Tulajdonképpen minden leves lehet vegán leves, ha nagyon akarjuk: a füstölt hús helyébe léphet tofu, a kolbász helyébe szejtán, hüvelyesek és egyéb zöldségek vehetik át a csirke- és marhakockák helyét, szójaszósz és sörélesztőpehely ízesítheti a levet, ha az nagyon vizes lenne. Persze nem kell ám ennyit szenvedni egy vegán levesért, hisz’ úgysem fogja a növényi utánzat ugyanazt az eredményt adni – a kínlódás helyett maradjunk azoknál a fogásoknál, amelyek tényleg finomak lesznek állati élelmiszerek nélkül: nézzük, melyek ezek!
Nézd meg galériánkban, mely levest érdemes vegánná tenni, és melyiket nem!
5 leves, amit érdemes vegánná tenni és 3, amit nem
Krémlevesek
Ugyan hús nem ritkán kerül beléjük, tejtermék annál inkább – még akkor is, ha abszolút elhagyható lenne. Mi sem egyszerűbb, mint a vegán krémleves: saját magával, magvajjal, hüvelyesekkel vagy egyszerűen burgonyával sűrítve ugyanolyan selymes és ízes eredményt érhetünk el. Abszolút megéri!
Minestrone
Tekintve, hogy egy olyan levesről beszélünk, amelynek nincs pontos receptje, amelyben a szezontól és a kamránk telítettségétől teljesen függetlenül bármi landolhat, abszolút nem kell aggódnunk a hús hiánya miatt. Sőt, a legtöbb tradicionális minestronereceptben egyáltalán nem is szerepel állati eredetű alapanyag… talán a parmezánt leszámítva, amit egész nyugodtan helyettesíthetünk egy kevés szójaszósszal.
Borscs
Kelet-Európát átszelve megannyi különböző borscsrecepttel találkozhatunk: igen, még olyan is létezik, amelyik nem tartalmaz egy deka húst sem. Innentől pedig már csak a tálalásnál kanalazott tejfölt kell elhagynunk, és meg is kapjuk a céklás leves vegán verzióját. Ha hiányolnánk belőle valami rágósat, texturálisan eltérőt, szórjunk bele gombát, a tejföl fanyarságát pedig egy kevés savanyú káposztával pótolhatjuk a lében.
Húsleves
Felszaladhatnak a szemöldökök ennek az elemnek a láttán, hát még akkor, ha azok tulajdonosai megtudják, hogy nem negatív, hanem bizony pozitív példaként szerepel itt a húsleves. Tehát érdemes vegán módon készíteni?! Bizony, mégpedig egy olyan furfangos receptúra alapján, amit már a múlt században (vagy ki tudja mennyivel előbb) is bevetettek a magyar háziasszonyok, ha nem állt hús a házhoz. A főzőtökből készített hamis húsleves meglepően ízes a maga nemében: mindenképp adjunk neki egy esélyt!
Raguleves
Mit ér húskockák és tejföl nélkül a raguleves? – kérdezhetik e ponton jópáran. És míg abban igazuk van, hogy az említett két elem fontos szerepet játszik a leves végső ízének és minőségének kialakításában, nem kizárólagosan tőlük függ annak sorsa. A megfelelő zöldségek kiválasztásával (használjunk hüvelyeseket, gombát) és a kellően fanyar lé megalkotásával (a citrom/ecet a barátunk) olyan vegán ragulevest tehetünk majd az asztalra, ami nem hagy maga után kívánnivalót.
Gulyásleves
A sok pozitív példa után ejtsünk szót arról a pár levesről, ami sajnos semmilyen körülmények között nem állja meg a helyét vegán köntösben. Nem meglepő módon ezek nagy része tradicionális, magyaros recept, mint például a közönségkedvenc, gazdag gulyásleves. Persze, egyszerűen elhagyhatnánk belőle a zsírt, kicserélhetnénk olívaolajra, csakúgy, mint a marhát valamilyen növényi alternatívára, de ezekkel a cserékkel mind túl sokat csorbulna a gulyás, a végén már valami egészen mást kanalaznánk… aminek bizony, semmi értelme.
Frankfurti leves
Hasonlóan igaz ez a virslis, kelkáposztás, burgonyás frankfurtira: míg a gulyás komplexitása miatt, addig ez az egyszerű fogás épp szerénysége révén megváltoztathatatlan. Ha valamit elvennénk az amúgy is oly’ kevés alapanyag közül, szinte nem maradna semmi a tányérunkban. Hagyjuk azt a szegény virslit, legalább ebben a levesben hadd élje ki magát!
Receptek a kísérletezéshez:
Zöldségraguleves tárkonnyal és citrommal
Villámgyorsan elkészül, frissítő, üde és illatos. Aki kissé sűrűbben szereti, az nyugodtan csináljon hozzá egy habarást, amit akár rizsliszttel is tökéletesen el lehet készíteni.
Hamis húsleves főzőtökből
Tökfőzelék vagy más tökből készült étel főzésekor a főzőtök kikapart bele legtöbbször a szemetesben végzi. Pedig micsoda ízeket dobunk így ki: a legfinomabb zöldséglevest ugyanis ...
Csicseriborsós minestrone
Leves mindig a megfelelő idényzöldségekből, így lehet egyszerűen megfogalmazni a minestrone mibenlétét. Ebben a hűvös időben a könnyedebb hagyma, zellerszár, paradicsom és répa mellé ...
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Még több segítő cikk a Veganuár idejére: