A világ legkeményebb sajtját akár egy évig is rághatjuk

De nem ez az egyetlen különlegessége a világ legkeményebb sajtjának, a chhurpinak.

A chhurpi a Himalája keleti részén, Nepál területén, tradicionális módon készülő tejtermék – egy fehérjedús, füstös ízvilágú sajt. Különlegessége mégsem ebben rejlik, ugyanis annál rágósabbá válik, minél tovább rágja valaki – írja a Sokszínű vidék.

A chhurpi keménységét főként a magaslati levegő klímájának, továbbá a Himalája zord időjárási körülményeinek köszönheti. A tejet a helyiek által chaurinak nevezett állat adja, ami a házi jak és a szarvasmarha párosodása útján születik.

Mivel ennek a sajtfélének nagyon alacsony a nedvességtartalma, ezért nemcsak rágni nagyon nehéz, de beleharapni is, ennek köszönhetően azonban akár 20 évig is képes elállni. Ezért is válhatott olyan népszerűvé a Himaláján, hiszen a helyiek magukkal tudták vinni a hosszú utakra, sőt, akár értékesíteni is tudták távolabbi vidékeken.

Egyébként a chhurpi nagyon egészséges, hiszen meglepően alacsony a zsírtartalma, fehérjében is dúskál, ezen kívül semmilyen ízfokozó vagy tartósítószer nem található benne.

Címlapkép via.


Még több sajt:

Legújabb receptek

Ropogós sajtos hagymakarika

Tiktokon nagyon elterjedt ez a recept, ahol két hozzávalóból egy finom, egyszerű és még csak nem is egészségtelen nasit készítenek. Korábban erre a ropogós parmezánrétegre fektettek ...

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Húsvét 2025: az idei dátumok, tudnivalók és a legjobb böjti...

2025-ben viszonylag későn érkezik a húsvét, hiszen április 18-án kezdődik: ekkorra talán már igazi tavaszi időjárásunk lesz, mely még több locsolót csalogat vendégségbe. Mindent egy helyre gyűjtöttünk nektek az idei böjti napokról, a húsvéti ünnepről és receptekről: mikor mit együnk, mit főzzünk és süssünk, illetve mikor vásároljunk?

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Kelt tészta készítése

Sokan félnek a legfinomabb sütemények alapjául szolgáló kelt tészta készítésétől, pedig csak bátran bele kell vágni, aztán jön minden magától! Én tizenévesen már elkezdtem, és ...

Sajtos rudak sertészsírral

Valahol az internetem találtam rá a receptre. Mivel nagyon ízlésesen volt fotózva, fölkeltette az érdeklődésemet, és szeretek újdonságokat kipróbálni, ezért megsüttötem ... Pazar ...

Kijevi krémes

Nem is emlékszem honnan a recept, állandóan gyűjtögetek. :) De azt tudom, hogy nagyon finom ez a süti, érdemes elkészíteni. :)

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!