahol a gumicukorhoz elengedhetetelen zselatin gyártása zajlik.A zselatinhoz pedig ugye disznó is kell - a sertéstelepen az újságírók rettenetes körülményekkel találták szembe magukat. Az állatok kerülgetik elpusztult társaikat, sokuk teste sebes, szerencsétlenek saját ürülékükben tapicskolva élnek.

A Haribo reagált a vádakra, állításuk szerint a videó "aggasztó", ezért vizsgálatot rendeltek el az ügyben.

Ezeket olvastad már?

via

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...