Veszélyben a diós bejgli? Ezért tűnhet el Magyarország kedvenc csonthéjasa

Hiába a dió az egyik legértékesebb csonthéjas gyümölcsünk, nagy bajban van a magyar diótermés.

Még csak néhány éve jelent meg Magyarországon, máris óriási károkat okozott a magyar diótermésben az úgynevezett dióburok-fúrólégy. A csíkos potrohú rovarnak egyelőre nincsen természetes ellensége, feltűnése óta pedig máris komoly pusztítást végzett a hazai termésben - derül ki a Magyar Nemzet cikkéből.

A termesztők szerint évről évre kevesebb az esély arra, hogy megmentsék a diótermést, amely egyre nagyobb arányban lesz a kártevők és más kórokozók áldozata. A diónak a fúrólégyen kívül más ellensége is van, különböző baktériumok, kórokozók és vírusok is egyre nagyobb szerepet játszanak abban, hogy kevesebb a jó termés.

A Magyar Nemzet cikke szerint pedig a klímaváltozás is nagyban közrejátszik a termés, valamint a fák pusztulásában. Az úgynevezett nekrotikus gyűrűs foltosság a csonthéjas termést hozó fákat támadja, a kórokozó pedig nemcsak a termést képes teljesen elpusztítani, de a diófát is.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...