Hogy ne egész este ropit és nyers zöldséget ropogtassanak a vega és vegán vendégek, érdemes nekik is készülni különlegesebb fogásokkal. A lencséből persze alap, hogy hús nélkül készülő változat is fő, de emellett még sok könnyű és mindenki számára íncsiklandozó finomsággal is készülhetünk a szilveszteri mulatságra.
Répa és virsli
Éjfélkor hagyományosan virslit is szoktunk enni – bár már sok helyütt elérhetően vegán változatok, ezeknek az ára sokszor meglehetősen magas, pedig az egyik legolcsóbb zöldségből is készíthetünk virslire hajazó és legalább olyan finom (vegán) partyételt.
A megtiszított sárgarépákat egészben gőzöljük át, hogy még ressek maradjanak, de már keménységükből veszítsenek valamennyit.
Ez után jöhet fűszerezés: a füstölt paprika, a cayenne bors, a római kömény és a só mind nagyon illik ehhez az ételhez, sőt ha van otthon, akkor folyékony füsttel is ízesíthetjük. A fűszereket keverjük össze egy kevés olívaolajjal, és vonjuk be ezzel a mázzal a répákat. A zöldséget tegyük tepsire, egymástól kellő távolságba, és süssük meg a sütőben míg aranybarnák nem lesznek. Az így elkészült fűszeres répahasábok ízben felérnek majd a legjobb virslivel vagy kolbászkákkal. Lencsefőzelék mellé is remek kísérő.
A sült répát tovább és variálhatjuk, ha például kész vajas tésztába töltjük, akkor az egyik legklasszikusabb sörkorcsolyát, a virslis hasét készíthetjük el vegán változatban, ami általában osztatlan siker szokott lenni a húsevők között is.
Hummusz – a megunhatatlan
Ne gondoljuk, hogy unalmas – a hummusz minden buli kedvenc fogása, ha pedig más gyökérzöldségekkel, dióval, céklával, batátával variáljuk, megannyi ízváltozatban is készülhet. Ha tudunk, szerezzünk be mellé valamilyen növényi alapú sajtféleséget, ezek kiegészítői is lehetnek a kencéknek, de a céklás változathoz dióval egészen ellenállhatatlan ízkombinációt hoznak létre.
Kaviár – lehetséges?
Nem azt mundjuk, hogy ízében ugyanaz lesz, de a vegán finomságokat gyártó cégek egészen elől járnak a tengeri ízek növényi alapú termékeiben, köszönhetően a tengeri algának, amelyt halas, tengeri ízt kölcsönöz egy sor zöldségnek. Kapható már algából készült kaviár, de otthon is készíthetünk azt megidéző finomságot. Az alapja a fekete, más néven beluga lencse, amelynek különlegessége, hogy íze kellemesen visszafogott, színe főzés után is mélyen, csillogóan fekete marad és megszólalásig hasonlít a Beluga kaviárra, amelyről a nevét is kapta. A megfőtt lencsét ízesítsük algaporral és sóval, valamint egy kevés, lágyabb ecettel – kész is a vegán kaviár.
A fekete lencséből ezen kívül sült tökkel, nyers zellerszárral és balzsamecettel a szilveszteri buli egyik slágerét is elkészíthetjük – az egyik legízletesebb lencsesaláta készülhet belőle.
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több mentes tartalom: