Villámgyors, mindenre jó gyümölcskompót - sütibe, sütire, de hús mellé is!

Dobd össze ezt a szuperegyszerű, villámgyors gyümölcskompótot, ami a hűtőd jolly joker alapanyaga lesz, hisz szinte mindenre rá tudod majd pakolni.

Főleg akkor szoktam bevetni ezt a trükköt, ha azt látom, hogy valamilyen gyümölcs nem fog időben elfogyni, így ahelyett, hogy megvárnám, hogy összefonnyadjon a konyhapulton, gyorsan beledobom egy forró, fűszeres szirupba.

Kőbe vésett szabályok nincsenek, a lényeg csupán annyi, hogy főznünk kell egy 1:1 arányú cukorszirupot, azaz összeforralni ugyanannyi mennyiségű vizet és cukrot. Ezt aztán lehet tovább fűszerezni fahéjjal, szegfűszeggel, sáfránnyal, citromhéjjal, de még kevés chilivel is. Ha ez megvan, akkor pedig már csak annyi a feladat, hogy rá kell önteni az előkészített (megmosott vagy meghámozott és felaprított) gyümölcsökre, és hagyni teljesen kihűlni.

Ha nem akarjuk pár napon belül felhasználni, akkor érdemes egy befőttes üvegben végrehajtani mindezt, és még amikor forró, rázárni a fedőt, és úgy hagyni kihűlni. Máskülönben 4-5 napig simán elpihen a hűtőben is, hogy aztán bármikor bevetésre készen álljon, mert tényleg eszméletlen sok dologra felhasználhatjuk.

RECEPT

Sáfrányos szirupban párolt körte

Elsőként mehet édességek mellé: egy szeletke brownie-hoz, a reggeli amerikai palacsinta tetejére, és kevert süteményekbe is beleszórhatjuk. Csinálhatunk belőle édes, túrókrémes szendvicseket is, de ne feledkezzünk meg a hús + gyümölcskombós ételekről sem, sőt, akár egy jófajta vasárnapi rántott hússal is működhet.

Ezt olvastad már az ízHUSZÁR magazinon?

5 nemzet legjobb cukrászdája Budapesten

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...