Készítettünk egy vegán, olaszos öntetet, és rögtön hét fogásba csempésztük bele

Képzeljétek el, hogy egy nagy adag vegán, olaszos öntet van a hűtőtökben, amit egy egész héten keresztül a legkülönbözőbb fogásokhoz használhattok – most hétféle ételt mutatunk hozzá!

Évekkel ezelőtt nagy felismerés volt számomra, milyen egyszerű vinaigrette-ből joghurtos vagy akár ranch öntetet varázsolni, tényleg egy pillanat alatt kész. Most a nyár és a salátázás kapcsán egy új gyönyörűség került a látómezőmbe, mely vegán, gluténmentes, laktózmentes és olajmentes, így sokféle diétába beilleszthető. Most megosztom veletek, hogyan készítsétek és használjátok fel a legkönnyebben.

Az öntet

Kesualapú, ez adja meg a tömegét és a krémességét, édes-savanyú és pikáns fokhagymás, olasz ízesítéssel. A zöldfűszerek szuperek száraz formában, csak hagyjunk nekik időt, hogy jól összeérjenek az ízek. Használjatok minőségi alapanyagokat, és áztassátok be a kesudiót időben!

Tipp: ha elfelejtettétek este beáztatni a kesut, forraljátok 4-5 percig, és hűtsétek vissza, így dolgozhattok vele, turmixolhatjátok azonnal.

Alapanyagok, amire figyeljetek:

Kesudió – használjatok nyers kesut, a sózott nem működik, kicsit olcsóbb verzióként helyettesítsétek nyers napraforgómaggal

Citromlé – a savanykás ízhatásért egy-két kanál citromlé vagy ennek hiányában almaecet illetve fehérborecet szükséges az öntethez

Szirup – édesítésként vegán módon kerüljön az öntetbe rizsszirup, agavészirup vagy, ha vegetáriánus ételt készítünk, felelhet ezért a méz is

Mustár – dijoni legyen vagy sárga mustár, ezek a legízletesebbek, mustárporral kiválthatjuk

Tárolás

Az előre elkészített, vagy a maradék, fel nem használt olaszos kesuöntetet tegyük egy befőttesüvegbe és hűtőben eláll egy hétig. Fagyaszthatjuk, akár kicsi kockákban, és utána dobozba áttéve, részenként vagy egészben akár 3 hónapig használhatjuk. A kiengedésénél viszont, bárhogyan is végezzük – mikróban vagy csak a pulton – mindenképpen turmixoljuk át, hogy az alkotók ismét egy állagot kapjanak együtt.

Most pedig jöjjenek az öntet felhasználási módjai:

A fotón a ranch öntet látható, de ugyanígy répával, zellerszárral, uborkával is mártogathatjuk az olaszos, vegán öntetünket

Mártogatós friss zöldségekkel – daraboljunk mellé zellerszárat, sárgarépát, retket, uborkát, munka közben ezt rágcsáljuk nasi helyett, vagy csak tegyük ki az asztalra, ameddig várjuk, hogy elkészüljön a vacsi, legyen mivel kivárni.

Salátaöntet – sali friss, ropogós zöld levelekkel, paradicsommal, káposztával, valódi nyári ínyencség, köretnek vagy magában is fogyasztható.

A kesuöntet jó sült és grillezett zöldségekhez

Grillezett vagy sült zöldség mellé – a visszafogott nyári köretválasztás elég unalmas: vagy zöldsalátát vagy grillzöldséget eszünk. Ez az öntet segíthet az egyhangúságot megtörni, locsoljátok bármilyen zöldségre!

Wrap – csak zöldségekkel, lazaccal, csirkemellel, sajttal vagy anélkül, a szorosan összetekert, középen srégen félbevágott wrapért mindenki odalesz.

Szendvics kesuöntettel - jobb, mint a vaj vagy a margarin!

Szendvics - mi lenne, ha a napi szendvicsedbe most nem vegán vaj vagy margarin kerülne, hanem az öntetből kanalaznál párat a zsemlére avagy a bagelre?

Falafel – a legjobb nyári bogyó! Most készítsétek sárgarépával, hogy még lazább legyen a gyomornak, és üdítőbb látvány a szemnek. Köztudott, hogy bő olajban kell sütni, de most a nagy hőségre való tekintettel inkább dobjuk be a forró sütőbe, hogy belül még omlós, kívül viszont roppanós legyen.

Tésztasaláta – ha olaszos öntet, akkor tésza, és mivel nyár van ezerrel, így nem melegen, hanem hidegen ajánljuk a tésztasalátát. Ebbe legyen friss újhagyma, koktélparadicsom, akár több színben, és valamilyen fehér sajt, lehet vegán és tehéntejes is, kinek mi a preferencia.

Itt még nincs vége ám a receptlistának, önthetitek egyben sült burgonyára vagy nagy, pirult hagymafejekre, de innen már ti jöttök, használjátok a saját receptjeitekhez bátran!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Színes, izgalmas és egészséges zöldségek minden formában:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...