A pide a törökök pitéje, amit mindenféle izgalmas feltétekkel készítenek, és gyakran jellegzetes csónakalakot ölt.
Most egy megúszós verziót mutatunk leveles tésztából, amire feltétként párolt spenót, morzsolt juhsajt és tojás került.
Abszolút új félórás kedvencünk ez a recept, ebédre éppúgy megállja a helyét, mint egy brunch részeként, vagy épp egy baráti összejövetelen.
Hozzávalók:
- 50 g vaj
- 1 tk fokhagymapor
- 500 g spenót
- só
- bors
- 500 g leveles tészta (tejmentes) (2 csomag)
- szerecsendió ízlés szerint
- 150 g juhsajt (vagy kecske, esetleg keverék)
- 2 db tojás
Így készül:
A vajat megolvasztjuk, és elkeverjük a fokhagymaporral, majd a felét serpenyőbe kanalazzuk, és megpároljuk rajta a spenótot. Sózzuk-borsozzuk, elfőzzük a levét, majd a kész párolt spenótot egy vágódeszkán késsel összeaprítjuk.
A leveles tésztát szemformájúra/mandula alakúra vágjuk. Két csomagra lesz szükségünk, de lesz maradék tészta, ebből érdemes pl. tekercseket sütni.
A tésztát lekenjük a fokhagymás vaj másik felével, majd egyenletesen szétszórva ráhalmozzuk a párolt spenótot. Rámorzsoljuk a juhsajtot is, frissen ráreszelünk jó adag szerecsendiót, majd egy-egy tojást is ütünk a közepükre.
A tetejüket sózzuk-borsozzuk, majd körben felhajtjuk 3-4 centi vastagon a tésztát, így kvázi csónakot formálva belőlük.
200 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük a pitéket. Hagyjuk pindurit hűlni, majd keresztben felszeleteljük, és tálaljuk.
Még több csodapite itt:
A török pide teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók és recept: Rosanics Petra
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több kirobbanó recept itt vár: