Fúzió a javából: így készül a vegetáriánus carbonara misópasztával, csípősen

Aki esetleg a cím láttán felvonta a szemöldökét, annak ajánlom, hogy adjon egy esélyt ennek az ízkombinációnak. Furcsának hat, de nagyon is jó, igazi nemzeteken átívelő komforteledel, amelyet ráadásul percek alatt összedobhatunk.

Nagyon kedvelem az ázsiai alapanyagokat és különösen szeretem, amikor szokatlan körülmények között vethetem be őket. A konyha ilyenkor egy felnőtt játszótérré alakul át, bármi megtörténhet, bárhogy végződhet az általam kitalált történet. Jelen misós tészta élete is így alakult. Az arányokkal kísérletezzen mindenki bátran!

A misós-csípős, vegetáriánus carbonara teljes receptjét itt találod!

Pár hónapja Chrissy Teigen modellnél (John Legend zenész felesége) láttam egy hasonló tésztát, amely elgondolkodtatott, és azon inspirációt követve elkészítettem ezt a kultúrákat összekötő tésztaételt, amely nagy kedvenc lett nálunk. Persze carbonárásabban, hússal is jó, de nekem a vega változat talán még jobban ízlett. A misónak hála a tészta pikánsan sós, a chilipaszta kicsit odapirít a nyelvünkre, de közben ez az egész ízkavalkád csodás összhangba kerül a tojással és a parmezánnal is.

A misós-csípős, vegetáriánus carbonara teljes receptjét itt találod!

Mire lesz szükségünk, hogy négy embert megetessünk?

350 gramm spagetti, 2 evőkanál olívaolaj, 1,5 teáskanál chilipaszta (mondjuk Gochujang), 1 teáskanál miso (én inaka vörös misót használtam, világosabb, kevésbé intenzívebb ízvilágúból lehet több is), 2 evőkanál forró víz, 3 egész tojás, 100 gramm parmezán (60 gramm a mártáshoz, a többi tálaláshoz), 1 teáskanál frissen őrölt bors, ½ csésze zöldhagyma zöldje (aprítva)

Lássunk hozzá!

Rakjuk fel egy nagy edényben forrni vizet a tésztának. Sózzuk meg alaposan (ha megkóstoljuk, cuppanjon össze a szánk). Amint felforrt a víz, főzzük ki a spagettit az adott márka utasításai alapján. Javasolom az al dente készültséget, ha olaszos állag a cél. Ne felejtsünk el megmenteni egy bögrényi főzővizet későbbre, a szósz hígítására.

A misós-csípős, vegetáriánus carbonara teljes receptjét itt találod!

Míg a víz melegszik, egy tálkában habverővel keverjük össze a chilipasztát és a misót kb. 2 evőkanálnyi főzővízzel. Ezt követően keverjük bele az egész tojásokat is, majd mehet bele a parmezán, a bors és a hagyma zöldje is. Szerintem azért is érdemes mindent összekeverni, mert így ahelyett, hogy a különféle komponenseket öntenénk hozzá a tésztához, később minden erőnkkel azon lehetünk, hogy ne legyen rántottás a szószunk állaga.

A misós-csípős, vegetáriánus carbonara teljes receptjét itt találod!

Egy méretesebb serpenyőben öntsünk némi olívaolajat, dobjuk rá a még meleg tésztát (ha kihűlt, akkor átforgatással melegítsük fel, de ne túlságosan). Ezt követően vegyük takarékra a főzőlapot/gázt, és öntsük a tésztához a misós-sajtos tojáskeveréket. Forgassuk a tésztát össze a szósszal (adjunk hozzá főzővizet is, ha jól esik), míg el nem érjük a szívünknek kedves krémes állagot.

A misós-csípős, vegetáriánus carbonara teljes receptjét itt találod!

Kóstoljuk meg, ha még kívánjuk a csípőset, adjunk hozzá még chilipasztát. Tálalás előtt reszelhetünk még rá frissen parmezánt, és ha kedvünk tartja, zsenge zöldhagyma zöldjével is megszórhatjuk.

A misós-csípős, vegetáriánus carbonara teljes receptjét itt találod!

Buon Appetito, remélem, hogy ízleni fog mindenkinek! A misós-csípős, vegetáriánus carbonara teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.


Ezeket a recepteket is érdemes kipróbálnod!

Képek és recept: Karsai Roni

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...