Még ha csak egy hónapig követjük is, a vegán életmód igen sok lemondással jár. Ez könnyen elveheti a kedvünket a kihívástól, főleg akkor, ha megfeledkezünk a másik oldalról, azaz minden olyan ételről, amit nem kellett elhagynunk.
Mivel a vegán étrend nagymértékben korlátozza, hogy mit ehetünk, és mit nem, elég könnyű csak a negatívumokra fókuszálni. Eleinte én is elriadtam az egy hónapos próbatételtől, főleg azért, mert élek-halok a sajtokért, reggelijeim bebetonozott része a tojás, és a vajat általában illetlenül vastagon kenem a kenyérre. Most azonban, a január fele felé közelítve, valamelyest rendeződtek bennem a vegán étrenddel kapcsolatos fenntartások, és elkezdtem inkább azon gondolkozni, hogy mennyi mindenről nem kellett lemondanom a kihívás miatt. Meglepődtem az ételek számán, már mutatom is őket.
5 meglepő étel, amiről nem kellett lemondanom a veganuár alatt
Főzelékek
Egy klasszikus ételcsoporttal kezdeném a menetet: valahogy sosem voltak a kedvenceim ezek a lisztes-csirízes zöldségraguk, legalábbis olyan formájukban nem, ahogy a legtöbb menzán készülnek.
A tejtermékes-lisztes sűrítést már azelőtt elengedtem, hogy belekezdtem volna a veganuárba, és inkább másik irányba vittem el a fogásokat.
Jobban szeretem a főzelékeket önmagukkal, esetleg más, hozzáadott zöldségekkel (pl. burgonya, fehérbab) sűríteni, valamint a klasszikustól eltérő ízesítéssel ellátni. Véleményem szerint a finom vegán főzelékek kulcsa a fűszerezésben rejlik.
A főzelékek igazi jolly jokerek konyhánkban: amíg tart a tél, azért készítjük őket, mert tartalmasak, egyszerűek és átmelegítenek, a jó idő beköszöntével pedig azért, hogy a ...
Ha már unjátok a klasszikus főzelékféléket, akkor próbáljátok ki a mi új kedvencünket: sárgaborsófőzelék kókusztejjel és curryvel. Önmagában fogyasztva abszolút vegán, de azért ...
Krémlevesek
Hasonló cipőben járnak nálam a krémlevesek is: sosem voltam a tejszínnel felhúzás híve. Ehelyett gyakran nem is használok semmit (rengeteg zöldség önmagában is épp elég krémes állagot biztosít), vagy bevetem a mindig megbízható konzerv kókusztejet.
Sokféle módon lehet krémes levestextúrát létrehozni tejszín vagy más egyéb tejtermék hozzáadása nélkül, például keményítőtartalmú zöldségek felhasználásával. Az édesburgonya ...
Egyszerűen elkészíthető leves, ami mindössze sütőben sült gyökérzöldségeket (jelen esetben sárgarépát) zellerszárat, hagymát és világos (shiro) misopasztát (ejtsd: miszó) rejt. ...
Friss tészták
Aki egyszer átáll a száraz tésztáról a frissre, örökre ott ragad ebben a világban. Velem is ez történt, így némileg aggódtam a tojással készülő házi tésztáim elvesztése miatt. Szerencsére gyorsan rájöttem, hogy megannyi különböző hozzávaló helyettesítheti a tojást: például a mirelit spenót, a sütőtök- vagy édesburgonya-püré, vagy egészen egyszerűen a szerény víz.
Ha beindul a sütőtökszezon, akkor azt érdemes mindenbe belefőzni, belesütni. Itt most csak lisztet kevertünk hozzá, mégis egy nagyszerű sütőtökgnocchit kaptunk belőle. Ízlés szerinti ...
Répa gnocchi zsályás zöldborsóval - vegán, gluténmentes
a story bővebben a blogomon: dayoffdiaries.com
Kelt tészták
Elég szomorkás lehet az a kelt tészta, amelybe nem kerül tojás, tej vagy vaj – gondoltam jómagam is még decemberben. Persze rá kellett jönnöm, hogy van élet az állati eredetű termékeken túl is: fantasztikusan foszlós bucik, piták és más péktermékek születhetnek vegán módon.
A péksütemények gazdag választékából kicsik és nagyok egyik abszolút kedvence a kakaós csiga, ez az időtlen és kortalan, magyar klasszikus. Iskoláskorunkat visszaidézve, bizony sokan ...
Kalácsot sütni bizony a vegánok is szeretnek, ezzel a recepttel pedig tudni is fognak: ez a vegán kalács ugyanis nem csak finom, de napokig puha is marad - bár valószínűleg úgyis előbb ...
A kenyérkészítésnek megvan a maga varázsa, és aki egyszer rákap az ízére, az biztosan nem fog tudni betelni vele. A jó ropogós kenyér készítése bizony időigényes művelet, ...
Kevert sütemények
Szerencsémre ugyanez a helyzet az egyszerű kevert piskótákkal is: a tojás nem mindig kötelező, a tejből használhatok növényit, a vaj pedig amúgy is sokszor margarinra cserélődik a receptekben.
Az édesburgonyás brownie nem csak egészséges, de elképesztően finom sütemény is, ráadásul senki nem mondaná meg róla, hogy batátából készül. Az eredeti receptet Dr. Árvai Anita, ...
Ez vegán répatorta gyors, olcsó és egyszerű. Diákcsemege helyett, gyakorlatilag bármilyen magféle tökéletesen passzol. Olívaolaj helyett sima olaj, kókuszzsír vagy margarin is megfelel. ...
Borús téli napok ellen, hoztunk nektek egy fantasztikusan finom banánkenyeret, ami tojás nélkül, csak növényi alapanyagokkal készül és sokáig fogyasztható. Egyszerűen elkészíthető, ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...
Sütés nélküli nagyon finom kis desszert, és még nem is kerül sokba sem. Csak gondoltam egyet, mit is kéne készíteni, mivel kókuszreszelék mindig van idehaza......hát ezt találtam ki ...
A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...
A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.
Logikusnak tűnik, hogy amíg az ételünk szépen melegszik a mikrohullámú sütőben, addig mi elpakoljunk a szobában vagy leszaladjunk a szeméttel. De ahogy a gáztűzhelyen nem hagyunk ételt őrizetlenül – legalábbis csak kivételes esetekben –, úgy a mikrót sem jó ötlet működés közben magára hagyni.
Legyen szó húslevesről, fasírtról vagy pörköltről, a petrezselyem bármelyikben helyet kaphat, ahogy sok más magyaros fogásban is. Mégis aligha vagyunk tisztában azzal, hogy ezek a zöld levélkék valódi szuperélelmiszernek számítanak.
A karácsonyi sütemények szépsége felől nincs vita: a mák, dió, alma, kókusz, a különféle krémek és díszítések mind-mind varázslatos hangulatot teremtenek. Lássuk a legszebbeket!
Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...