Ne szakadj meg idén karácsonykor, így oszd szét a házimunkát a családban

A karácsonyi nagy családi közös evések és vendéglátások egyrészt az év legkedvesebb és legörömtelibb pillanatai, ám ha egyetlen ember felelős az egész ünnepi ebéd vagy vacsora prezentálásáért, könnyen megkeseredhet az egész élmény. Idén engedjük kicsit ki a gyeplőt a kezünkből, és ne csak egyetlen ember főzze a karácsonyi menüt.

Bár tudjuk, hogy sokak számára nincs is szebb, mint egy hatalmas terített asztal körül ülve elfogyasztani a tökéletes karácsonyi vacsorát vagy ebédet, amit ráadásul nem mi főztünk, hanem valamelyik családtagunk kezének munkáját dicséri, ha csak nem étteremből rendeltük az egész menüsort, jó, ha észben tartjuk, nem kis meló levest és/vagy előételt, többféle főételt, desszertet, sőt plusz süteményeket egy személyben elkészíteni a családi ünnepi vacsorára.

Nem csoda hát, hogy karácsonykor a legtöbb családban borítékolható az összeveszés

Nem csoda hát, hogy karácsonykor a legtöbb családban borítékolható az összeveszés

llyenkor szalad az egész ház, nincs tökéletes rend, és csúszik az egész ebéd vagy vacsora időpontja, mert épp harmadik napja áll hosszú órák óta a konyhában – az esetek többségében – a család egy, vagy jobb esetben két női tagja, és gyártja tepsiszámra a kekszeket, linzereket, zserbót és bejglit, tölti a káposztát, pácolja a húst, vagy épp passzírozza a halászlevet, majd a harmadik napra, épp amikor az ünnep legmeghittebb pillanatai következnének, omlik össze a feladatok súlya alatt.

Karácsonyi vegyes halászlé

Szegedi vagy bajai, gyufatésztával vagy kenyérrel, passzírozva vagy hagyományosan, patkóval vagy harcsafilével...  Megannyi lehetőség, rengeteg elkészítési forma, de egy valami ...

Osszuk meg a feladatokat

Pedig nem kell ennek így lennie, érdemes egy kicsit lazítani a berögzült szokásokon: ha van a családban érdeklődő nagyobb gyerek, nyugodtan rá lehet bízni egy-egy könnyebb feladatrészt. A tészta összegyúrását, zöldségek előkészítését, vagy akár egyes egyszerűbb ételek – krumplisaláta, franciasaláta, köretek – elkészítését. Egyrészt a kamaszok büszkék lesznek, hogy ekkora felelőséggel ruházzuk fel őket, másrészt a mi vállunkról is levesznek egy-két terhet, csak nyerhetünk a dologgal.

És hát ne feledjük, hány olyan férfi van, akik szívesen tevékenykednének a konyhában, csak épp szó szerint nem férnek oda a tűzhelyhez – nyugodtan leoszthatjuk egymás között a feladatokat, beszéljük meg, ki készíti a levest és a húsokat, ki felelős a köretért és a salátákért.

De tehetünk nagyobb, bátrabb lépések is a karácsonyi össznépi családi ebéd vagy vacsora sikerének és a saját józan eszünk megőrzésének érdekében: nincs abban semmi, ha szélesebb körben delegáljuk a feladatokat. Mi lenne, ha idén valóban közösségi élmény lenne az együttlét, és mindenki kivenné a részét a menü elkészültéből is?

Tudjuk, hogy a sógornőnk világbajnok sütiket süt? Mi lenne, ha idén ő készítené a fődesszertet, vagy épp sütne egy-két rúddal több bejglit?

Birsalmás-diós bejgli

A megszokott diós és a mákos bejglin kívül számos ízletes töltelékkel gazdagíthatjuk a tésztát. Birsalmával egészítettem ki a diós tölteléket, és annyira finom lett, hogy a család ...

Zserbó, ahogy Gerzsenyi Flóra készíti

A zserbó tradicionális karácsonyi sütemény, aminek biztosított helye van az ünnepi asztalon, szorosan a bejgli és a többi aprósüti mellett. Ami azt illeti, ez egy elég munka- és ...

Mákosguba-torta sült tojáshabbal

Mákimádók, figyelem! Egy olyan tortát hoztunk nektek, amit ha egyszer elkészítetek, biztosan kötelezően felveszitek a karácsonyi repertoárotokba. A mákos guba az egyik nagy kedvencünk, de ...

Mindenki jó valamiben

A testvérünk készíti a legjobb krumplisalátát, a nagybácsi fűszeres, töltött húsának pedig nincs párja? Egy kis előre tervezéssel, egyeztetéssel akár azt is megbeszélhetjük, hogy ezekről a fogásokról ők gondoskodnak, mi pedig vállaljuk a halászlé és frissen sültek elkészítését. Ha van kellő nyitottság a családtagok között, érdemes kipróbálni az ilyen mozaik-módra összeálló karácsonyi vacsorákat is, lehet, hogy kiderül, hogy mindenki szívesen részt vesz a dologban, csak épp eddig nem volt mersze előhozakodni az ötlettel.

A házigazdának így hogy öt-hat fogás helyett csak kettő-háromról kell gondoskodnia, több ideje jut az előkészületekre, a hangulat megteremtésére. Egy nyitott, elfogadó és egymást támogató családban egy ilyen apró változtatással nemcsak időt nyerünk, hanem új, kedves hagyományokat is teremthetünk.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezek is isteniek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...