2020 januárja a veganuártól hangos, és most egy frissen kirobbant séfvitától is, ami két elismert, Michelin-csillagos éttermi sztárt érint. A vegetáriánus séf, Pietro Leemann, aki egyébként az egyetlen teljesen vegetáriánus étterem, a Joia sztárja, az ikonikus, és világszerte ismert Noma étterem egyik fogásába kötött bele egy hosszú Facebook-bejegyzésben pár napja. Azóta pedig több szintre is elért a "kacsabotrány."
René Redzepi - a húspárti séf - azzal verte ki a biztosítékot, hogy egy tollával és teljes belső tartalmával ellátott kacsát szolgált fel. (A fogás egyébként még az előző, 2019-es év végi menüsor részét képezte.)
Íme a szóban forgó vitarobbantó fogás:
A kultikus étteremben egyébként egyáltalán nem meglepőek a hasonló fogások, mi is írtunk róla, hogy tollastól érkezhetnek a szárnyasok az asztalra. A cél pedig messze nem a vegetáriánus és vegán vendégek idegeinek felborzolása.
Leemann szerint azonban ezzel az étellel Redzepi átlépett egy komoly határt, mert nem mutatott tiszteletet más élőlények iránt, akikkel együtt élünk ezen a bolygón. A kacsához saját belsőségein túl a madár kiszárított nyelvét is tálalják, ami kanálként funkcionál a bizarr fogáshoz.
A Nosalty húsos ajánlata:
A vádakra a válasz hamar megérkezett, első közben a Noma kommunikációs igazgatójától, aki udvarias hangnemben jegyezte meg, hogy nagyra értékelik a szabad véleménynyilvánítást, és tisztában vannak vele, hogy egyes ételeik sokak számára, főként azoknak, akik nem ismerik filozófiájukat, provokatívnak tűnhetnek, és vitákat generálhatnak.
Kicsit később a fogást készítő séf is reagált a történtekre, amelyben kitért a húsfogyasztás szerepére, a szezonális összetevők tiszteletére és a fogások mögött húzódó munkára is. Véleménye szerint a Nomában nagyon kevés húst használnak, és épp azért fogyasztják el az állat minden részét, hogy semmit ne pazaroljanak el. Továbbá meginvitálta Pietro-t, hogy kóstolja meg nyáron debütáló vega menüsorukat is.
A Nosalty vegetáriánus ajánlata:
A vitaindító poszt után lecsendesedett az ügy, és végül mindkét séf úgy könyvelte el, békés eszmecserét folytattak különböző gondolkodásmódjuk ellenére, véleményük mellett viszont mindkét fél kitart.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
5 vadiúj (nem túl olcsó) étterem Európában, amit legalább a...
Nemrégiben csodás új éttermek nyitották meg kapuikat Európa-szerte. Ha éppen az őszi utazásainkat tervezzük, ne hagyjuk ki ezeket a pazar gasztronómiai célpontokat sem.
Macsuga ViktóriaÍgy készítsd a legfinomabb marhapörköltet otthon
Jól kockázott hús, szuper fűszerezés és még pár trükk, hogy a te marhapörkölted legyen a létező legfinomabb. Vigyázz, azonnal el szeretnéd majd készíteni!
GrétiEz mind Gordon Ramsay: apa, szigorú konyhafőnök, menő séf és...
A híres mesterszakács ismét humoránál volt, és megmutatta négy egészen különböző arcát.
Liptai LillaEz jelenleg a világ legdrágább élelmiszere – de mi ez?
A világ legdrágább élelmiszerének minősül, így csak a felső tízezer teheti meg, hogy egyen belőle. Mi az?
Brecz JuditCímlapkép: Finedining Lovers