Sokaknak cseppet sem szimpatikus a vegán reggeli koncepciója, ugyanis úgy gondolják, hogy a növényi alapú, hús-, tojás- és tejmentes étkek nem képesek kellő energiát és lendületet adni egy nap elején. Mert tényleg könnyű félrenyúlni: ha inkább az esztétikumot választjuk, a közösségi média trendjeit követjük, bizony, pórul járhatunk – kénytelenek leszünk üres gyomorral nekivágni a nap fáradalmainak. Legyünk ennél okosabbak, válasszunk olyan vegán reggeliket, amelyek képesek ugyanannyi energiát átadni, mint egy kiadós tojásrántotta… tojás nélkül természetesen!
Nézd meg galériánkban a tojás helyett bevethető vegán reggeliket!
Ezt edd tojás helyett reggelire a Veganuárban, hogy ne éhezz
Hummusz
A hüvelyesek – tele lévén növényi fehérjével – kiváló napkezdő opcióként jelenhetnek meg a vegán étrendben. Még akkor is, ha elsőre furcsának tűnhet például egy hummuszos reggeli szendvics, higgyük el, tényleg kiváló választás lesz a nap elejére. Nem terheli meg a gyomrot, mégis ad kellő mennyiségű lendületet, ráadásul a krém ízesítését valamint az elfogyasztás módját is kedvünk szerint alakíthatjuk.
Vegán „tojáskrém”
Tofuból és különböző elképesztő ízesítőkből hajmeresztően találó „tojáskrémet” keverhetünk, ami ráadásul hasonlóan laktató lesz, mint a klasszikus verzió. Adjunk egy esélyt neki, kísérletezzünk vele: vajon pirítóson lesz a legfinomabb, egy tortillatekercsben, esetleg más köntösben?
Magvaj+gyümölcs
A különböző olajos magvak krémesre dolgozott állapotban, tehát „vajként” megannyi csávából kihúzhatják az éhes vegánokat. Gyors uzsonnaként vagy kis „édesség” gyanánt életmentő lehet egy-két kanál mogyoró-, tökmag- vagy dióvaj némi gyümölcs társaságában. És igen: reggel is fogyaszthatjuk a kedvenc vajunkat a kedvenc gyümölcsünkkel, az éhségnek pedig se híre, se hamva nem lesz.
Zabkása
Gyakran elhangzik a „zabot egyenek a lovak” felkiáltás azok szájából, akik szúrós szemekkel néznek a növényi alapú táplálkozásra. Persze igen valószínű, hogy ők is csak azért morgolódnak ilyen hangosan, mert még nem kóstoltak életükben igazán finom zabkását. Egy növényi tejjel, leheletnyi mézzel, csipet fahéjjal főzött kását, amelybe talán egy kis mogyoróvaj is kerül, a tetején pedig friss gyümölcsök és magvak trónolnak… játszi könnyedséggel versenyre kelhet egy nagy, zsíros tojásrántottával.
Chiapuding
Talán ez lehet a legriasztóbb elem a listán, bár ennek is csak az ismeretlenség az oka: a chiapuding még nem tett szert oly’ nagymértékű népszerűségre, hogy elsőként gondoljunk rá, ha épp vegán reggelit keresünk. Mindennek ellenére igenis megéri adni a pudingnak egy esélyt: ugyanis mindössze 3 hozzávaló (chiamag, növényi tej, édesítő) kell hozzá, a hűtőben „elkészíti saját magát”, így nem kell vele bajlódnunk reggel, a tetejére pedig azt pakolhatunk, amit csak szeretnénk, a gyümölcstől kezdve, a lekváron át a magvajig mindent elbír.
Kezdd a napot ezekkel a receptekkel:
A legtutibb chiapuding
Az egyik legklasszabb reggeliopció egy pohár jól behűtött, friss gyümölccsel turbózott chiapuding, ami garantáltan feltölt energiával egész délelőttre! Mint minden reggelireceptet, ezt ...
Egyszerű vegán tojáskrém
Több éve nem eszem tojásfehérjét és tejterméket. Húsvétkor viszont nagyon hiányzik a tojáskrém, úgyhogy ez a recept egy igazi mentőöv.
Mogyoróvajas-datolyás zabkása
Hoztunk nektek egy újabb napindító főtt zabkása variánst, amit az amerikai mogyoróvajas-lekváros szendvics ihletett. Így készült el egy kissé testesebb ízvilágú, enyhén sós, ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több segítő cikk a Veganuár idejére: