A világ legnagyobb ehető gombája - van egy hely, ahol méteres átmérőjű gombákból főznek, nézd!

Él Zambiában egy olyan gigantikus méretű gomba, aminek kalapja az 1 méter átmérőt is eléri. A méreténél már csak az ízét kedvelik jobban a helyiek.

Afrikában minden sokkal nagyobb és vadabb, de a helyiek számára természetes, hogy ember méretű gombákból főzik az ebédet, vacsorát. Mi is megkóstolnánk!

Gigantikus ehető gomba

Általánosságban igaz, hogy a legtöbb ehető gomba meglehetősen kicsi, de a kivétel erősíti a szabályt. Ezért a kivételért most egészen Afrikáig kell elmenni: Nyugat-Afrikában, Zambiában terem egy egészen különleges és gigantikus méretű gomba, a Termitomyces titanicus. Zambiában a gomba az egyik legnépszerűbb étel, és a gombák begyűjtése is hozzátartozik a mindennapokhoz, így a titanicus-t is jól ismerik és szeretik a helyiek.

Nem a titanicus a világ legnagyobb gombája, hanem az Oregon gomba, azonban utóbbi nem ehető, így az emberi fogyasztásra is alkalmas gombák versenyét a Termitomyces titanicus nyerte. A mi csiperkegombához szokott szemünknek egészen elképesztő látványt nyújt a titanicus: agomba eléri a majdnem 60 centis magasságot, egy kifejlett példány kalapja pedig jellemzően 1 méter körülire nő meg.

Termeszek segítik a növekedését

A Termitomyces név a termeszekre, a hangyákra utal, ugyanis a növény szimbiotikus kapcsolatban él a kis rovarokkal. A gomba fejlődését, növekedését a termeszek ürülékével és az elhalt rovarokkal táplált talaj teszi lehetővé, cserébe pedig a gomba táplálékként szolgál a hangyák számára. Ugyan a helyiek számára az óriás gomba természetes jelenség, a világ csak 1980-ban ismerte meg, amikor a kutatók rábukkantak.

A gombának az esőben bővelkedő téli időjárás kedvez, ilyenkor fejlődik, nő, ez az időszak számít az elsődleges gombaszezonnak. Húsos textúrája miatt a titanicus-t különösen ízletesnek tartják, és ugyan egész Zambiában megtalálható, de a legnagyobbra a Miombó változatos növényvilágú erdeiben nő.

Ezt olvastad már az ÍzHUSZÁR magazinon?

Wagyu, a világ legdrágább marhahúsa, amiből 1 kg annyiba kerül, mint amennyit egy hónap alatt keresel

via és viaésvia

címlapfotó

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...