Itt a tavasz, ideje az étrendünket is átalakítani. A nehéz desszertek átadják a helyüket a habkönnyű finomságoknak – egy ilyet készített nektek e heti bloggerünk, Konyhán innen – kerten túl!
Végre itt a tavasz! :) Gondoltam, a konyhában is kellene újítani valamit. Valami könnyű, gyümölcsös desszertet... aztán eszembe jutott, hogy évek óta mindig csak nézegetem a szebbnél szebb felfújtakat, de még sosem sütöttem. Nagyjából egy hete kitört rajtam a „szuflé-készíthetnék". Ennek az újdonsült lelkesedésnek eredményeképpen született ez a ribizlis változat.
Hozzávalók 2-3 főre, 2 dl-es formákhoz:
- két marék fagyasztott ribizli
- késhegynyi őrölt fahéj
- kis darab friss gyömbér (kb. 2 cm-es kocka)
- 4 ek. kristálycukor
- 2 ek. étkezési keményítő
- 0,5 dl víz
- 2 tojásfehérje
- Kevés vaj és kristálycukor a formákhoz, porcukor és pár szép szem ribizli a díszítéshez.
A receptet itt tudod elmenteni >>
{ GALÉRIA = title:Ribizliszufl%C3%A9%20l%C3%A9p%C3%A9sr%C5%91l%20l%C3%A9p%C3%A9sre, 1,2,3,4,5,6,7 }
- A sütőt előmelegítjük 180°C-ra.
- A ribizlit 2 ek. cukorral egy kis lábasba tesszük. Ízesítjük fahéjjal, reszelt gyömbérrel, majd felfőzzük.
- Az étkezési keményítőt kikeverjük vízzel, a fűszeres ribizlihez adjuk és addig főzzük, míg jól besűrűsödik. Levesszük a tűzről és félre tesszük hűlni.
- A formákat kikenjük vajjal és kristálycukrot szórunk bele úgy, hogy szépen mindenhol bevonja a formák belsejét.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük (lehetőleg nagy tojásokat használjunk; ha nincs, úgy inkább két adag szuflé lesz ebből a mennyiségből), közben hozzáadjuk apránként a maradék 2 ek. cukrot.
- Egy jó nagy kanál habot belekeverünk a ribizlis krémbe, hogy fellazítsuk, majd a maradék habbal óvatosan összeforgatjuk.
- A formákat színültig töltjük, vigyázva, hogy a formák szélét ne kenjük össze, mert akkor nem tud feljönni a szuflé, majd a hab tetejét szépen elsimítjuk.
- Előmelegített sütőben 12–14 perc alatt készre sütjük; közben szépen megemelkednek. Porcukorral meghintve, ribizliszemekkel díszítve tálaljuk.
Ági78, a Konyhán innen – kerten túl bloggere a NoSaltyn >>
Konyhán innen – kerten túl blog >>