Készítettünk egy vegán, olaszos öntetet, és rögtön hét fogásba csempésztük bele

Képzeljétek el, hogy egy nagy adag vegán, olaszos öntet van a hűtőtökben, amit egy egész héten keresztül a legkülönbözőbb fogásokhoz használhattok – most hétféle ételt mutatunk hozzá!

Évekkel ezelőtt nagy felismerés volt számomra, milyen egyszerű vinaigrette-ből joghurtos vagy akár ranch öntetet varázsolni, tényleg egy pillanat alatt kész. Most a nyár és a salátázás kapcsán egy új gyönyörűség került a látómezőmbe, mely vegán, gluténmentes, laktózmentes és olajmentes, így sokféle diétába beilleszthető. Most megosztom veletek, hogyan készítsétek és használjátok fel a legkönnyebben.

Az öntet

Kesualapú, ez adja meg a tömegét és a krémességét, édes-savanyú és pikáns fokhagymás, olasz ízesítéssel. A zöldfűszerek szuperek száraz formában, csak hagyjunk nekik időt, hogy jól összeérjenek az ízek. Használjatok minőségi alapanyagokat, és áztassátok be a kesudiót időben!

Tipp: ha elfelejtettétek este beáztatni a kesut, forraljátok 4-5 percig, és hűtsétek vissza, így dolgozhattok vele, turmixolhatjátok azonnal.

Alapanyagok, amire figyeljetek:

Kesudió – használjatok nyers kesut, a sózott nem működik, kicsit olcsóbb verzióként helyettesítsétek nyers napraforgómaggal

Citromlé – a savanykás ízhatásért egy-két kanál citromlé vagy ennek hiányában almaecet illetve fehérborecet szükséges az öntethez

Szirup – édesítésként vegán módon kerüljön az öntetbe rizsszirup, agavészirup vagy, ha vegetáriánus ételt készítünk, felelhet ezért a méz is

Mustár – dijoni legyen vagy sárga mustár, ezek a legízletesebbek, mustárporral kiválthatjuk

Tárolás

Az előre elkészített, vagy a maradék, fel nem használt olaszos kesuöntetet tegyük egy befőttesüvegbe és hűtőben eláll egy hétig. Fagyaszthatjuk, akár kicsi kockákban, és utána dobozba áttéve, részenként vagy egészben akár 3 hónapig használhatjuk. A kiengedésénél viszont, bárhogyan is végezzük – mikróban vagy csak a pulton – mindenképpen turmixoljuk át, hogy az alkotók ismét egy állagot kapjanak együtt.

Most pedig jöjjenek az öntet felhasználási módjai:

A fotón a ranch öntet látható, de ugyanígy répával, zellerszárral, uborkával is mártogathatjuk az olaszos, vegán öntetünket

Mártogatós friss zöldségekkel – daraboljunk mellé zellerszárat, sárgarépát, retket, uborkát, munka közben ezt rágcsáljuk nasi helyett, vagy csak tegyük ki az asztalra, ameddig várjuk, hogy elkészüljön a vacsi, legyen mivel kivárni.

Salátaöntet – sali friss, ropogós zöld levelekkel, paradicsommal, káposztával, valódi nyári ínyencség, köretnek vagy magában is fogyasztható.

A kesuöntet jó sült és grillezett zöldségekhez

Grillezett vagy sült zöldség mellé – a visszafogott nyári köretválasztás elég unalmas: vagy zöldsalátát vagy grillzöldséget eszünk. Ez az öntet segíthet az egyhangúságot megtörni, locsoljátok bármilyen zöldségre!

Wrap – csak zöldségekkel, lazaccal, csirkemellel, sajttal vagy anélkül, a szorosan összetekert, középen srégen félbevágott wrapért mindenki odalesz.

Szendvics kesuöntettel - jobb, mint a vaj vagy a margarin!

Szendvics - mi lenne, ha a napi szendvicsedbe most nem vegán vaj vagy margarin kerülne, hanem az öntetből kanalaznál párat a zsemlére avagy a bagelre?

Falafel – a legjobb nyári bogyó! Most készítsétek sárgarépával, hogy még lazább legyen a gyomornak, és üdítőbb látvány a szemnek. Köztudott, hogy bő olajban kell sütni, de most a nagy hőségre való tekintettel inkább dobjuk be a forró sütőbe, hogy belül még omlós, kívül viszont roppanós legyen.

Tésztasaláta – ha olaszos öntet, akkor tésza, és mivel nyár van ezerrel, így nem melegen, hanem hidegen ajánljuk a tésztasalátát. Ebbe legyen friss újhagyma, koktélparadicsom, akár több színben, és valamilyen fehér sajt, lehet vegán és tehéntejes is, kinek mi a preferencia.

Itt még nincs vége ám a receptlistának, önthetitek egyben sült burgonyára vagy nagy, pirult hagymafejekre, de innen már ti jöttök, használjátok a saját receptjeitekhez bátran!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Színes, izgalmas és egészséges zöldségek minden formában:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk