Vegán és fine dining? 5+1 hazai étterem, ahol vegán menüvel várnak

Manapság már alapvetés, hogy egy valamire való étteremben ne okozzon gondot, ha a vendég elvi megfontolás, ételérzékenység vagy -allergia miatt mentesen étkezik. Mi most azt mutatjuk be, milyen éttermet válasszatok itthon, ha vegán fine dining vacsora a cél.

Óriási forradalom zajlik vegán fronton. Ma már nem néznek ufóként a vendégre, ha vegán fogást kér egy étteremben, emellett megtöbbszöröződött a kifejezetten vegán helyek száma. Az éttermi élmények legmagasabb kategóriáját jelentő fine diningot sem hagyta érintetlenül a vegán áttörés: olyan hazai éttermeket ajánlunk, ahol a vegánok is kiélvezhetik a fine dining élményt. 

  • Évek óta önálló vegán menüvel vár a Laurel Budapest 

Nyolcfogásos vegán degusztációs menüvel vár a VII. kerületi Laurel. A növényi alapú ételsorban is felfedezhetjük Mede Ádám séf és Ötvös Zsuzsanna cukrász mindig kísérletező világát: a téli menü olyan kalandokra hív, mint a vegán miso ramen leves, a Tempura, Citruskaviár, Ponzu vagy a Fekete szezám, Meggy, Shizo nevű fogások. 

Miso ramen, Laurel / forrás

Laurel Budapest 

Budapest VII. kerület, Kertész u. 29. 

  • Vegán kaland 15 felvonásban a Michelin-csillagos + Zöld Michelin-csillagos Saltban 

A közelmúltban a fenntarthatóságért újabb Michelin-csillagot kiérdemelt Salt hiperfókusz van az alapanyagokon. Tóth Szilárd séf és csapata rendszeresen járják a természetet, és a vadon nőtt terményekből is dolgoznak, ahogyan azt teszik a progresszív éttermi konyhák világszerte. Degusztációs menüjük egy fantasztikus kaland, nem kevesebb, mint 15 fogást számlál összesen. Előre kell jelezni, ha a vegán menüre vagyunk kíváncsiak: soha nem látott ízekben és alapanyagokban nem lesz hiány. 

Sárgaborsó tempeh, ami kóstolómenü vegetáriánus/vegán változatában kóstolható, Salt Budapest / forrás

Salt Budapest 

Budapest V. kerület, Királyi Pál u. 4. 

  • Endorfin degusztációs menü a Zeyában 

A Budapest belvárosi Zeya étteremben háromféle koncepcionális menüvel várnak: az Eufória és az Eksztázis mellett az Endorfin ételsora növényi hozzávalókból készül, és minden tétele izgalmasan hangzik a Fekete Gyöngy Molekuláris koktélgömbtől a Kelkáposzta,[Körbefuttatás-törés]Gersli, Sütőtök, Kardamom, Citrom, Tökmag című fogásig. 

Figyelem, a Zeya jelenleg felújítás miatt zárva! 

Zeya Restaurant / forrás

Zeya Restaurant 

Budapest V. kerület, Sas u 4. 

  • Először kínáltak Michelin-csillagos vegán élményt itthon: Babel Budapest 

A Babel élén séfkonzultánsként a progresszív konyhájáról ismert svéd Daniel Berlin áll, de nem is volt szükség a külföldi hatásra ahhoz, hogy gondoljanak az étteremben a vegánokra is. A hazai mezőnyből elsőként kínáltak Michelin-csillagos vegán menüt, amely azóta is elérhető. Az ételsor tételeit a Babelben nem árulják el előre, a foglalásnál kell jelezni, ha a vegán menüt szeretnénk végigkóstolni. 

Babel Budapest / forrás

Babel Budapest 

Budapest V. kerület, Piarista köz 2. 

  • A Balaton déli partján, növényi alapokon: Kistücsök Séfszoba 

A legendás balatoni étterem étlapján évek óta hangsúlyt kapnak az egészséges, növényi eredetű ételek. A Séfszoba egy különálló kistermet jelent, ahol látványkonyha előtt a szezon terményeiből készül az aktuális gourmet ételsor. A téli fine dining menün olyan ételek szerepelnek, mint a Gomba, polenta, mogyoró, petrezselyem vagy a Gesztenye, csokoládé, mandarin. A Kistücsök Séfszoba péntek és szombaton este tart nyitva, előzetes foglalás szükséges. 

Sárgaborsó-krémleves pattogatott kukoricával és mogyoróolajjal, Kistücsök Séfszoba / forrás

Kistücsök Séfszoba 

Balatonszemes, Bajcsy-Zsilinszky út 25.

+1. Vegetáriánus menü a két Michelin-csillagos Standban 

Szulló Szabina és Széll Tamás étterme az itthon elért legmagasabb nemzetközi elismerésben, a két Michelin-csillagos minősítésben részesült (egyedül a tatai Platán érte el még ezt Pesti István vezetésével). Bár vegán menüsort nem hirdetnek, éttermük szintén évek óta gondol a vegetáriánusokra olyan tökéletesre hangolt fogásokkal, mint a Füstölt túrós derelye, gombaragu, tejföl, zsenge zöldfűszerek vagy a 2022-es Bocuse d’Oron szereplő versenyétel étteremre szabott verziója, a konfitált újburgonya, póréhagymakompót, burgonyapüré, vajas burgonyamártás, „gombakaviár és szarvasgomba”. 

Stand Restaurant / forrás

Figyelem, a Stand 2023. január 15 és 31. között téli szabadság miatt zárva. 

Stand Restaurant 

Budapest VI. kerület, Székely Mihály u. 2. 

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapkép.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több vegán téma itt:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...