Korlátozhatják a vízfogyasztást Magyarországon?

Növekszik a vízigény a lakosság körében, hiszen a hőmérő higanyszála is felfelé kúszik. De vajon várható vízkorlátozás?

Készül a kánikula miatt megnövekedő vízigényre a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A lakosság számára megfelelő mennyiségű egészséges ivóvízre lesz szükség, ha a rendkívüli időjárás miatt azonban mégis korlátozásra kerül sor, a szakemberek alternatív módon, például lajtos kocsival, zacskózott vízzel biztosítják a vízellátást.

A megnövekedett vízigény különösen jellemző a turisztikailag kiemelt térségekben és az agglomeráció azon részén, ahol az ingatlanok és a lakosság száma az utóbbi években ugrásszerűen nőtt

- írta a tárca.

Korlátozhatják a vízfogyasztást Magyarországon?

Tudtad?

Míg a Balaton környékén átlagosan 70 ezer köbméter a kitermelt és felhasznált víz mennyisége, nyáron ez 90 ezer köbméterre nő naponta, tartós kánikula idején viszont akár a napi 130 ezer köbmétert is elérheti.

Nagy a készültség

A TIM tájékoztatása szerint a víztartalékok megfelelőek, sőt, van, ahol párakapuk várják a forróságtól szenvedőket.

A hidratálás viszont kiemelten fontos most!

  • nagy melegben fontos a rendszeres és bőséges, akár napi 3-4 liter víz elfogyasztása
  • válasszuk nyugodtan a csapvizet, mert a leggyakrabban ellenőrzött termékek közé tartozik Magyarországon, fogyasztása egészséges, ráadásul környezettudatos és pénztárcakímélő választás, jóval gazdaságosabb az üdítőknél
  • ha igazán hideg vízre vágyunk, akkor érdemes a csapvizet nem kifolyatni, hanem inkább hűtőszekrényben hűteni
  • a locsoláshoz ha lehet, esővizet, kútvizet használjunk

Forrásunk volt.


Még több aktualitás:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...