A vegán ételek is lehetnek magyarosak, és érdemes elengedni a szkepticizmust ezekkel a receptekkel szemben. Sokan vannak ugyanis, akik ilyen vagy olyan okokból nem fogyasztanak állati eredetű alapanyagokat, mellette azonban ugyanúgy szeretnének magyaros, házias ételeket enni. Az ő szívüknek különösen kedves lesz majd az alábbi vegán krumplileves, ami kolbász és zsír hiányában is képes hozni a klasszikus recept okozta komfortos érzeteket. Lássuk, mitől!
„Kolbász” tofuból?
A krumplileves kevés (és szerény) alapanyagai közül a legmarkánsabb egészen biztosan a kolbász: ettől várhatjuk a legtöbb ízt, aromát. Ha ezt kivesszük a vegán verzióban, valamivel kénytelenek leszünk helyettesíteni, hogy ne maradjon íztelen a levesünk.
A füstölt tofu azért kiváló választás, mert könnyen fűszerezhető, megpirítható és laktató alapanyag – így csodás kiegészítője, húspótlója lesz a vegán levesünknek.
Használjunk hozzá morzsolt, füstölt tofut (könnyen beszerezhetjük a nagyobb élelmiszerboltokban), majd lássuk el gazdagon olajjal és fűszerekkel. Előbbi azért fontos, hogy a sütőben ropogóssá válhasson az elmorzsolt tömb, az utóbbiak pedig a „magyaros” ízvilágról gondoskodnak. Némi füstölt paprikával, köménnyel és borssal igazán erőteljes hatást érhetünk el.
Az ütős ízekhez oda kell égetni valamit
Ha a vegán leveshez egyszerűen megfőznénk krumplit, répát és fehérrépát, bizony nem kapnánk túl sokat az ízek terén – ez maximum egy unalmasabb zöldséglevest adna nekünk. Ahhoz, hogy tényleg élvezhető legyen a végeredmény, szükségünk lesz egy extra hozzávalóra és egy extra lépésre.
A hozzávalónk legyen az aszalt paradicsom, ami képes bárminek koncentrált, umamis, telt ízeket adni – főleg, ha lepirítjuk. Ez lesz ugyanis a borzasztóan bonyolult, extra lépés: az aszalt paradicsomot, saját olaján alaposan oda kell kapatnunk a fazékban, ezzel létrehozva egy ütős alapot a levesünkhöz.
Tényleg rendesen essünk neki a pirításnak: az sem baj, ha kicsit kormos lesz a paradicsom, vagy ha odakap, mindent feloldhatunk majd a levesben, ami ettől csak ízesebb, karakteresebb lesz.
Nézd meg videón is a vegán krumplileves elkészítését:
Újítsuk, de ne változtassuk meg
De őszintén, a legfontosabb tipp, amit érdemes a magyaros vegán ételek kapcsán megfogadni, hogy inkább a fenti módokon adjunk extra ízeket a levesnek, semmint, hogy túlzottan megváltoztatnánk az eredeti receptet.
A krumplileves leginkább attól lesz krumplileves, hogy krumpli, répa és fehérrépa kerül bele, illetve, hogy jól megszokott fűszerezésével (füstölt paprika, kömény, babérlevél) készül és tejföllel, kenyérrel kerül a tányérokba. Ha ezt megtartjuk, nagyon nem tudjuk elrontani az ételt.
Itt a vegán krumplileves teljes receptje, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Fotók, recept és videó: Lakos Benedek
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
További ízes konyhai ötletekért és tanácsokért kattints ide: