Vida Katalin talán már ismerős lehet az olvasók számára, hiszen pár éve a pszichológia vizeiről átevezett a gasztronómia hullámaira is. Babramegy nevű blogja először önálló oldalként indult, egy ideje azonban a 444 hírportálon olvashatjuk írásait főzésről, ételekről és bizonyos esetekben Yotam Ottolenghi munkásságáról is. Saját elmondása szerint évekig főzött a híres szakács könyveiből. Most az a megtiszteltetés érte, hogy szó szerint első kézből tapasztalhatja meg, milyen Ottolenghi konyhája: ugyanis meghívást nyert a séf londoni éttermébe, ahol három hétig fog dolgozni. Álmokról, azok beteljesüléséről és az előzetes benyomásairól kérdeztük Vida Katalint.
Mikor találkoztál először Yotam Ottolenghi munkásságával, melyik volt az első Ottolenghi-szakácskönyv, amiből főztél?
Már az egyetem alatt, a kollégiumban - tehát már 10 éve! - főztem Ottolenghi-recepteket, az első könyve, ami a kezembe került, az a Jeruzsálem című szakácskönyve volt, aztán szereztem be szép lassan az összeset. Idén jelenik meg az Ottolenghi Test Kitchen Shelf Love című könyve, amit Noor Muraddal közösen jegyez, ebből dedikált példányt tervezek szerezni.
Miben különlegesek Ottolenghi receptjei, ételei? Téged mi fogott meg bennük?
Fantasztikus az a zöldségszerelmes szemlélet, amivel recepteket alkot, így igyekszem én is főzni.
Nem feltétlenül vegetáriánus, de abszolút a zöldségeket, gyümölcsöket, olajos magvakat központba helyező szemlélete inspiráló és lenyűgöző. Arról már nem is beszélve, hogy mind a testnek, mind a léleknek, mind a fenntarthatóságnak ez a legkedvezőbb irány.
Hatalmas öröm lehet, hogy így valóra vált az egyik nagy álmod. Fűződik hozzá egy izgalmas történet? Hogyan jutottál el idáig?
Tényleg hatalmas öröm, nagyon lelkes vagyok! Már másfél éve jelentkeztem hozzájuk, már megvolt a repülőjegyem, és minden le volt szervezve, amikor jött a világjárvány, és mindent le kellett mondani. Elsőre eléggé letörtem, de aztán mégis ott motoszkált bennem az érzés, hogy előbb vagy utóbb, de ezt én össze fogom hozni.
Idén nyár végén újra nekifutottam, el kellett hozzá intézni természetesen az oltást, az időközben megtörtént Brexit miatt az útlevelet, szabadságot a pszichológusi praxisomból, szóval volt vele teendő, de most végre sikerült összehozni, és most már nem állíthat meg semmi.
Mire számítasz, milyen élményekkel fogsz gazdagodni a három hét alatt?
Abban bízom, hogy minél többet fogok tudni dolgozni, minél többet tanulok és látok. Új technikákat, alapanyagokat ismerek meg, belülről látok egy konyhát, amiről eddig csak könyvekből olvastam. Szerintem nem lehet majd onnan engem záráskor kirakni.
Sok sikert kívánunk Vida Katalinnak!
Még több interjút olvashatsz a gasztronómia nagyágyúival:
- „Reális a magyar csapat 11. helyezése” – Jókuti ’Világevő’ András az idei Bocuse d’Orról
- „Édesanyám azt mondta, hogy bármi lehetek, csak szakács ne” – interjú Mede Ádámmal, a Laurel étterem séftehetségével
- „Rég megtört a hekk és a lángos egyeduralma" – Interjú Batta Ramonnal, a Parázsló étterem séfjével