Ez a dögös, vegán kókuszos lime-pite bizony sütés nélkül készül

Kókusz és lime ilyen jól még sosem álltak egymásnak! Ez a torta/pite annyira guszta és finom (sőt, még vegán is!), hogy szem nem marad szárazon.

Egy jó citrusos pite egész évben nagy kedvencünk. Nyáron jól esik a nagy melegben egy kis könnyed, savanykás felüdülés, míg télen és kora tavasszal maguknak a citrusféléknek van szezonja. Most egy egyszerű, mindenmentes, ugyanakkor nagyon citrusos, nagyon krémes és szuper kókuszos pitét készítettünk jó pár lime felhasználásával. Ráadásul sütni sem kell, a krém ugyanis alig pár perc főzéssel elkészíthető!

Hozzávalók a tésztához:

150 g keksz (gluténmentes), 70 g kókuszchips, 30 ml juharszirup, 65 g tejmentes margarin (puha/olvasztott), 1 csipet só

a krémhez:

150 g kesudió, 4 dl kókusztej, 6 db lime, 150 g porcukor, 80 g kukoricakeményítő

A tészta elkészítése:

Az össze hozzávalót egy késes aprítóba tesszük és ledaráljuk.

Egy kb. 20 centi átmérőjű tortaformát kikenünk margarinnal, majd sütőpapírral is befedjük.

Belekanalazzuk a kekszmorzsát, elegyengetjük, és alaposan lenyomkodjuk úgy, hogy ne csak a forma alját vonjuk be, hanem körben is alkosson peremet a tészta.

A krém elkészítéséig hűtőbe tesszük.

A krém elkészítése:

A kesudiót pár órával korábban leforrázzuk forró vízzel, majd hagyjuk, hadd puhuljon. A krém elkészítése előtt leszűrjük és lecsepegtetjük.

Az előkészített kesut, a kókusztejet, 3 lime lereszelt héját és 5 lime levét, valamint a porcukrot és a keményítőt turmixgépbe tesszük. Csomómentesre turmixoljuk.

A leturmixolt krémet egy kis edénybe tesszük, és lassú tűzön besűrítjük.

Ha teljesen biztosra akarunk menni a dermedést illetően, a keményítő helyett/mellett kevés agar-agart is belecsempészhetünk a krémbe.

A kész, besűrítetett krémen merülőfejes botturmix-szal még egyszer átmegyünk, hogy minél selymesebb legyen a végeredmény, majd a hűtőből kivett pitealapba öntjük.

Minimum 5 órát hűtőben pihentetjük.

Az elkészítést videón is megnézheted:

Tálalás előtt pár csepp cukros vízzel bekenjük a felszínét, így jobban rátapadnak a díszítésnek használt elemeink. Mi most reszelt lime-héjjal, karikázott lime-mal kókuszchipsszel és vegán habcsókokkal díszítettük

Recept, videó és képek: Rosanics Petra

A teljes receptet itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Még több csodás recept itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Sütés-főzés kockázatok nélkül – így lehet füstmentes az ünnep

Hoppá, ez odaégett! Ugye veled is előfordult már hasonló az ünnepi kapkodásban? Nem vagy egyedül – az ünnepek során a sietség ugyanúgy rossz tanácsadó lehet, mint a rutin. Mindegy, hogy a gyakorlatlanság, a túlzott magabiztosság vagy egy rosszul értelmezett régi recept miatt sütöd túl kissé az ételt, az eredmény ugyanaz: nem lesz olyan egészséges, mint amilyen lehetne. Állj meg egy pillanatra még az ünnepek előtt, és gondold végig, mit tehetsz, hogy ne csak ízletesek, de táplálóak is legyenek az ünnepi finomságok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Téli feltöltődés a büki termálvíz erejével

Képzeljük el a pillanatot, mikor a szobából vagy akár a medencéből szemléljük a szállingózó hópelyheket, és lelkünket a megnyugvás szelleme járja át. Az év legzordabb, mégis csodás időszakában megérdemlünk egy kis kényeztetést, finom falatokat, lágy illatokat és stresszoldó kezeléseket.

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...