Nyers őszinteséggel vallanak a vitaminszedésről a kutatók

Ha te is rendszeresen veszel és szedsz vitaminokat, akkor jobb, ha elolvasod, mire jöttek rá már megint a tudósok...

A JAMA szaklapban publikált friss tanulmány szerint a legtöbb embernek nincs szüksége étrend-kiegészítőkön keresztül szedett vitaminokra, ezek egyszerű pénzkidobást jelentenek – olvasható az EurekAlerten megjelent sajtóközleményben. Pedig az Egyesült Államokban 2021-ben közel 50 milliárd dollárt költöttek vitaminokra és étrend-kiegészítőkre – írja a 24.hu.

Egy friss tanulmányból kiderült, pénzkidobás a legtöbb vitamin

A tanulmányból kiderült, hogy nem terhes, egyébként egészséges emberek számára a különböző vitaminok pénzkidobást jelentenek, hiszen nincs elegendő bizonyíték arra, hogy megelőznék például a szív- és érrendszeri betegségeket vagy a rákot.

A betegek állandóan azt kérdezik: milyen táplálékkiegészítőket vegyek? Pénzt pazarolnak, és arra koncentrálnak, hogy egy varázslatos tabletta egészségessé teszi őket, pedig ha mindannyian követnénk a bizonyítékokon alapuló egészséges étkezést és rendszeres mozgást, sokkal egészségesebbek lennénk

– mondta Dr. Jeffrey Linder, a Northwestern University belgyógyászati osztályának vezetője.

A 84 tanulmány átvizsgálása után a kutatók arra jöttek rá, hogy „nincs elegendő bizonyíték” arra vonatkozóan, hogy a multivitaminok, az ehhez hasonló étrend-kiegészítők fogyasztása segíthet megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket és a rákot egyébként egészséges, nem várandós felnőtteknél.

A munkacsoport nem azt mondja, hogy egyáltalán ne szedjünk multivitamint, de az az elképzelés, hogy ha ezek igazán hasznosak lennének, már tudnánk róla” – állítja Linder. A szakértők azt javasolják, hogy a béta-karotin-kiegészítőket ne szedjük a tüdőrák esetleges megnövekedett kockázata miatt, sőt, az E-vitamin-kiegészítők vásárlását sem javasolják, mert ennek egyáltalán nincs nettó haszna a halálozás, a szív- és érrendszeri betegségek vagy a rák csökkentésében.


Még több vitamin:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...