Zárva tartó belvárosi éttermek, emberekkel teli nyaralóhelyek – Nagy bajban lehet a vendéglátóipar

Bár júniusban már úgy tűnt, helyreállt az élet a vendéglátóiparban, a szektor dolgozói szerint még mindig a túlélésért kell küzdeni, ráadásul egy esetleges negyedik hullám újabb bezárásokat hozhat magával.

Idén júniusban a vendéglátóhelyek forgalma már megközelítette a két évvel ezelőtti szintet, a várakozások szerint pedig júliusra és augusztusra is kiemelkedő forgalomra számítottak a vendéglátósok. Bár a nyaralóhelyek látogatottságának köszönhetően valóban javult a szektor helyzete, a fővárosi éttermek java része még most is zárva tart, a belvárosi turizmus ugyanis még mindig nem állt helyre – derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A belvárosi éttermek jó része még most is zárva tart

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője szerint kedvező, hogy az előzetes pénztárforgalmi adatok szerint június 24. és július 23. között a vendéglátás árbevétele már 10,3 százalékkal haladta meg a két évvel ezelőttit, de ebben fontos szerepe volt a vendéglátói árak tetemes emelkedésének is. Bár

Júniusban a vendéglátóhelyek forgalma már megközelítette a válság előtti, 2019. júniusi szintet, és a várakozások szerint júliusban és augusztusban is kiemelkedő forgalomra lehet számítani.

A kedvező adatok főleg a nyaralóhelyeknek köszönhetők, a fővárosban azonban a belvárosi éttermek zöme most is zárva van, mivel itt a turizmus még nem állt helyre, írja a Világgazdaság. Bár a következő hónapok még kedvezhetnek a vendéglátóiparnak a forgalmat illetően, a szakértő szerint csak akkor állhat helyre a szektor, ha a külföldi turisták is visszatérnek országunkba.

Bár a KSH adatai biztatóak, a piaci szereplők még mindig borúlátóak, főleg a járvány várható negyedik hulláma miatt – nyilatkozta a Világgazdaságnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke.

Kovács László szerint a vendéglátók nagy része jelenleg is a létfenntartásért küzd, sokaknak elfogytak a tartalékai, valamint attól tartanak, hogy egy esetleges újabb lezárást már nem tudnának túlélni.

Tovább nehezíti a szektor helyzetét a még mindig aktuális munkaerőhiány valamint az alapanyagok drágulása is.

Az MVI elnöke szerint a szektor dolgozói abban bíznak, hogy ha ki is tör a koronavírus-járvány negyedik hulláma, az éttermeknek akkor sem kell teljesen bezárniuk, a védettségi igazolvánnyal rendelkező emberek pedig szigorított szabályokkal ugyan, de továbbra is mehetnek majd étterembe.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...