Balaton Wine & Gourmet – itt a veszprémi gasztroünnep teljes programja

A balatoni régió gasztronómiájának jelentős szereplői várják szeptember 29. és október 2. között Veszprémben a Balaton Wine & Gourmet látogatóit. A kiállítók mellett a négy nap során összesen mintegy félszáz izgalmas program: Michelin-csillagos séfek és japán mesterszakács élményétkezései, bor, sake, whiskey, cava és jerez mesterkurzusok és vezetett kóstolók, borszakmai élménysátor, nagyszínpadi étel- és italbemutatók, valamint többek között a két vendégország, Japán és Spanyolország kulturális és kulináris programjai, kimono-show, taiko dobkoncert, flamenco előadás, paella- és sushishow.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt gasztronómiai eseményeként az E.ON Hungária Csoport főtámogatása mellett megvalósuló gasztroünnep szeptember 29. és október 2. között várja látogatóit. Fesztiválhangulat, ízek, illatok és egyedi élmények várják a látogatókat a rendezvény egyedülállóan szép helyszínén, a Veszprémvölgyben elterülő Kolostorok és Kertek fás, ligetes környezetében.

Idén Spanyolország és Japán gasztronómiája, valamint kultúrája mutatkozik be

Az évről évre visszatérő rendezvényre több mint 50 kiállító mellett a konyhaművészet és az italok világában nagyhatalomnak számító két ország is meghívást kapott. Idén Spanyolország és Japán gasztronómiája, valamint kultúrája mutatkozik be.

Négy napon át egy helyen a balatoni régió legjobb éttermei és borászatai

A gasztroünnep egyszerre szól a szakmának és a nagyközönségnek. Elsődleges célja, hogy bemutassa a balatoni régió kulináris örökségét, étkezési hagyományait, valamint egyre izgalmasabb jelenét. Mindez a minőség jegyében, legyen szó finedining-vacsoráról vagy könnyed bisztrófogásokról. Ezt a sokszínűséget és minőségi filozófiát közel 20 étterem, többek között a Villa Kabala, a Hableány, a Kalóz Strandbisztró, a Sparhelt / Baricska Csárda, a Villa Delikát, a Gusto 13, a Kistücsök, az Oliva, a Mór 24, a Petrányi, a Casa Christa, a Megfőzzük Almádit Egyesület tagjai – a Tornyos BBQ, a Kerekes Pince és a Veganeeta Étterem – a Fügekert Terasz, a Bonvino, a Tiki Beach Bisztró és a História Malomkert képviseli a rendezvényen.

Borszakmai élménysátor várja naponta a borkultúra iránt érdeklődő vendégeket

Borászati tekintetben a Balaton Wine & Gourmet lesz a régió első „terroir” szemléletű fesztiválja, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes irányzat – azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor – egyszerre jelenik meg. A kiállítók között szerepel a Pálffy Pince, a Laposa, a Martinus Birtok, a Dobosi Pincészet, a Skrabski Pincészet, a Bujdosó Pincészet, a Garamvári Pincészet, a Palota Pince, a Jásdi Pincészet, a Figula Pincészet, a Guden Birtok, a Veszprém Érsekségi Pincészet, a Káli Kövek, az Istvándy Pincészet, a Törley – Mionetto prosecco és a Borkorzó, olasz borválogatással.

A borászati kiállítók mellett a régió italkultúráját képviseli még a Stari Sörfőzde, a Csalló Pálinka Manufaktúra és a Fenegyerek pálinka is.

Exkluzív programok ínyenceknek és szakmabelieknek

A kiállítók mellett a CEWI (Central European Wine Institute) együttműködésével borszakmai élménysátor várja naponta izgalmas bemutatókkal a borkultúra iránt elmélyültebben érdeklődő vendégeket. Lesz többek között olaszrizlingkörkép, a Balatoni Borrégió jellegzetes fajtáit bemutató előadás, valamint a borhibákkal, illatfelismeréssel foglalkozó program.

A gasztroünnep nagyszínpadán a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni várja a érdeklődőket

A nagyszínpadon a borrégió kulcskérdéseit érintő moderált kerekasztal-beszélgetéseken – többek között Dr. Fiáth Attila, Jásdi István és Egly Márk részvételével – terítékre kerül a natúr-, a bio-, az organikus és a hagyományos borok kérdése, valamint az is, hogy megférhetnek-e egymás mellett a Balaton-felvidéki medencés nyaralók és a szőlőtőkék.

A gasztroünnep külön belépőjeggyel látogatható, kiemelt helyszíne lesz a Veszprémvölgyben megbújó Jezsuita Templom. Ez a 18. században épített, különleges atmoszférájú épület ad otthont Michelin-csillagos étkezéseknek Tiago Sabarigoval majd pedig Sárközi Ákossal, natúrbor mesterkurzusoknak, Kudo Eiryo, japán mesterszakács készítette nyolc tételes élményebédnek, tea ceremóniáknak, vezetett sake-, whiskey- és ginkóstolóknak, valamint cava és jerez mesterkurzusoknak. Ezek mellett természetesen spanyol fogások is terítékre kerülnek, ahogyan az olaszrizling sem maradhat ki a sorból.

Szórakoztató produkciók, gasztroshow-k és gyereksátor

Kiemelkedve a hagyományos gasztronómiai fesztiválok közül, a Balaton Wine & Gourmet minden nap gazdag közönségprogramokat is ígér.

A gasztroünnep nagyszínpadán a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni várja a érdeklődőket, akik számos program mellett egy-egy tematikus nap keretében, a vendégországok előadásait is láthatják.

Pénteken Japánt képviselve sushishow és kóstoló egy japán sushimester értő tolmácsolásában; taiko dobshow az Európa két legnagyobb taiko dobját jegyző Ataru Taiko együttes előadásában, látványos kimonó bemutató keretében érkeznek a tradicionális japán viselet legszebb darabjai és koncertet ad a japán cselló virtuóz, Yosuke Shimizu is. Szombaton Spanyolországot reprezentálva paella készül sistergő serpenyőkben a színpadon, lesz még a spanyol pezsgő világát feltáró cavabemutató kóstolással, este pedig vérpezsdítő flamenco előadással lép fel a sevillai Jorge Díez Aragon és társulata, a Mil Colores együttes.

A gasztrovilág felnőtt hívei mellett a kisebbekre is gondoltak a szervezők. Külön gyereksátorban négy napon át zajlanak változatos programok Kalas Györgyi vezetésével. Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött belépés után a gyerekek megismerkedhetnek a híres spanyol paradicsomleves, a gazpacho elkészítésének titkaival, bevezetést kaphatnak a sushikészítés rejtelmeibe, megtanulhatják, hogyan kell ínycsiklandozó muffint sütni, és gasztronómiai vonatkozású meséket is hallgathatnak.

Jegyek: https://www.bwg.hu

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

„Kapj rá!” a halra – Egészség, íz és tudatosság egy...

A halfogyasztás többek számára ma már nemcsak gasztronómiai élmény, hanem tudatos döntés is. A halhús jó minőségű fehérjeforrás, könnyen emészthető, és természetes módon tartalmaz olyan tápanyagokat – például ómega–3 zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat –, amelyek jól illeszkednek a kiegyensúlyozott étrendbe. Nem véletlen, hogy a hal egyre gyakrabban jelenik meg a modern, egészségtudatos konyhákban is.

Hirdetés

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...