A világ legkeményebb sajtját akár egy évig is rághatjuk

De nem ez az egyetlen különlegessége a világ legkeményebb sajtjának, a chhurpinak.

A chhurpi a Himalája keleti részén, Nepál területén, tradicionális módon készülő tejtermék – egy fehérjedús, füstös ízvilágú sajt. Különlegessége mégsem ebben rejlik, ugyanis annál rágósabbá válik, minél tovább rágja valaki – írja a Sokszínű vidék.

A chhurpi keménységét főként a magaslati levegő klímájának, továbbá a Himalája zord időjárási körülményeinek köszönheti. A tejet a helyiek által chaurinak nevezett állat adja, ami a házi jak és a szarvasmarha párosodása útján születik.

Mivel ennek a sajtfélének nagyon alacsony a nedvességtartalma, ezért nemcsak rágni nagyon nehéz, de beleharapni is, ennek köszönhetően azonban akár 20 évig is képes elállni. Ezért is válhatott olyan népszerűvé a Himaláján, hiszen a helyiek magukkal tudták vinni a hosszú utakra, sőt, akár értékesíteni is tudták távolabbi vidékeken.

Egyébként a chhurpi nagyon egészséges, hiszen meglepően alacsony a zsírtartalma, fehérjében is dúskál, ezen kívül semmilyen ízfokozó vagy tartósítószer nem található benne.

Címlapkép via.


Még több sajt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...