Nagyon kedvelem az ázsiai alapanyagokat és különösen szeretem, amikor szokatlan körülmények között vethetem be őket. A konyha ilyenkor egy felnőtt játszótérré alakul át, bármi megtörténhet, bárhogy végződhet az általam kitalált történet. Jelen misós tészta élete is így alakult. Az arányokkal kísérletezzen mindenki bátran!
Pár hónapja Chrissy Teigen modellnél (John Legend zenész felesége) láttam egy hasonló tésztát, amely elgondolkodtatott, és azon inspirációt követve elkészítettem ezt a kultúrákat összekötő tésztaételt, amely nagy kedvenc lett nálunk. Persze carbonárásabban, hússal is jó, de nekem a vega változat talán még jobban ízlett. A misónak hála a tészta pikánsan sós, a chilipaszta kicsit odapirít a nyelvünkre, de közben ez az egész ízkavalkád csodás összhangba kerül a tojással és a parmezánnal is.
Mire lesz szükségünk, hogy négy embert megetessünk?
350 gramm spagetti, 2 evőkanál olívaolaj, 1,5 teáskanál chilipaszta (mondjuk Gochujang), 1 teáskanál miso (én inaka vörös misót használtam, világosabb, kevésbé intenzívebb ízvilágúból lehet több is), 2 evőkanál forró víz, 3 egész tojás, 100 gramm parmezán (60 gramm a mártáshoz, a többi tálaláshoz), 1 teáskanál frissen őrölt bors, ½ csésze zöldhagyma zöldje (aprítva)
Lássunk hozzá!
Rakjuk fel egy nagy edényben forrni vizet a tésztának. Sózzuk meg alaposan (ha megkóstoljuk, cuppanjon össze a szánk). Amint felforrt a víz, főzzük ki a spagettit az adott márka utasításai alapján. Javasolom az al dente készültséget, ha olaszos állag a cél. Ne felejtsünk el megmenteni egy bögrényi főzővizet későbbre, a szósz hígítására.
Míg a víz melegszik, egy tálkában habverővel keverjük össze a chilipasztát és a misót kb. 2 evőkanálnyi főzővízzel. Ezt követően keverjük bele az egész tojásokat is, majd mehet bele a parmezán, a bors és a hagyma zöldje is. Szerintem azért is érdemes mindent összekeverni, mert így ahelyett, hogy a különféle komponenseket öntenénk hozzá a tésztához, később minden erőnkkel azon lehetünk, hogy ne legyen rántottás a szószunk állaga.
Egy méretesebb serpenyőben öntsünk némi olívaolajat, dobjuk rá a még meleg tésztát (ha kihűlt, akkor átforgatással melegítsük fel, de ne túlságosan). Ezt követően vegyük takarékra a főzőlapot/gázt, és öntsük a tésztához a misós-sajtos tojáskeveréket. Forgassuk a tésztát össze a szósszal (adjunk hozzá főzővizet is, ha jól esik), míg el nem érjük a szívünknek kedves krémes állagot.
Kóstoljuk meg, ha még kívánjuk a csípőset, adjunk hozzá még chilipasztát. Tálalás előtt reszelhetünk még rá frissen parmezánt, és ha kedvünk tartja, zsenge zöldhagyma zöldjével is megszórhatjuk.
Buon Appetito, remélem, hogy ízleni fog mindenkinek! A misós-csípős, vegetáriánus carbonara teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.
Ezeket a recepteket is érdemes kipróbálnod!
- Galette-mánia: íme egy lecsós-grillzöldséges és egy karamellizált salottás-répás változat
- Angyalbögyölő vagy pöcsmácsik - hol élünk? Ilyen a nudli!
- A nokedli 3 újabb arca: magyaros, amerikai és olaszos változatokat mutatunk
Képek és recept: Karsai Roni