Sokan (bocsánat, de legtöbbször a húsevők) félreértik a vegetáriánus steak jelentését, értelmét és létjogosultságát. Más húsmentes receptekkel ellentétben ezek a fogások nem azért születtek meg, hogy a vastag, szaftosra sütött marhaszeletek adta élvezetet imitálják vagy pótolják, sokkal inkább azzal a céllal, hogy megmutassák az adott zöldségek legjobb oldalát. A vegetáriánus steakek egyszerű módszerekkel alkotnak lenyűgöző ételeket egy alapvetően szimpla alapanyagból – céljuk tehát a hússzeletekével azonos.
Nézd meg galériánkban a zöldségsteakek elkészítésének furfangjait!
5 zöldség, amit készíts el vegetáriánus „steak” gyanánt
Káposzta
Csodálatos steak válhat az amúgy nem borzasztóan izgalmas káposztából: vághatunk belőle vagy vastagabb szeleteket vagy nagyobb gerezdeket/negyedeket is. A lényeg csak annyi, hogy mindig hagyjunk egy kis torzsarészt, ami egyben tartja majd a leveleket, különben a steakünk darabjaira fog hullani. Pirítsuk le a steaket mindkét oldalán, hogy szép aranybarna legyen, majd dobjunk mellé vajat, fokhagymát, zöldfűszereket (kakukkfű, rozmaring, babérlevél), kanalazzuk rá az aromás zsiradékot, végül pedig öntsük fel alaplével/borral és fedő alatt pároljuk teljesen puhára. A megmaradt folyadékot se öntsük ki, inkább készítsünk belőle mártást a steakünkhöz.
Karfiol
Hasonló módon járhatunk el a karfiollal is: ahelyett, hogy rózsákra szednénk, vágjunk belőle vaskos szeleteket (ezeket szintén a torzsa egy része fogja összetartani). Ha szép a zöldség leveles része, azt is rajta hagyhatjuk, annyival is izgalmasabb lesz a végtermék. A karfiolsteaket érdemes inkább sütőben készíteni, mivel lassabban párolódik puhára, mint a káposzta. Kenjük be valamilyen ízes szósszal (pl. mézes mustárral, fűszeres tahinivel, BBQ szósszal, stb.), majd süssük addig, míg egy beleszúrt kés könnyen át nem hatol rajta.
Zeller
A zeller már egy fokkal macerásabb: kemény húsa nem puhul egykönnyen, bizony, rendesen meg kell dolgoznunk azért a steakért. Azonban mindenképpen megéri a fáradozást, ugyanis a karakteres íz és állag olyan különleges élményt okoz majd, amire hosszan emlékezni fogunk. Elkészítése hasonlóan kezdődik, mint a káposztáé, azonban egy rövidebb párolás után a zöldséget a sütőbe kell tennünk (így érdemes olyan serpenyővel kezdeni, ami sütőben is használható), hogy ott teljesen átsüljön.
Gomba
Ha a legkönnyebben elkészíthető zöldségsteaket keressük, mindenképpen a gomba lesz a mi emberünk. Gyorsan sül, fantasztikus textúrát ad, egyszóval kezdő receptnek épp tökéletes lesz. Válasszunk hozzá egy méretes portobello gombát (ez tulajdonképpen egy nagyra nőtt csiperke) esetleg egy összefüggő csokor laskát. Zsiradék nélkül, forró serpenyőben hirtelen kezdjük el sütni a gombát, hogy kiadjon magából némi nedvességet, majd dobjunk mellé vajat és zöldfűszereket (pl. rozmaring, zsálya) és fokhagymát. Locsolgassuk pár percig az aromás zsiradékkal, majd tegyük a sütőbe nagyjából 10-15 percre (180-200 fokon), hogy teljesen átsüljön, de ne száradjon ki.
Padlizsán
Izgalmas textúrájú steaket kapunk, ha a padlizsánt vesszük alapként: belül teljesen krémes lesz, mégsem esik szét, egyben marad a zöldségszelet. Pontosabban nem is szeletről van szó, hanem konkrétan egy félbevágott padlizsánról – ennek vágott felét kell átlósan, két irányban beirdalnunk egy kis késsel (a héjat ne vágjuk át), hogy át tudjon párolódni az egész szelet. Némi olajon pirítsuk oda a padlizsán bevagdosott felületét, majd öntsünk alá vizet/alaplevet/ízesített mártást (pl. szójaszószos öntetet) és hagyjuk fedő alatt 5 perc alatt átpárolódni.
Receptek a steaksütéshez:
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több hajmeresztő zöldséges ötlet: