Az egyik legkedvesebb folyékony karácsonyi kedvencünk a krémlikőr, hiszen kevés jobb dolog van, mint elkortyolgatni egy-két kupicával az ünnepi film közben. Most a vegánokra is gondolva hoztunk egy mindenmentes krémlikőrreceptet, ami mindenkinél befutó lehet a két ünnep között. Utolsó pillanatos megoldásnak is tökéletes lehet, sőt, gasztroajándékként is kedveskedhetünk vele szeretteinknek. Egy-két hetet elvan hűtőben, többet meg úgysem lesz ott.
Hozzávalók: 2 dl whiskey, 2 ek cukrozatlan kakaópor, 1 ek vaníliakivonat, 6 ek juharszirup, 1 teáskanál instant kávé, fahéj ízlés szerint, szerecsendió ízlés szerint, kardamom ízlés szerint, 3 dl kókusztej, 3 dl növényi tej (kesutej)
Elkészítés:
A whiskey-t, a cukrozatlan kakaóport és a vaníliaaromát egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a juharszirupot, a fűszereket, valamint a kávét, és csomómentesre keverjük. Jöhet bele a kókusztej és a kesutej. Kókusztejből mindenképpen krémesebb, zsírosabb verziót válasszunk, hiszen elsősorban ezen múlik majd a likőrünk krémessége. Teljesen csomómentesre keverjük az egészet, majd kifőzött üvegekbe töltjük a likőrt.
Pár órára hűtőszekrénybe rakjuk, hogy jó hideg legyen, és összeérjenek az ízek. Nyugodtan hagyhatjuk akár egy éjszakára is, ha pedig nem fogyna el egyből, egy-két hetet el is áll.
Fogyasztás előtt viszont érdemes felrázni, hiszen a kakaó leszállhat az aljára!
Még több vegán: