A világhírű étterem egyesek szerint ezzel az ízléstelen fogással túllépett egy határt

Ilyen az, amikor az egyik Michelin-csillagos séf kritizálni kezdi a másikat. Az ok egyszerű: egyikük vegetáriánus fogásokat készít, míg a másik hússal dolgozik. 

2020 januárja a veganuártól hangos, és most egy frissen kirobbant séfvitától is, ami két elismert, Michelin-csillagos éttermi sztárt érint. A vegetáriánus séf, Pietro Leemann, aki egyébként az egyetlen teljesen vegetáriánus étterem, a Joia sztárja, az ikonikus, és világszerte ismert Noma étterem egyik fogásába kötött bele egy hosszú Facebook-bejegyzésben pár napja. Azóta pedig több szintre is elért a "kacsabotrány."

René Redzepi - a húspárti séf - azzal verte ki a biztosítékot, hogy egy tollával és teljes belső tartalmával ellátott kacsát szolgált fel. (A fogás egyébként még az előző, 2019-es év végi menüsor részét képezte.)

Íme a szóban forgó vitarobbantó fogás:

A kultikus étteremben egyébként egyáltalán nem meglepőek a hasonló fogások, mi is írtunk róla, hogy tollastól érkezhetnek a szárnyasok az asztalra. A cél pedig messze nem a vegetáriánus és vegán vendégek idegeinek felborzolása.

Leemann szerint azonban ezzel az étellel Redzepi átlépett egy komoly határt, mert nem mutatott tiszteletet más élőlények iránt, akikkel együtt élünk ezen a bolygón. A kacsához saját belsőségein túl a madár kiszárított nyelvét is tálalják, ami kanálként funkcionál a bizarr fogáshoz.

A Nosalty húsos ajánlata:

Rozé kacsamell

A rozé kacsamellet otthon is egyszerűen elkészíthetjük, nem muszáj emiatt étterembe mennünk. Jó hír azoknak, akik irtóznak a nem teljesen átsült hústól, hogy ha a sütőben tovább ...

A vádakra a válasz hamar megérkezett, első közben a Noma kommunikációs igazgatójától, aki udvarias hangnemben jegyezte meg, hogy nagyra értékelik a szabad véleménynyilvánítást, és tisztában vannak vele, hogy egyes ételeik sokak számára, főként azoknak, akik nem ismerik filozófiájukat, provokatívnak tűnhetnek, és vitákat generálhatnak.

Kicsit később a fogást készítő séf is reagált a történtekre, amelyben kitért a húsfogyasztás szerepére, a szezonális összetevők tiszteletére és a fogások mögött húzódó munkára is. Véleménye szerint a Nomában nagyon kevés húst használnak, és épp azért fogyasztják el az állat minden részét, hogy semmit ne pazaroljanak el. Továbbá meginvitálta Pietro-t, hogy kóstolja meg nyáron debütáló vega menüsorukat is.

A Nosalty vegetáriánus ajánlata:

Vegán mac and cheese

Az év elején egy gyors, de annál finomabb vegán recepttel is jelentkezünk. Nagy kedvencünk a sajtos makaróni, ami a tökéletes téli “comfort food”, viszont sajnos nem sorolható a ...

A vitaindító poszt után lecsendesedett az ügy, és végül mindkét séf úgy könyvelte el, békés eszmecserét folytattak különböző gondolkodásmódjuk ellenére, véleményük mellett viszont mindkét fél kitart.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Finedining Lovers

via

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...