Világ káposztasalátái, egyesüljetek!

Közkedvelt csemege, mert még azok is elégedetten nyammognak rajta, akik egyébként nyers növények közelébe sem merészkednek a konyhában!

A coleslaw-nak, azaz káposztasalátának világszerte komoly hagyományai vannak, legfőképpen az amerikai és a brit gasztronómiában számít kiüthetetlen fogásnak. Gyakran mondják, hogy ahány ház, annyiféleképpen készítik, ami igaz is, de azért a legfontosabb alkotóelemek adottak. Az összetevők olyan pikáns ízbombává állnak össze, melynek nem lehet ellenállni!

Mi kell bele?

Mindenekelőtt egy egészséges, közepes méretű káposztára lesz szükségünk, le kell reszelnünk, ezt a macerát nem ússzuk meg. Egy-két, szintén átlagos méretű sárgarépa is mehet bele, van, aki a hagymát elhagyja a coleslaw-jából, mi ezt nem ajánljuk, mert nagyon jó ízt ad a salátának, az élményt pedig egy kisebb alma belereszelésével tovább fokozhatjuk. Házilag készült majonézzel járunk a legjobban, de sokan készítik vörösbor-, fehér- vagy almaecetes változatban.

Majonézrecepteket itt találsz >>

Ha ez utóbbitól idegenkednénk, a citromos ízesítés is beválhat, illetve pár csepp olívaolajjal tetézhetjük a nagy művet. Nem éppen diétás fogás a káposztasaláta, ha mégis meghúznánk a receptet, lehet próbálkozni natúr joghurttal, amihez citromot, borsot, sót és mustárt passzinthatunk. Pár kanál tejföl pedig gondoskodik a krémességről. Így teljes egészében kihagyhatjuk az olajat a dologból.

Káposztával készült receptek itt >>

Az egyik legnépszerűbb amerikai gyorsétteremlánc cole slaw-ja sokak számára a kategória etalonja, féltve őrzik a saláta titkos receptjét. Többen próbálták már megfejteni a mítoszt, egyesek a tárkonyecet használatában, mások egy speciális amerikai szószban vélik felfedezni az ízrobbanást. Egy biztos, úgy variáljuk, ahogy csak szeretnénk. Az alábbi recept egy egzotikus verzió.

Gyömbéres lilakáposztasaláta

Fűszeres Eszter exkluzív Floriol receptje. A gyömbéres lilakáposzta saláta annyira finom, hogy magában is eleszegeti az ember, de mégis egy grillen megsütött kolbász vagy csirkemell filé ...

Káposztasaláta mogyoróolajjal

Vettem egy fej káposztát, amivel több tervem is van (káposztástészta, káposztás lángos) - amihez családom tagjai vonzódnak. Felét megdinszteltem ezekhez, másik feléből összedobtam ezt ...

Recept: Egzotikus coleslaw

Kell hozzá: fél csésze repceolaj (olíva is jó), negyed csészre vörösborecet, 1 teáskanál szójaszósz, 6 teáskanál cukor, egy kisebb fej káposzta, 3 zöldhagyma, vékonyra szelve, mandulaforgács és opcionálisan napraforgómag.

  1. Keverjük össze egy nagy tálban az olajat, az ecetet, a szójaszószt és a cukrot, egészen addig, míg ez utóbbi teljesen feloldódik.
  2. Dobjuk bele a dresszingbe a káposztát, a hagymát, a mandulát, a napraforgómagot (ha szeretnéd).
  3. Takarjuk le a tálat és legalább egy órán keresztül hűtsük tálalás előtt, de legjobban akkor járunk, ha egy egész éjszakán át pihentetjük a káposztasalátánkat.

További káposztasaláta recepteket itt találsz >>

Pár perc alatt készíthetsz sütiket >>

Milyen a jó panír? >>

Babapiskótákat teszteltünk >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...